Nieuw-Zeeland getroffen door zware aardbeving

Aardbeving

Hoewel de aardbeving van zondag sterker was dan de verwoestende beving van 2011, lijkt het aantal doden beperkt te blijven tot twee.

In de Nieuw-Zeelandse Foto Ross Setford/AP

Bij een zware aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn zondagnacht ten minste twee doden gevallen. De beving met een geschatte kracht van 7,8 op de schaal van Richter vond plaats kort na middernacht, iets na twaalf uur ’s zondagmiddag in Nederland. Het epicentrum lag in landelijk gebied, op bijna honderd kilometer ten noorden van Christchurch. De beving, die volgens getuigen zo’n drie minuten aanhield, werd gevolgd door enkele naschokken, met een kracht tot 6,2. Na een tsunamiwaarschuwing vluchtten duizenden mensen uit de kuststreek naar hogergelegen gebied. Ook in het parlementsgebouw in de hoofdstad Wellington werden mensen opgevangen.

Uit het hele land kwamen na de beving meldingen van stroomuitval en telefoonstoringen. Ook het noodnummer kon korte tijd niet bereikt worden, aldus de politie.

Een van de dodelijke slachtoffers kwam om toen een pand instortte in Kaikoura, aan de oostkust van het Zuidereiland. Volgens een functionaris in de toeristenplaats was er veel schade aan wegen. „Ik denk dat we hier heel lang zonder stroom zullen zitten.” Volgens de lokale televisie zat Kaikoura ook zonder water,

Tot aan de hoofdstad Wellington, tweehonderd kilometer noordelijker, kwamen meldingen binnen van schade. Op sociale media werden foto’s gedeeld van gebroken ruiten en omgevallen kasten. Hotels werden ontruimd, mensen in Wellington kregen het advies thuis te blijven. Het openbaar vervoer lag de hele dag plat, om te kunnen controleren of de infrastructuur nog intact was.

Na de beving bereikten golven van zo’n twee meter hoog de kust. De aanvankelijk afgegeven tsunamiwaarschuwing werd later ingetrokken. Wel krijgen mensen langs grote delen van de oostkust nog het advies zich niet in zee te begeven of aan het strand op te houden.

De beving riep bij veel mensen herinneringen op aan de verwoestende aardbeving die Nieuw-Zeeland trof in februari 2011. Bij die beving, met een kracht van 6,3, vielen 185 doden. De geschatte schade bedroeg ongeveer 23 miljard euro. Nieuw-Zeeland ligt in de aardbevingsgevoelige ‘Ring of Fire’: een boog van 40.000 kilometer met vulkanen en troggen rond de Stille Oceaan. Zo’n 90 procent van alle aardbevingen vinden plaats in deze regio. (AP, Reuters, NRC)

    • Marissa van Loon