Gesloten liveblog

Verkiezingsblog: Home for the holidays

Meer dan een week geleden werd Donald Trump gekozen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Volg hier de laatste ontwikkelingen. Lees alles over de verkiezingen in onze special op nrc.nl/amerika2016.

'Trump vraag voormalig presidentskandidaat Carson als minister voor Huisvesting en Stedelijke ontwikkeling'

Donald Trump heeft voormalig presidentskandidaat Ben Carson gevraagd om minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling te worden. Carson zou de ministerspost hebben geaccepteerd. Althans, dat meldt de krant The Wall Street Journal.

Volgens persbureau Reuters spreekt de woordvoerder van Carson, Armstrong Williams, dit tegen. Hij zou tegen het persbureau hebben gezegd: "Er is nog niets aangeboden en er is niets besloten."

Op Twitter zei Trump dinsdag serieus te overwegen om Carson een ministerspost aan te bieden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am seriously considering Dr. Ben Carson as the head of HUD. I've gotten to know him well--he's a greatly talented person who loves people!

Ook Carson zelf kondigde op Twitter aan met een belangrijke mededeling te zullen komen.

Twitter avatar RealBenCarson Dr. Ben Carson An announcement is forthcoming about my role in helping to make America great again. https://t.co/jGRyzFRBAK

Op Facebook hintte Carson woensdag naar de ministerspost. Hij schreef dat hij na een serieuze discussie met het transitieteam van Trump het gevoel heeft een significantie bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de steden voor elke Amerikaan.

De woordvoerder van Carson zegt op Twitter:

Twitter avatar Arightside Armstrong Williams @RealDonaldTrump is considering @RealBenCarson for a cabinet post. Dr. Carson is prayerfully & seriously considering. How humbling!

Vorig jaar stelde Carson zich nog kandidaat voor het presidentschap. In maart trok hij zich echter terug uit de race nadat hij tijdens de voorverkiezingen in geen enkele staat won.

Ben Carson is een voormalig neurochirurg die in opspraak kwam nadat hij een aantal controversiële uitspraken deed. Zo zei hij dat de Holocaust minder ernstig zou zijn geweest als Joden wapens hadden en noemde hij homoseksualiteit een keuze.

Lees ook ons uitgebreide profiel over Carson: De man die Trump nerveus maakt

Pleitbezorgster charter schools waarschijnlijk onderwijsminister

De Republikeinse Betsy DeVos wordt waarschijnlijk de nieuwe minister van Onderwijs. Donald Trumps team heeft vandaag bekend gemaakt dat ze haar zullen nomineren voor de post. De benoeming moet dan nog worden goedgekeurd door de Senaat.

DeVos staat bekend als pleitbezorgster voor de zogenoemde charter schools. Dat zijn alternatieve scholen die wel financiering krijgen van de overheid, maar geëxploiteerd worden door private bedrijven. Er is al jaren veel discussie over deze scholen; de kwaliteit varieert van school tot school sterk. Volgens komiek John Oliver zou er wel vaker gefraudeerd worden met het overheidsgeld op charter schools:

DeVos wil het voucherprogramma dat leerlingen helpt om privéscholen te kunnen betalen verder uitbouwen. Ze wil hiermee de schoolkeuze verbreden.

Ze wordt door de Amerikaanse media gezien als de conventionele keuze voor de post. Haar kandidaatschap valt goed onder Republikeinen, omdat zij tegen het zogenoemde Common Core programma is. Common Core is een initiatief om de eisen voor onderwijs in alle staten van de Verenigde Staten gelijk te trekken. Rechtse critici vinden Common Core te links. Maar ook onderzoekers uit het onderwijs hebben kritiek op het programma: het zou onder andere te veel en te strenge toetsen bevatten. In het verleden was DeVos juist een voorstander van het programma.

Betsy DeVos was onder andere leider van de Republikeinse Partij in de staat Michigan. Volgens Trumps team hebben ze uitgebreid met haar gesproken over het "verbeteren van de nationale standaard" voor onderwijs.

Clinton inmiddels 2 miljoen stemmen meer dan Trump

De verkiezingen mag ze dan verloren hebben, maar Hillary Clinton heeft inmiddels een voorsprong van 2 miljoen stemmen op Donald Trump. Ze kreeg 64.223.958 stemmen, terwijl Trump er 62.206.395 ontving. Geen enkele andere verliezende presidentskandidaat behaalde ooit zoveel stemmen. Slechts één winnende presidentskandidaat kreeg er meer: Barack Obama. De teller blijft doorlopen omdat nog niet alle stemmen uit Californië zijn geteld.

Donald Trump won de verkiezingen omdat hij in cruciale staten als Pennsylvania en Florida net iets meer stemmen behaalde dan Clinton. Hij heeft zelf herhaaldelijk gezegd niet blij te zijn met het kiesmannensysteem van de Verenigde Staten.

In het verleden zijn er een aantal pogingen gedaan om over te stappen naar het zogenaamde popular vote systeem, waarbij er geen sprake is van kiesmannen en de kandidaat die nationaal de meeste stemmen krijgt wint.

Vorige week diende de Californische senator Barbara Boxer opnieuw een voorstel in om over te stappen naar de popular vote, maar dit voorstel wordt hoogstwaarschijnlijk niet door het grotendeels Republikeinse Huis van Afgevaardigden aangenomen.

Het popular vote-systeem is controversieel omdat veel Amerikanen vinden dat dit te veel macht naar de stadskernen toetrekt. Daar woont immers 50 procent van de bevolking.

Interview New York Times met Trump nu online te lezen

Het transcript van het gehele interview dat The New York Times dinsdag had met Donald Trump staat nu online. In het interview gaf de Republikein aan dat "alle opties nog open zijn" wat betreft het Klimaatakkoord, waarvan hij eerder nog zei zo snel mogelijk vanaf te willen.

Twitter avatar nytimes The New York Times Donald Trump’s New York Times interview: full transcript https://t.co/ZaKKbOH2X4

Ook zei Trump dat hij na een gesprek met de gepensioneerde generaal James Mattis toch niet voor waterboarding is. Eerder pleitte de vastgoedmagnaat nog voor herinvoering van deze omstreden martelmethode, maar het gesprek met de oud-legerleider zou hem van gedachten hebben doen veranderen. Trump herhaalde in het interview dat hij Clinton en haar Clinton Foundation niet zou gaan vervolgen.

In het gesprek met The New York Times nam Trump ook afstand van racisten en antisemieten die steun voor hem hebben uitgesproken. Voorafgaand aan het interview heeft de aankomende president The New York Times meerdere malen van oneerlijke en leugenachtige berichtgeving beschuldigd. Aanvankelijk zegde de Republikein ook af voor het interview, om er later alsnog mee in te stemmen. Dinsdag sloeg hij een andere toon aan en noemde hij de krant "een juweel".

Voormalig criticus Trump nieuwe VN-ambassadeur

Donald Trump benoemt gouverneur Nikki Haley van South Carolina tot nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties. Dat heeft de gouverneur woensdag bevestigd, meldt persbureau Reuters. Met Haley haalt Trump de eerste vrouw binnen in zijn team op zo'n hoge functie en iemand die erg kritisch is geweest op Trump tijdens de campagne.

Eerst steunde Haley Marco Rubio als Republikeinse presidentskandidaat, toen hij uit de race verdween stapte ze over naar Ted Cruz. Donald Trump noemde ze "alles wat een gouverneur niet wil als president".

Haley heeft zich stevig uitgesproken tegen het plan van Trump om alle moslims tijdelijk uit de VS te bannen. Na de State of the Union-toespraak van Obama leverde Haley kritiek op de "meest boze stemmen" in de politiek en hun "lokroep" aan het adres van kiezers, waarschijnlijk doelend op Trump.

De onenigheid tussen Trump en Haley leidde ertoe dat Trump twitterde dat de mensen in South Carolina zich schaamden voor haar. Haley reageerde daar cynisch op.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The people of South Carolina are embarrassed by Nikki Haley!
Twitter avatar nikkihaley Nikki Haley @realDonaldTrump, Bless your heart.

Bijkomend voordeel voor Trump is dat Haleys positie als gouverneur zal worden overgenomen door Henry McMaster, die Trump wel vanaf het begin steunde.

Haley is 44 en een kind van Indiase immigranten. Na de racistische schietpartij in een kerk in Charleston waarbij negen doden vielen was Haley voorstander van het verwijderen van de Confederatievlag van overheidsgebouwen in South Carolina. Die vlag roept voor velen associaties op met de slavernij.

Fotoserie: de laatste honderd dagen van Obama

Donald Trump mag dan de President-elect zijn, Obama is nog steeds president. De komende 58 dagen wikkelt hij zijn presidentschap af met onder andere een laatste reis langs oude bondgenoten. NRC selecteert elke dag een foto van een tekenend moment in de laatste honderd dagen van Obama.

Kijk: Fotoreeks: de laatste honderd dagen van Obama

Tegelijkertijd maakt Donald Trump zich klaar voor zijn inauguratie op 20 januari. Praten met potentiele ministers, interviews met de pers en handen schudden met Obama. Hoe ziet de weg naar het Witte Huis er uit? Ook dat volgt NRC.

Lees ook: Trumps weg naar het Witte Huis

De radicale website Breitbart wil na het Witte Huis ook Europa veroveren

Breitbart News, een radicaal-rechtse Amerikaanse nieuwssite die Donald Trump fel steunde tijdens zijn campagne, wil verder uitbreiden in Europa. Het medium werft momenteel journalisten in Frankrijk en Duitsland. "Meer nog dan een gepolitiseerde Amerikaanse nieuwssite, ziet Breitbart News zichzelf als spil in een mondiale rechts-populistische revolutie", schrijft NRC-journalist Reinier Kist.

Vorige week werd Steve Bannon, het brein achter de nieuwssite, benoemd tot de belangrijkste strategische adviseur van Trump. De felle reacties lieten niet lang op zich wachten. Bannon is een omstreden figuur vanwege zijn racistische, antisemitische en vrouwonvriendelijke denkbeelden. Breitbart schrijft vaak over Europese populisten als Geert Wilders, Nigel Farage en Marine Le Pen. Kist:

"De benoeming van Bannon bevestigt hoe invloedrijk – hoe ‘mainstream’ eigenlijk – nieuwssite Breitbart is geworden. De site wordt gezien als de voornaamste vertolker van de volkswoede die deze verkiezingen aan de oppervlakte kwam en heeft als Trumps trouwste supporter een belangrijke rol gespeeld bij zijn zege."

Lees hier het hele artikel: De radicale website Breitbart wil na het Witte Huis ook Europa veroveren

Trump houdt ‘alle opties open’ over klimaatakkoord

In een zoveelste mogelijke change of heart heeft Donald Trump dinsdag een andere toon aangeslagen wat betreft het Klimaatakkoord van Parijs. Zei de president-elect eerder nog dat hij bij zijn aantreden direct werk wilde maken van uittreding, nu zegt Trump dat hij "alle opties open" houdt.

Dat zei de Republikein in een interview met The New York Times. "Ik kijk er grondig naar. Ik heb nog geen besluit genomen", aldus Trump.

Eerder meldde persbureau Reuters nog op gezag van bronnen uit Trumps transitieteam dat het aanstaande staatshoofd juist zocht naar pogingen om zo snel mogelijk van het verdrag af te komen. Trump noemde klimaatverandering eerder een verzinsel van China om de VS op economisch vlak de loef af te steken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.

Het Klimaatakkoord werd eind 2015 door 193 landen gesloten en dit jaar geratificeerd. Het verdrag moet de uitstoot van CO2 verminderen. Daarmee moeten de stijging van de zeespiegel, droogte, verwoestijning, extreem weer, het uitsterven van diersoorten en de opwarming van de Aarde worden tegengegaan. Veel landen hebben Trump gevraagd het akkoord intact te laten.

Lees ook: Lapt hij het klimaat aan zijn laars?

Trump maakt eerste plannen bekend

Op dag één in de Oval Office zal Donald Trump ervoor zorgen dat Amerika niet meer meedoet aan handelsverdrag TPP. Dat zei hij in video waarin hij meer plannen voor de eerste honderd dagen van zijn presidentschap toelicht. Door TPP, een verdrag met twaalf landen rond de Stille Oceaan en in Azië, niet te ratificeren, wil Trump banen in Amerika creëren.

Andere plannen van Trump voor het begin van zijn regeerperiode zijn het versoepelen van regels rond de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen, en het instellen van een onderzoek naar misbruik van visaprogramma's. Ook wil hij een lobbyverbod voor regeringsleden gedurende vijf jaar nadat ze uit het kabinet treden en een levenslang verbod op voor ex-regeringsleden op lobbyen voor buitenlandse regeringen.

Lees hier het hele stuk over de plannen van Trump: Trump wil op dag één van handelsverdrag TPP af

Democratische Afgevaardigde op bezoek bij Trump

Vooralsnog zijn er alleen Republikeinen langsgekomen in de gesprekken met Donald Trump voor hoge posten in zijn regering. Nu komt er ook een Democratische politicus bij Trump op gesprek: Tulsi Gabbard, lid van het Huis van Afgevaardigden voor de staat Hawaii. Volgens The New York Times overweegt Trump haar als VN-ambassadeur.

Twitter avatar jwpetersNYT Jeremy W. Peters Tulsi Gabbard -- Democrat, Sanders supporter and combat veteran -- is under consideration for UN ambassador, per senior Trump aide

Tijdens de Democratische voorverkiezingen toonde Gabbard zich een sterke aanhanger van Clintons concurrent Bernie Sanders. Ze werd zelfs genoemd als zijn eventuele running mate. Toch zou ze bij de presidentsverkiezingen op Clinton hebben gestemd.

De 35-jarige Gabbard is een legerveteraan en het eerste hindoeïstische congreslid. Ze staat er bekend om bij tijd en wijle tegen de Democratische partijlijn te stemmen.

Vooral op het gebied van moslimimmigratie neemt Gabbard regelmatig een hard standpunt in. In november nog steunde ze de Republikeinen bij het instellen van aangescherpte voorwaarden voor het toelaten van vluchtelingen uit Irak en Syrië. Net als Trump, maar ook Sanders en Clinton, is Gabbard tegen handelsverdrag TPP.

Foto Saul Loeb / AFP

Gabbard en Sanders bij een protest tegen TPP in Washington op 17 november. Foto Saul Loeb / AFP

VK: wellicht staatsbezoek Trump

Het Verenigd Koninkrijk overweegt Donald Trump uit te nodigen voor een officieel staatsbezoek. Dat meldt de BBC. Een woordvoerder van premier May zegt:

"Een uitnodiging voor een staatsbezoek is een van de dingen die we overwegen volgend op de verkiezing van een een nieuwe Amerikaanse president. Een van de mogelijkheden is een staatsbezoek in 2017."

Gemiddeld vinden er zo'n twee staatsbezoeken per jaar plaats in het VK. In april van dit jaar bezocht president Obama het land nog, na een eerder staatsbezoek in 2011. Uitnodigingen worden verstuurd op advies van het Foreign and Commonwealth Office.

In januari werd in het Britse parlement gedebateerd over het verbieden van Trump naar het VK te komen. Dat leidde niet tot concrete actie. Nadat de Britten in juni voor een Brexit stemden, bezocht Trump een golfresort van hemzelf in Schotland, waarbij hij de Britten complimenteerde met hun keuze.

Grootvader Trump Duitsland uitgezet

Dat Donald Trump een nazaat van een Duitse immigrant is, was al bekend. Zijn opa Frederick (geboren: Friedrich, 1869-1918) emigreerde in z'n tienerjaren naar de VS. Daarna keerde hij terug in zijn thuisland, maar werd hij weer weggestuurd. Een brief waarin hij verzoekt te mogen blijven onthult de Duitse krant Bild nu.

Een historicus heeft in een archief in Beieren, waar Trump vandaan kwam, een brief gevonden uit 1905 aan prins-regent Luitpold, destijds het staatshoofd van Beieren. Daarin verzoekt Frederick hem om hem in Beieren te laten blijven. Hij had een fortuin verdiend met het uitbaten van pensions in regio's waar de goudkoorts had toegeslagen en ging daarna terug naar huis.

Luitpold was echter niet gevoelig voor het verzoek van Frederick. Toen hij naar de VS verhuisde had hij zijn dienstplicht nog niet vervuld en daarom mocht hij van Luitpold niet terugkeren. Ook het geboortecertificaat van Frederick is in het archief aangetroffen.

Beeld Landesarchiv Speyer via AP

De brief die in het archief is gevonden. Beeld Landesarchiv Speyer via AP

Obama wil Trump kritisch blijven volgen

Volgens een ongeschreven regel onthouden oud-presidenten van de Verenigde Staten zich van commentaar op het beleid van hun opvolger. Obama lijkt daarin verandering te kunnen brengen. Zondag hield hij tijdens een conferentie in Peru de mogelijkheid open dat hij na zijn aftreden publiek commentaar zal leveren op zijn opvolger Donald Trump.

“Ik ben een Amerikaanse burger die veel om zijn land geeft en in gevallen die minder te maken hebben met specifieke voorstellen maar die tegen onze kernwaarden of -idealen ingaan, en ik het noodzakelijk of nuttig vind die idealen te verdedigen, dan zal ik daarover te zijner tijd beslissen.”

Lees ook: Obama wil Trump kritisch blijven volgen

Trump betrekt het Witte Huis

Donald Trump heeft in een interview met het blad Politico bevestigd dat hij toch echt in het Witte Huis in Washington zal gaan wonen wanneer hij volgend jaar president wordt. Daarmee maakt hij een eind aan het gerucht dat hij in zijn penthouse in New York zou blijven wonen tijdens zijn presidentschap.

Trump zal eerst in zijn eentje de presidentiële woning betrekken. De toekomstige First Lady Melania Trump en hun tienjarige zoontje Barron blijven tot en met het voorjaar in de Trump Tower op Manhattan wonen. Barron moet eerst het schooljaar afmaken op zijn privéschool in New York. Alleen voor officiële gelegenheden zal Melania naar het Witte Huis reizen.

Pence: Romney serieuze kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken

De voormalige presidentskandidaat en oud-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney is een serieuze kandidaat om minister van Buitenlandse Zaken te worden in het kabinet van aankomend president Donald Trump. Dat bevestigde aankomend vice-president Mike Pence zondag in een interview met televisiezender Fox News.

Eerder dit jaar noemde Romney Trump een oplichter en "gevaarlijk". Zaterdag werd al bekend dat Trump en Romney samen zijn gaan golfen om eventuele vijandigheden weg te nemen. Volgens Pence hadden de twee een "warme en constructieve ontmoeting" en is Romney een serieuze kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken.

Pence niet beledigd door cast Hamilton

Na zaterdag via Twitter al kritiek te hebben geuit op de cast van musical Hamilton, kwam aankomend president van de Verenigde Staten Donald Trump daar zondag nog even op terug. Op Twitter liet hij weten dat hij vindt dat de makers onmiddellijk hun excuses aan Mike Pence moeten aanbieden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The cast and producers of Hamilton, which I hear is highly overrated, should immediately apologize to Mike Pence for their terrible behavior

Pence bezocht vrijdagavond de hitmusical Hamilton in New York, maar werd door een deel van het publiek uitgejouwd. De cast sloot de voorstelling af met een oproep aan de toekomstige vice-president om "de Amerikaanse waarden eer aan te doen".

Pence heeft inmiddels zelf ook gereageerd. In het televisieprogramma Fox News Sunday liet hij zondag weten zich niet beledigd te voelen door de oproep van de cast. Over het boegeroep van het publiek vertelde Pence zijn dochter uitgelegd te hebben dat dat is hoe vrijheid klinkt. Verder roemde Pence in het interview de musical. Maar of de oproep van de cast hem beviel? "Ik laat het aan anderen over om te bepalen of dat de gepaste plek was om die boodschap te brengen."

Baldwin keert terug in Saturday Night Live - en Trump is not amused

Acteur Alec Baldwin kon zich tijdens de campagne in de Amerikaanse comedyshow Saturday Night Live al uitleven op zijn imitatie van Donald Trump. Vorige week had Baldwin even een weekje vrij, maar zaterdagavond keerde hij terug als de inmiddels tot president verkozen Trump.

In de sketch begint Trump aan zijn presidentschap en moet hij plotseling toch wel erg concreet worden over zijn plannen. Ook komt oud-presidentskandidaat Mitt Romney langs, om na een ongemakkelijke stilte maar weer te vertrekken. Zaterdag werd bekend dat Romney, die Trump eerder "gevaarlijk" heeft genoemd, bij de aankomend president op bezoek is geweest. Tot slot komt ook aankomend vice-president Mike Pence op bezoek. Hij stelt Trump gerust: hij zal alle taken op zich nemen.

Trump zelf tweette zondag delen van het programma bekeken te hebben en het verre van grappig te hebben gevonden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I watched parts of @nbcsnl Saturday Night Live last night. It is a totally one-sided, biased show - nothing funny at all. Equal time for us?

Syrië: stop steun aan rebellen

De Syrische minister van Buitenlandse zaken heeft zondag de aanstaande president Donald Trump opgeroepen om ervoor te zorgen dat de steun aan rebellengroeperingen die vechten tegen troepen van president Assad te stoppen. Ook vroeg Walid al-Moalem volgens Reuters de Republikein de "regionale machten die de rebellen ondersteunen" af te zwakken.

Al-Moalem zei verder dat het nog te vroeg is om iets te kunnen zeggen over de impact van Trumps beëdiging in januari vorig jaar op het gewapende conflict in Syrië.

Lees ook: Zou Assad nu dan toch gaan winnen?

De verkiezing van Trump verleidde eerder deze week Rusland om contact op te nemen met het team van de Republikein. Ook toen ging het om Syrië; de Russische president Poetin wil graag snel een akkoord over de situatie in het land en heeft goede hoop dat Trump minder fel voor het aftreden van zijn bondgenoot Assad is dan Obama was.

Lees ook een opiniestuk van Mounir Samuel: Onder Trump zal juist Rusland groot worden

Trump ontmoet Romney

Nu Donald Trump daadwerkelijk is verkozen om de volgende president van de VS te worden stellen Republikeinse partijbonzen zich verzoenend op in de hoop enige invloed uit te kunnen oefenen op zijn beleid. Zo kwam Mitt Romney, die Trump eerder nog een oplichter noemde, zaterdag langs in de Trump Tower. Het gesprek tussen Romney en Trump duurde ruim een uur en twintig minuten en verliep volgens Trump "great".

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney Best wishes for our duly elected president: May his victory speech be his guide and preserving the Republic his aim.

Wat de twee mannen precies hebben besproken is onbekend, maar volgens Trump's team was het een "extreem productieve en positieve conversatie". Romney voegde daar aan toe dat hij een "verstrekkend gesprek met betrekking tot de verschillende podia in de wereld" had gehad. Romney wordt genoemd als kandidaat voor de begeerde ministerpost van Buitenlandse zaken in de regering van Trump.

Trump eist excuses

Het pleidooi van de cast van de hiphopmusical Hamilton aan het adres van toekomstig vicepresident Mike Pence is niet in goede aarde gevallen bij Donald Trump. De aankomende president reageerde op zijn geliefde medium Twitter verongelijkt:

Our wonderful future V.P. Mike Pence was harassed last night at the theater by the cast of Hamilton, cameras blazing.This should not happen!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 19, 2016

The Theater must always be a safe and special place.The cast of Hamilton was very rude last night to a very good man, Mike Pence. Apologize!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 19, 2016

Opvallend is dat de acteurs het juist opnamen voor Pence, die bij zijn aankomst op Broadway werd uitgejouwd. De cast vroeg het publiek daar mee te stoppen en bepleitte bij de vicepresident een regering die een divers Amerika beschermt.

"Wij zijn het diverse Amerika en wij zijn bang."

De toekomstige vice-president Mike Pence bezocht gisteravond tussen de bedrijvigheden door de hitmusical Hamilton in New York. Het bezoek liep niet helemaal als gepland: onder luid boegeroep kwam hij de zaal binnen.

De hiphopmusical Hamilton gaat over het leven van de Amerikaanse Founding Father Alexander Hamilton. Bijna alle hoofdrollen worden gespeeld door niet-blanke acteurs, op de Britse koning George III na. Tijdens sommige nummers werd het zo luidruchtig dat de acteurs even stil vielen, volgens aanwezigen op Twitter:

Pence #Hamilton "Crowd went NUTS at King George lines "when people say they hate you" & "do you know how hard it is to lead?"--stopped song!

— Jack of Bears (@jackofbears) November 19, 2016

Aan het einde van de show besloten de acteurs om Pence zelf toe te spreken. Hoofdrolspeler Brandon Victor Dixon:

"Meneer, wij zijn het diverse Amerika en wij zijn geschokt en bang dat uw nieuwe regering ons, onze planeet, onze kinderen, en onze ouders niet zal beschermen. We hopen dat onze show u geïnspireerd heeft om onze Amerikaanse waarden eer aan te doen."

Tonight, VP-Elect Mike Pence attended #HamiltonBway. After the show, @BrandonVDixon delivered the following statement on behalf of the show. pic.twitter.com/Jsg9Q1pMZs

— Hamilton (@HamiltonMusical) November 19, 2016

Comedian John Stewart reageert voor het eerst op verkiezingsuitslag

John Stewart, de voormalige presentator van het populaire televisie-programma The Daily Show, heeft in een uitzending van CBS voor het eerst gereageerd op de verkiezingswinst van Donald Trump. Wat vindt het gezicht van progressief Ameria over deze ontwikkeling? Is hij bang? Verrast?

"Nee, de Verenigde Staten is nog steeds hetzelfde land. We verschillen niets van twee weken geleden. Hetzelfde land met al haar gratie, gebreken, grilligheid, onveiligheid, sterkte en verzet. Het is hetzelfde land dat vier jaar geleden koos voor Obama en nu voor Trump".

Na deze geruststellende woorden geeft Stewart aan dat hij zich wel zorgen maakt voor minderheden die zich door deze verkiezingsuitslag bedreigd voelen. Hij vindt het vooral ironisch dat de strategie van de Republikeinse partij door het land bijna lam te leggen onder Obama heeft gewerkt. Zij plukken nu de vruchten van de verkiezing van Trump, ook al is hij geen Republikein.

In het vervolg van het interview gaat Stewart nog in op de vraag wat Amerika nou groot maakt? En wie de kiezers van Trump precies zijn...

'Senator Sessions nieuwe minister van Justitie'

Langzaam wordt duidelijk hoe het nieuwe team van Donald Trump eruit gaat zien. Na de benoeming van oud-generaal Michael Flynn als nationaal veiligheidsadviseur is ook de naam van de eerste minister bekendgemaakt. Het gaat om de 69-jarige senator Jeff Sessions uit Alabama. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid minister van Justitie. De Senaat moet hier nog over stemmen.

Sessions was in 1986 genomineerd als rechter voor het Hooggerechtshof, maar trok zich terug als genomineerde na kritiek van Senaat over racistische opmerkingen die hij had gemaakt als rechter in Alabama.

Lees meer: ‘Senator Sessions wordt minister van Justitie onder Trump’

Daarnaast heeft Trump Afgevaardigde Mike Pompeo, die behoort tot de Republikeinse Tea Party, voorgedragen als directeur van inlichtingendienst CIA. Alle drie de mannen staan bekend om hun kritiek op het Obama-beleid. Pompeo was fel tegen de nucleaire deal met Iran.

Trump vraagt oud-generaal Flynn als veiligheidsadviseur

Donald Trump heeft oud-generaal Michael Flynn een baan aangeboden als nationaal veiligheidsadviseur. Dat meldt persbureau Reuters.

Tijdens de campagne van Trump gaf de 57-jarige Flynn de nieuwe president ook al adviezen over veiligheid en zaken als internationale betrekkingen. Ook sprak de oud-generaal regelmatig op partijconventies.

Lees ook: Wie is wie in Trumps inner circle?

Of Flynn het aanbod van Trump geaccepteerd heeft, is nog niet bekend, maar iemand die in het verleden eenzelfde aanbod kreeg, zegt tegenover persbureau Reuters: "Als de president van de Verenigde Staten je vraagt om het land te dienen, dan is daar maar één antwoord op."

'Trump overweegt Mitt Romney als minister van Buitenlandse Zaken'

Donald Trump overweegt voormalig presidentskandidaat Mitt Romney als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt NBC News op basis van een bron uit de omgeving van Trump. Ook persbureau Reuters sprak een bron die het nieuws bevestigde. Romney is voormalig gouverneur van Massachusetts en nam het vier jaar geleden namens de Republikeinen op tegen Obama bij de presidentsverkiezingen van 2012.

Twitter avatar tvkatesnow Kate Snow New: A source close to Donald Trump tells @MSNBC Mitt Romney is being considered for Secretary of State.

Trump en Romney spreken elkaar zondag. De twee konden niet altijd goed met elkaar overweg. In een speech in maart noemde Romney de vastgoedmagnaat nog "nep" en "een oplichter". Trump op zijn beurt noemde Romney een "loser" omdat hij vier jaar geleden de verkiezingen verloor. Tijdens die stembusgang steunde Trump Romney nog.

De keuze voor Romney zou een verrassing zijn. Hij werd tot nu toe nog niet genoemd als mogelijke kandidaat. De volgende namen gonzen al wel rond als kanshebbers:

  • Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York
  • Bob Corker, senator voor Tennessee
  • John Bolton, oud-VN-ambassadeur
  • Newt Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden
  • Nikki Haley, gouverneur van South Carolina
  • Obama hoopt dat Trump hard kan zijn tegen Rusland

    President Barack Obama hoopt dat zijn opvolger Donald Trump het in zich heeft om in het geweer te komen tegen Rusland, mocht dat nodig zijn. Dat zei het staatshoofd tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Waar de belangen van Rusland en de Verenigde Staten overeenkomen, hoopt Obama op een constructieve benadering van Trump.

    Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne meerdere malen zijn waardering uitgesproken voor de Russische president Poetin. Ook zei de vastgoedmagnaat dat de Krim onderdeel is van Rusland. Obama zei te hopen dat Trump Rusland tot de orde roept wanneer zij "afwijken van onze waarden en van de internationale normen".

    Obama drong er verder op aan de sancties tegen Rusland intact te laten, totdat Moskou zich aan het vredesakkoord van Minsk houdt. Daarin werd een wapenstilstand in Oost-Oekraïne afgesproken, maar die wordt al maanden geschonden. De VS steunen de regering in Kiev, het Kremlin steunt juist de separatisten in het oosten van Oekraïne.

    Nepnieuwskoning: niemand factcheckt meer

    Er is sinds de presidentsverkiezingen veel gezegd over de rol van nepnieuws en social media in de politiek. Het zou mogelijk zelfs de verkiezingen hebben beïnvloed door 'bubbels' te creëren waarin mensen alleen nog hun eigen meningen bevestigd zien. Hoewel Facebook nu stappen neemt tegen nepnieuws, bagatelliseerde topman Mark Zuckerberg het idee dat nepnieuws op Facebook veel invloed had gehad.

    Maar The Washington Post was geïnteresseerd in de onbelichte kant van het verhaal: de nepnieuwsmakers zelf. Waarom verspreiden ze eigenlijk leugens? En zijn ze blij met de uitslag?

    De 38-jarige Paul Horner schreef jarenlang nepartikelen en wist de wereld zelfs twee keer te overtuigen dat hij graffiti-artiest Banksy was. Het afgelopen jaar maakte hij onder andere het campagneteam van Trump wijs dat iemand duizenden dollars had gekregen om te demonstreren tegen Trump. Hij wilde de krant wel te woord staan.

    "Mensen zijn dommer tegenwoordig. Ze blijven dingen maar doorsturen. Niemand factcheckt dingen meer - zo is Trump verkozen. Hij zei wat hij wilde, mensen geloofden het allemaal, en ze hadden geen zin om van mening te veranderen wanneer bleek dat het niet klopte. Het is eng. Ik heb nog nooit zoiets gezien."

    Horner is helemaal niet blij met de verkiezingsuitslagen. Hij heeft een hekel aan Trump, zegt hij. "Ik wilde alleen maar grappen maken over hoe gestoord goedgelovig de Trump-supporters waren. Maar ze geloofden daadwerkelijk wat ik schreef."

    Indiase moslima geeft toe dat ze op Trump heeft gestemd

    Journalist Asra Q. Nomani is moslima en Indiase immigrant in Amerika. Ze vertelt hoe een vriend van haar, na de zege van Trump, zich verontschuldigde op Twitter naar de rest van de wereld: “Miljoenen Amerikanen delen niet in Trump’s haat/verdeeldheid/onwetendheid. Wij schamen ons voor de miljoenen die daar wél in geloven.”
    “Met dat laatste bedoelt hij dus ook mij,” want Asra geeft toe dat zij een ‘silent voter’ is van Donald Trump.

    Trump-stemmer aan het woord

    Op de verkiezingsdag, een week geleden, heeft Asra op Trump gestemd. Met haar multiculturele achtergrond doorbreekt ze de stereotype gedachte dat ‘vast alleen rednecks op Trump hebben gestemd.’ In dit artikel bij de Washington Post legt Asra uit waarom ze bewust op Trump heeft gestemd. Deze keuze maakte zij namelijk niet ondanks maar dankzij haar multiculturele achtergrond.

    Als alleenstaande moeder kon ze haar hoofd nog maar nauwelijks boven water houden met de invoering van Obama care. Ook heeft ze kritiek op de volgens haar politiek correcte houding van Amerika ten aanzien van het Midden-Oosten.
    Met een online formulier nodigt de Washington Post Trump-stemmers uit om hun eigen verhaal te vertellen, over waarom ze op Trump hebben gestemd. Asra is de eerste. Met haar stuk geeft Asra een gezicht aan een groep Trump-stemmers van wie aanvankelijk werd verwacht door de media dat zij op Clinton zouden stemmen.

    Lees hier meer over de redenen waarom Asra heeft gestemd op Trump.

    Nooit het volkslied zingen voor president Clinton

    De Amerikaanse sopraan Joyce DiDonato staat zaterdag in het concertgebouw. Ze had gehoopt op de inauguratie van Hillary Clinton het volkslied te zingen en is heartbroken nu Trump de verkiezingen heeft gewonnen. "Haat, onverdraagzaamheid en afzondering zijn niet de oplossingen", zegt ze donderdagmiddag in NRC. "Ik geloof meer dan ooit in de kracht van de kunsten om te zorgen voor empathie."

    Clinton: ik wilde eventjes alleen maar op de bank liggen

    Hillary Clinton heeft woensdagnacht voor het eerst sinds haar nederlaag bij de verkiezingen weer in het openbaar gesproken. Op een benefietgelegenheid in Washington ging ze onder meer in op haar onverwachte verlies en moedigde ze volgers aan om vooral door te gaan met hun strijd voor een land waarin voor iedereen plaats is.

    Clinton erkende dat het “niet gemakkelijk” was om weer op te treden in de buitenwereld, schrijft persbureau AP. Ze zei:

    “De afgelopen week waren er momenten dat ik eigenlijk alleen maar op de bank wilde kruipen met een goed boek en onze honden en het huis nooit meer uit wilde.”

    Een fragment uit de toespraak:

    Lees hier meer over de toespraak van Clinton.

    Trump belde al met bijna dertig leiders in de wereld

    De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump en zijn toekomstige vice-president Mike Pence hebben al met bijna dertig leiders in de wereld gesproken. Dat meldt persbureau Reuters. Onder hen zouden onder anderen de Saudische koning Salman zijn, de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Indiase premier Narendra Modi. Dat Trump ook met de Chinese president Xi Jinping en de Russische leider Vladimir Poetin heeft gesproken, was al bekend.

    Trump belde ook met de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. Die beloofde dat Denemarken meer geld aan defensie zal gaat uitgeven. Dat is goed nieuws voor Trump. Want hij vindt dat de Verenigde Staten te veel geld kwijt zijn aan de NAVO. Hij riep de andere NAVO-bondgenoten tijdens zijn verkiezingscampagne daarom op meer geld bij te dragen. De NAVO stelt als doel dat leden minstens 2 procent van hun Bruto Binnenlands Product (BBP) uitgeven aan Defensie. Maar het gemiddelde bedraagt slechts 1,4 procent. Denemarken geeft momenteel 1,2 procent van zijn BBP uit aan Defensie.

    Dat percentage is nog wel altijd hoger dan het Nederlandse percentage, dat rond de 1,14 procent ligt. Premier Mark Rutte had Trump maandag al aan de lijn om hem te feliciteren met zijn verkiezingszege.

    Aan de andere kant van de 'filterbubbel' van sociale media

    Facebooks filters speelden een grote rol tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Die stelling is de laatste tijd vaak herhaald. Veel mensen halen hun nieuws vooral van sociale media. En die filteren dit nieuws, zodat het veelal in lijn komt te liggen met de al gevormde mening van de lezer - zelfs als het gelogen verhalen betreft. Zo kon er tijdens de verkiezingscampagne een hoop nepnieuws worden verspreid. De gebruikers van sociale media slikten dat vaak als zoete koek, omdat zij het nepnieuws dat ze ontvingen gewoon maar wat graag wilden geloven. Zij lazen bovendien nauwelijks opvattingen die niet overeen kwamen met die van henzelf.

    De Britse krant The Guardian besloot de proef op de som te nemen. Het dagblad maakte twee Facebookpagina’s aan: één van een fictief progressief en links persoon, en één van een fictief rechtse en conservatieve gebruiker. Vervolgens gaven ze vijf conservatieve Amerikanen de inloggegevens van de linkse Facebookpagina, en vijf progressieve Amerikanen die van de rechtse pagina. Beide groepen kregen een feed te zien van de 48 uur na het derde debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

    De reacties waren niet mals. De progressieve Nikki Moungo zegt bijvoorbeeld:

    “Het is alsof je opgesloten zit in een kamer vol met mensen die leiden aan paranoïde waanbeelden.”

    En de conservatieve Andra Constantin is al niet minder gefrustreerd. Zij moppert:

    “Dat eindeloze gehersenspoel dat we de wereld moeten redden van die verschrikkelijke klimaatverandering.”

    Voor de meeste deelnemers bewees het experiment van The Guardian dat zij toch maar liever gewoon aan hun eigen kant van de ‘filterbubbel’ blijven. Slechts een enkeling zei iets meer begrip voor de andere groep te krijgen - door te zien wat die zoal te lezen kreeg.

    Democraten: herroep benoeming Bannon

    Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben de toekomstige president Donald Trump een brief geschreven waarin ze hem vragen de benoeming van Steve Bannon tot zijn ‘speciaal adviseur’ en ‘topstrateeg’ te herroepen.

    Als hoofdredacteur van de rechts-populistische site Breitbart News groeide Bannon de afgelopen maanden uit tot een omstreden persoonlijkheid. Hij creëerde met zijn succesvolle site een ‘anti-elitevleugel’ binnen de Republikeinse Partij, waar Trump de voorman van werd, de alt-right-beweging. NRC-redacteur Maartje Somers schreef eerder over Bannon:

    De controversiële Bannon – een voormalig marineofficier en bankier die regelmatig is beticht van blank superioriteitsdenken, racisme, antisemitisme en seksisme – kan gelden als de opperspindoctor van de alt-right-beweging. Tot hij verlof nam om Trumps campagnestrateeg te worden, was Bannon baas van en brein achter Breitbart News, de rabiaat rechtse website die op complottheorieën en leugens tamboereert om de verontwaardiging bij lezers brandend te houden.

    De brief aan Trump is ondertekend door 169 van de 188 Democraten in het Huis van Afgevaardigden. In de brief halen zij artikelen aan van Breitbart News die denigrerend zijn over onder meer Joden en Moslims. In de brief staat:

    “Miljoenen Amerikanen hebben hun angst en zorgen geuit over hoe zij zullen worden behandeld door de regering-Trump. Uw benoeming van de heer Bannon versterkt en valideert deze zorgen alleen maar.

    Ook opiniemaker en radiobekendheid Glenn Beck legde onlangs op CNN uit waarom hij vreest voor Steve Bannon als adviseur van Trump:

    Twitter avatar AC360 Anderson Cooper 360° .@glennbeck: Steve Bannon, Breitbart News have empowered the alt-right and must be stopped https://t.co/HWHSMozHxx

    Burgemeester stapt op na vergelijking Michelle Obama met aap

    De burgemeester van het Amerikaanse dorpje Clay (491 inwoners) in West Virginia is dinsdag opgestapt, meldt persbureau Reuters. Dat gebeurde na internationale ophef over een Facebookpost waarin first lady Michelle Obama met een aap vergeleken wordt.

    Een inwoner van Clay, Pamela Ramsey Taylor, zette een post op Facebook waarin ze zei over het vooruitzicht dat Melania Trump de nieuwe first lady wordt:

    "Het zal verfrissend zijn een mooie, beschaafde, first lady met klasse in het Witte Huis te hebben. Ik ben het zat een aap op hakken te zien."

    Daarop reageerde ook burgemeester Beverly Whaling: "Just made my day Pam."

    Taylor werkte bij de Clay County Development Corp, een non-profitorganisatie die onder meer gezondheidszorg voor ouderen regelde, maar werd eerder op de dag al ontslagen. Volgens Taylor bedoelde ze het niet racistisch, maar was het een persoonlijke opvatting over het uiterlijk van Michelle Obama die losstaat van haar huidskleur.

    Ook Whaling ontkent dat haar opmerking racistisch was:

    "Ik refereerde eraan dat het mijn dag maakte dat er verandering komt in het Witte Huis. Het spijt me ontzettend dat dit bij sommigen vervelende gevoelens heeft opgeroepen. Degenen die me kennen weten dat ik op geen enkele manier racistisch ben."

    Paul Ryan unaniem verkozen tot kandidaat-voorzitter Huis

    Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

    Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. Foto: Win McNamee / AFP

    Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, is dinsdag door de Republikeinse Partij unaniem naar voren geschoven als nieuwe kandidaat-voorzitter van het Huis.

    Twitter avatar HouseGOP House Republicans .@SpeakerRyan unanimously re-elected Speaker-Elect for the 115th Congress.

    Ryan moet nu in januari een stemming winnen onder alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden. Alleen als zo'n twintig Republikeinen tegen hem stemmen, kan zijn herbenoeming in gevaar komen. Het Huis wordt gedomineerd door de Republikeinse Partij.

    Ryan liet via Twitter weten het een grote eer te vinden opnieuw te zijn genomineerd:

    Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan It is a tremendous honor to be nominated by my colleagues to serve as Speaker of the House. Now it’s time to go big. https://t.co/ot7fqYEGun

    Noord-Korea: Amerikaanse president kan ons niks schelen

    Ook Noord-Korea heeft dinsdag gereageerd op de verkiezing van Donald Trump. Het kan ze namelijk niets schelen, zei diplomaat uit de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang Kim Yong Ho tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties. "We geven er niets om wie de president van de Verenigde Staten is", aldus Kim. "Het fundamentele punt is hier of de VS de politieke wil heeft om haar vijandige politiek ten aanzien van Noord-Korea te beëindigen."

    In de campagne zei Donald Trump open te staan voor een gesprek met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Een van zijn adviseurs kwam daar in aanloop naar de verkiezingen uiteindelijk op terug: een ontmoeting tussen de twee leek hem bij nader inzien "zeer onwaarschijnlijk".

    Canada: spreken over handelsverdragen

    Als het aan Canada ligt gaat de noorderbuur van de VS samen met de VS en Mexico om tafel zitten om te praten over de handelsverdragen tussen de drie landen. Dat heeft de Canadese minister Morneau van Financiën gezegd, meldt persbureau Reuters.

    Aankomend president Trump heeft tijdens zijn campagne aangekondigd af te willen van NAFTA, een verdrag dat in 1994 een vrijhandelszone tussen de drie landen creëerde. Volgens Trump zijn er veel laagbetaalde banen naar Mexico verdwenen door NAFTA, dat hij "het slechtste handelsverdrag ooit" heeft genoemd.

    Bij een bijeenkomst in Londen zei Morneau:

    "We hebben een enorm belang in het succes van onze relatie met de VS en Mexico: onze bevoorradingsketens zijn met elkaar verweven en in de afgelopen twintig jaar hebben we een succesvolle economische eenheid ontwikkeld."

    Verder zei Morneau met welke Amerikaanse regering dan ook te willen werken. Canada verwacht dat Mexico ook onderdeel uit zal maken van gesprekken over dit thema.

    Nieuwe namen van ministerskandidaten bekend

    Op dit moment voert toekomstig president Donald Trump met zijn vice-president Mike Pence overleg over mogelijke ministerskandidaten voor zijn kabinet. Via een vriend en aanhanger van Trump, de miljardair Carl Icahn, kwamen dinsdagmiddag alvast weer twee mogelijke kandidaten naar buiten. Volgens Icahn overweegt Trump ex-Goldman Sachs-bankier Steve Mnuchin voor het ministerie van Financiën en de investeerder en miljardair Wilbur Ross op het ministerie van Handel. De naam van Mnuchin lekte eerder al uit via persbureau Reuters.

    Twitter avatar Carl_C_Icahn Carl Icahn 1/2 Spoke to @realDonaldTrump. Steve Mnuchin and Wilbur Ross are being considered for Treasury and Commerce. Both would be great choices.

    Eerder werd ook al bekend dat de voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani mogelijk minister van Buitenlandse Zaken wordt. Als consultant na zijn tijd als burgemeester heeft Giuliani echter gewerkt voor verschillende buitenlandse regimes, iets dat volgens Politico voor een belangenconflict kan zorgen. Zo kreeg Giuliani geld van een Iraanse politieke partij om in Washington te lobbyen voor het verwijderen van deze partij van de lijst met terroristische organisaties. Ook gaf zijn bureau advies aan een Canadees bedrijf dat de Keystone XL pijplijn aan wilde leggen: een project dat door Obama werd stopgezet maar dat Trump weer wil opstarten. Giuliani heeft nog geen commentaar gegeven op de mogelijke belangenverstrengeling.

    Wie in elk geval géén ministerspost ambieert is Ben Carson, zo liet hij aan persbureau Reuters weten. Carson noemt zijn gebrek aan politieke ervaring als argument. Eerder stelde Carson zich kandidaat om president van de Verenigde Staten te worden.

    Deel Tweede Kamer teleurgesteld in reactie Rutte op verkiezing Trump

    D66-leider Alexander Pechtold is teleurgesteld in de reactie van premier Rutte op de verkiezing van Trump tot president van Amerika. Hij las het Facebook-bericht over het telefoongesprek dat de twee hadden en vroeg zich af of “iets in dit gesprek Trump aan het denken heeft gebracht”. Pechtold vindt dat de premier te weinig kritisch was geweest over eerdere uitlatingen van Trump en had zelf voor een andere toon richting de president gekozen als hij het gesprek had mogen voeren:

    “U vertegenwoordigt een land dat vrijheid, democratie en de gelijkwaardigheid van alle mensen in haar vaandel heeft geschreven. […] U mag van mij als Nederlander én Europeaan verwachten dat een bondgenootschap geen eenrichtingsverkeer is. Zoals ik ú zal aanspreken op uw grote verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie. […] Als u voor onze gedeelde waarden staat en ons een handreiking doet, dan vindt u in ons een trouwe bondgenoot.”

    Foto ANP / Bart Maat

    Foto ANP / Bart Maat

    Rutte grapte dat Pechtold in een gesprek met Trump blijkbaar een hele toespraak zou uitspreken, maar benadrukte vervolgens dat Rutte als premier vooral de Nederlandse belangen vooropstelt en het als zijn taak ziet een goede relatie met de nieuwe president op te bouwen. “Uiteraard werk je vanuit de assumptie van gedeelde waarden”, zei Rutte en die heeft hij naar eigen zeggen ook genoemd in het telefoongesprek. Rutte zei nog wel dat hij ervanuit gaat dat “als het Amerikaanse volk een president, dat die man deugt” en riep zijn collega-politici op Trump te beoordelen op zijn daden. De premier denkt dat het schadelijk is als Europa de nieuwe president met "een geheven vingertje" benadert.

    Een aantal linkse partijen in de Kamer vinden de houding van Rutte wel heel laconiek. “Is er nou echt helemaal niets waar de premier zich zorgen om maakt?”, vroeg Denk-leider Tunahan Kuzu zich af.

    Politiechef LA: Wij doen niet mee aan deportatieplannen Trump

    De politiechef van het korps in Los Angeles Charlie Beck heeft laten weten niet van plan te zijn iets te veranderen aan de huidige manier waarop men met immigranten omgaat. Beck zei tegen de Amerikaanse krant The Los Angeles Times dat zijn agenten niet zullen meewerken aan "handhavingsmaatregelen die puur en alleen gericht zijn op iemand immigratiestatus".

    Het Los Angeles Police Departement houdt zich traditioneel afzijdig van landelijk immigratiebeleid. Zo mogen agenten bijvoorbeeld geen personen aanhouden puur en alleen om te controleren of ze legaal in de VS verblijven. Beck vertelde de LA Times maandag daaraan niets te gaan veranderen. "We gaan geen acties ondernemen die enkele gericht zijn op iemands immigratiestatus. We worden geen verlengstuk van de binnenlandse veiligheidsdiensten op het gebied van immigratie. Dat is ons werk niet, en dat houden we zo."

    Ban Ki-moon overtuigd dat Trump zal bijdraaien over klimaatakkoord

    Dit weekend lekte bronnen uit het team van Donald Trump dat hij zoekt naar een manier om snel onder het klimaatverdrag uit te komen. Dinsdag reageerde secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon door te stellen dat de actie om klimaatverandering te verkleinen inmiddels "niet te stoppen" is geworden. Ban sprak tijdens de klimaatconferentie die op dit moment plaats vindt in de Marokkaanse stad Marrakech.

    Ki-moon zei ervan overtuigd te zijn dat Trump een snel, wijs besluit neemt "Ik hoop dat hij echt luistert en de urgentie en de ernst van klimaatverandering begrijpt. Als president van de Verenigde Staten hoop ik dat hij de opmerkingen uit zijn campagne heroverweegt."

    Als president zou Trump via een presidentiële order de Amerikaanse handtekening onder het akkoord van Parijs ongedaan kunnen maken.

    Lees ook: Kan Trump zomaar af van het klimaatakkoord van Parijs?

    NAVO-chef Stoltenberg: 'Trump is grote fan van de NAVO'

    Nadat de huidige president Barack Obama NAVO-leden maandag al gerust stelde over de intenties van toekomstig president Trump, probeert nu ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg de gemoederen te bedaren. Volgens Stoltenberg heeft is een sterke NAVO voor de Verenigde Staten net zo belangrijk als voor Europa en heeft Trump er veel belang bij de verplichtingen aan het bondgenootschap na te komen. Stoltenberg deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Europese defensieministers.

    Tijdens zijn campagne heeft Trump duidelijk gemaakt dat Europese bondgenoten wat hem betreft financieel meer zullen moeten bijdragen, willen ze op Amerikaanse militaire steun kunnen blijven rekenen. Officieel is binnen de NAVO afgesproken dat lidstaten 2 procent van hun bbp aan de krijgsmacht uitgeven, maar veel landen, waaronder Nederland (1,16 procent), zitten hier op dit moment onder.

    Stoltenberg zei dinsdag echter dat Trump tijdens zijn campagne heeft laten zien een "groot fan" van de NAVO te zijn. Ook is Stoltenberg er "absoluut zeker" van dat de NAVO de grondslag van de trans-Atlantische defensie blijft. Stoltenberg benadrukte tevens dat zowel Europa als Canada hun defensiebudget verhogen. Maandag besloten 56 Europese landen hun defensiecapaciteit de komende jaren op te voeren en te ‘rationaliseren’.

    Lees ook: Europa wordt wakker dankzij Trump

    De secretaris-generaal zei verder niet bezorgd te zijn over het feit dat Trump contact heeft gezocht met de Russische president Poetin en gezegd heeft met Rusland te werken aan "constructieve samenwerking". Stoltenberg stelt in reactie dat ook de NAVO een dialoog met Rusland aan wil gaan, hoewel hij benadrukte dat de NAVO de Russische aanval op de territoriale integriteit van Oekraïne nooit zal accepteren.

    Giuliani als BuZa-minister?

    Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York, zou de favoriet zijn om benoemd te worden tot minister voor Buitenlandse zaken. Dat melden verschillende media op basis van bronnen rondom Donald Trump. Hoewel ook voormalig VN-ambassadeur van de VS John Bolton wordt overwogen, zou de baan van Giuliani zijn als hij dat wil.

    Dat Giuliani (72) wordt overwogen voor de hoogste ministerpost in de Amerikaanse regering is enigszins verrassend. Alom gedacht werd dat hij de nieuwe minister van Justitie zou worden, of eventueel minister van Binnenlandse zaken. Maar Giuliani, al jarenlang een trouw bondgenoot van Trump, liet maandag weten dat hij in ieder geval niet aan het hoofd van Justitie komt te staan.

    Trump overlegt dinsdag met toekomstig vicepresident Mike Pence, die is aangesteld om het overgangsteam van Trumps regering te leiden, over nieuwe kandidaten voor het kabinet. Over 66 dagen wordt Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten.

    Obama: zorgen over Trumps presidentschap, maar geef hem de ruimte

    NAVO-leden kunnen er zeker van zijn dat de nieuwe Amerikaanse president zich zal committeren aan het bondgenootschap. Dat zei Barack Obama tijdens een persconferentie in Washington.

    Eerder zei Trump nog dat de Europese bondgenoten er niet zonder meer vanuit moeten gaan dat de VS bij problemen zomaar zal inspringen. Onder het mom 'voor wat, hoort wat' verzekerde hij dat de leden financieel meer zullen moeten bijdragen, willen ze op Amerikaanse hulp blijven rekenen.

    Gevraagd naar zijn reactie op de aanstelling van Reince Priebus als stafchef van de regering van Trump en Steve Bannon (van de rechtse website Breitbart) tot diens belangrijkste adviseur, zei Obama dat hij niet wil reageren op elke aparte benoeming:

    "Het is belangrijk om hem nu zijn eigen beslissingen te laten nemen aangezien hij nu ook moet gaan samenwerken met personen die het niet eens zijn met wat hij allemaal heeft geroepen tijdens zijn campagnes."

    Ook benadrukte Obama het belang van een vlotte overgangsperiode. "Het is belangrijk om eensgezindheid uit te stralen en verzoenende signalen uit te zenden." Desalniettemin heeft de huidige president "absoluut" zorgen over de komende regeerperiode van Trump, zo liet hij weten.

    "There's no weakening of...America's commitment to maintaining a strong and robust NATO relationship"—@POTUS https://t.co/AilDhtSoTl

    — The White House (@WhiteHouse) November 14, 2016

    Eerste moslim in Congres wil Democraten leiden

    Ondertussen proberen de Democraten de scherven van de verkiezingsnederlaag op te rapen en hun blik langzaam richting de toekomst te verplaatsen. Zo moet de partij een nieuwe voorzitter vinden die de deze zomer afgetreden Debbie Wasserman Schultz moet opvolgen. De Democrate trad af nadat de partijserver gehackt werd en er allerlei e-mails werden gepubliceerd waaruit bleek dat de Democraten Clinton-opponent Bernie Sanders op verschillende manieren wilden tegenwerken.

    Juist uit het kamp van Sanders staat er nu een mogelijke opvolger op: het congreslid Keith Ellison uit Minnesota. Volgens de politicus moeten de Democraten "nu beginnen met van onderaf herbouwen van de partij". Eén van de eerste beloftes van Ellison is dat hij in elke staat een bredere basis wil voor de Democraten.

    Ellison was de eerste Moslim-Amerikaan die gekozen werd voor het Congres:

    Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit wordt interessant bij de Democraten: @keithellison stelt zich kandidaat als voorzitter. Sanders-aanhanger, eerste moslim in het Congres.

    Trump en Poetin willen bilaterale relatie verbeteren

    Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft Trump maandag per telefoon gesproken, zo meldt het Kremlin. De twee zijn overeengekomen om aan een "constructieve samenwerking" te gaan bouwen. Ze zullen bovendien in de nabije toekomst een moment zoeken om elkaar persoonlijk de hand te schudden.

    Trump en Poetin kwamen verder overeen dat ze zich samen zullen inspannen om op internationaal niveau terrorisme en extremisme aan te pakken. Momenteel leven de VS en Rusland op gespannen voet met elkaar, juist vanwege de verschillende benadering van IS in Syrië die beide partijen voorstaan.

    Rutte feliciteert Trump

    Mark Rutte heeft maandag gebeld met Donald Trump. De premier feliciteerde daarbij de aankomende president van de Verenigde Staten met diens verkiezingsoverwinning. Rutte zegt dat hij "ernaar uitziet om de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld en aan een sterke relatie tussen de VS en de EU".

    Trump overweegt homoseksuele man als VN-ambassadeur

    Donald Trump zou een openlijk homoseksuele man en een vrouw op het oog hebben voor hoge posten die hij als president zal invullen, meldt persbureau AP. Die stap zou de diversiteit binnen zijn team aanzienlijk vergroten.

    Als de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties zou Trump overwegen Richard Grenell aan te wijzen. Als de Senaat daar uiteindelijk mee instemt, zou het de eerste openlijke homoseksueel zijn die een buitenlandse politieke post op dit hoge niveau gaat vervullen. Grenell was eerder woordvoerder bij de VN voor de VS onder president George W. Bush.

    Daarnaast zou de nieuwe president overwegen voor het eerst in decennia een vrouw voor te dragen als voorzitter van de Republikeinse partij. Het gaat om Ronna Romney McDaniel, zij is het nichtje van Mitt Romney, presidentskandidaat in 2012 en criticaster van Trump. McDaniel is nu nog voorzitter van de Republikeinen in Michigan, een van de staten die Trump vorige week onverwachts binnensleepte.

    De huidige Republikeinse voorzitter, Reince Priebus, is door Trump aangesteld als zijn stafchef in het Witte Huis.

    Scherpe kritiek op benoeming van Trumps adviseur

    Verschillende Amerikaanse organisaties hebben stevige kritiek geuit op de benoeming van Steve Bannon tot Trumps voornaamste strategisch adviseur. De 62-jarige Bannon was al campagneleider van Trump en was daarvoor hoofdredacteur van Breitbart, een nieuwssite van de Alt Right-beweging die veel Trump-propaganda en extreem-rechtse complottheorieën publiceert.

    De invloedrijke Joodse pressiegroep Anti-Defamation League (ADL) spreekt volgens Amerikaanse media in een verklaring over een "droevige dag", omdat een man die gelieerd is aan een beweging "van witte nationalisten en onverschrokken antisemieten" straks werkt in het "huis van het volk".

    Ook de Council on American-Islamic Relations (CAIR) veroordeelt de benoeming, omdat die "de verontrustende boodschap stuurt dat anti-moslim complottheorieën en de white-nationalist ideologie welkom zijn in het Witte Huis.

    Beide lobbygroepen vragen Trump de benoeming te herzien.

    Ook uit Republikeinse hoek is er kritiek op Bannon, zoals van de strateeg van Republikein John Kasich:

    Just to be clear news media, the next president named a racist, anti-semite as the co-equal of the chief of staff. #NotNormal

    — John Weaver (@JWGOP) November 13, 2016

    Lees ook: het profiel van Bannon dat correspondent Guus Valk eerder dit jaar schreef

    Dollar op hoogste punt sinds bijna een jaar

    Bijna een week na de presidentsverkiezingen staat de koers van de Amerikaanse dollar op het hoogste punt sinds ongeveer elf maanden en de obligatierente stijgt. De verwachting op de markten is dat de inflatie na de overwinning van Trump zal stijgen.

    De euro zakte maandagochtend naar een dieptepunt van 1,0752 dollar, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. Op 6 januari was de euro voor het laatst zo weinig waard.

    Tegen de verwachtingen in sloten de Amerikaanse beurzen afgelopen woensdag juist in de plus, de dag nadat Trump werd verkozen tot president. Een paar dagen eerder nog leidde een mogelijke verkiezing van Trump tot dalende koersen van de Amerikaanse dollar en met name de Mexicaanse peso. Ook de beurzen in Azië verloren flink en de olieprijs zakte.

    Toch viel de reactie op de beurzen uiteindelijk mee. De Europese beurzen daalden woensdag niet zoals voorspeld met tussen de vijf procent en tien procent, maar met gemiddeld twee procent.

    Over Trumps economische plannen bestaat nog veel onduidelijkheid. Ondernemers en beleggers kampen met grote onduidelijkheden over de beleidsplannen van Trump en de uitvoerbaarheid daarvan, schreef NRC een dag na de verkiezingen:

    Lees ook: Mist hangt rond Trumps economisch plan

    Satire op rampscenario ‘Trump als president’

    Wat krijg je als je een klassieke western, science fiction en komedie met elkaar combineert? De verbeelding van president Trump als robot terwijl hij Mexicaanse immigranten neerschiet met zijn kruis.

    Het debat over Trump als nieuwe president laat een scherpe tweedeling zien onder zijn tegenstanders. Je hebt aan de ene kant mensen die allerlei rampscenario’s vrezen. Aan de andere kant is er een groep mensen die heel sterk alles wil relativeren. De een verwacht een uitbraak van de derde wereldoorlog, de ander verwacht dat Trump zich milder zal opstellen.
    Hoe dan ook zou het toch eens fijn zijn om even te kunnen lachen om deze situatie? Om de scherpe randjes er vanaf te halen, om de boel te relativeren.

    Tekst gaat verder onder korte film

    Donkere humor verlicht

    In M.A.M.O.N. worden realiteit en clichés op de hak genomen en vertolkt door verschillende special effects te gebruiken. M.A.M.O.N. staat voor Monitor Against Mexicans Worldwide, een (nog) fictief bewakingsbeleid tegen Mexicaanse immigranten.

    De film onderscheidt zich doordat de makers laten zien dat ze heel goed kunnen spelen met het concept van een cliché. Niet alleen wordt Trump heel raar neergezet, ook drijven ze de spot met zichzelf door gebruik te maken van allerlei Mexicaans stereotypes.

    De film wordt een dag voor de verkiezingen online gezet. De makers wisten nog niet dat Trump daadwerkelijk president zou worden. Het is maar te hopen dat de realiteit niet nog meer zal overeenkomen met de film.

    Memes laten zien hoe Joe Biden Trump in het Witte Huis saboteert

    Dat president Barack Obama en zijn vice-president Joe Biden het met z'n tweeën prima konden vinden, daar was men al wel een tijdje van op de hoogte. Foto's waarop de twee elkaar omhelzen, naar elkaar knipogen of samen de slappe lach krijgen worden al jaren gezien als het bewijs van een groeiende 'bromance' tussen de twee Democraten.

    Twitter avatar kylhoerenn Mitchie Obama:tell the world were bros
    Biden:*whispers* were bros
    Obama:bro why'd u whisper
    Biden:ur my world bro
    Obama:bro https://t.co/buCUU3nSI2
    Twitter avatar VP Vice President Biden Happy 55th, Barack! A brother to me, a best friend forever. https://t.co/uNsxouTKOO

    Maar sinds de overwinning van Donald Trump laten mensen hun fantasie helemaal los op Biden en Obama. Op Twitter bedenken mensen vooral scenario's waarin Biden als kwajongen via kleine sabotages de overdracht aan de nieuwe president dwarszit en Obama hem daarop aanspreekt. Een kleine selectie:

    Biden: I changed the wifi password.
    Obama: Joe...
    Biden: It's "PssyGrbbr45" now.
    Obama: No, Joe.
    Biden:... pic.twitter.com/hA6ozU0Hww

    — Khary Penebaker (@kharyp) 12 november 2016

    Obama: Did you replace all the toiletries with travel size bottles?
    Biden: He's got tiny hands Barack, I want him to feel welcome here pic.twitter.com/e7NRIZ43Ww

    — Josh (@jbillinson) 11 november 2016

    Joe: Yes, that was me.

    Obama: Please stop.

    Joe: I will not stop. This room will smell so bad when he gets here.

    Obama: Joe...

    Joe: Nope. pic.twitter.com/49WkhsUwvr

    — Aaron Paul (@aaronpaul_8) 12 november 2016

    Biden: Ideally I'd like to include traps from all of the Home Alone movies, but we've only got two months so the Home Alone 2 plan is fine pic.twitter.com/iFkkJNmkvl

    — Josh (@jbillinson) 12 november 2016

    Trump wil abortuswetgeving terugdraaien

    Veel van wat Trump tijdens zijn interview met de Amerikaanse televisiezender CBS had gezegd werd al eerder naar buiten gebracht. Bijvoorbeeld dat hij van plan is twee tot drie miljoen criminele immigranten uit te zetten. Of dat hij als president "zeer terughoudend" zal gaan twitteren.

    Zondagavond werd het volledige interview met Trump door CBS uitgezonden, en daarin deed Trump nog een aantal andere uitspraken over zijn plannen. Zo is hij van plan een conservatieve rechter aan te stellen in het Hooggerechtshof die ervoor moet zorgen dat het Roe vs. Wade arrest uit 1973, dat vrouwen in alle staten het recht op abortus geeft, zal worden teruggedraaid. De beslissing abortus toe te staan komt daarmee weer bij de staten zelf te liggen. Gevraagd wat vrouwen moeten doen die in een staat wonen die abortus verbiedt merkte Trump op dat die "maar naar een andere staat moeten gaan."

    Over het toestaan van het huwelijk tussen mensen met hetzelfde geslacht zei Trump dat die beslissing nu eenmaal genomen is en dat hij dat "prima" vindt. Verder moet de rechter die hij wil voordragen zeer pro-wapenbezit zijn.

    Gevraagd naar zijn reactie op de berichten over stijgend aantal incidenten van racistische geweld en hatecrimes naar aanleiding van zijn verkiezing zei Trump dat vreselijk te vinden en het land juist samen te willen brengen. "Als het helpt wil ik zeggen: stop ermee."

    Verder zei Trump het salaris van 400.000 dollar dat een president verdient te weigeren en in plaats daarvan slechts 1 dollar betaald te willen krijgen. Ook ging hij in op te mogelijkheid een speciale aanklager aan te stellen om Hillary Clinton te vervolgen. Hij was er nog niet uit, vertelde Trump.

    "Ik wil de Clintons geen pijn doen. Het zijn goede mensen. Ik wil ze geen pijn doen. De volgende keer dat ik hier zit geef ik een heel, heel goed en definitief antwoord."

    Trump belt met Chinese president Xi Jinping

    Eerder zei Donald Trump dat China de VS "verkracht" met handelsbeleid en had hij het over "de grootste diefstal uit de wereldgeschiedenis". Ook beloofde hij het land op zijn eerste dag in functie als muntmanipulator te labelen.

    Maar zondagnacht belden de Chinese president Xi Jinping en Trump voor het eerst met elkaar, in een gesprek waarin volgens Chinese staatsmedia het belang van de betrekkingen tussen beide landen benadrukt werd. "Feiten laten zien dat samenwerking de enige juiste keuze is voor China en de Verenigde Staten," citeerde het Chinese televisiestation CCTV Xi. Volgens CCTV vertelde Trump bereid te zijn samen met China te werken aan nauwere samenwerking en te geloven dat de landen samen "zeker grote ontwikkelingen kunnen bereiken".

    Ook Trumps eigen woordvoering benadrukte dat in het gesprek sprake was van wederzijds respect en dat Trump heeft gezegd dat hij erin geloofd dat de twee leiders een van de sterkste relaties zullen hebben.

    Lees ook: Hebben VS China nodig?

    EU-ministers: 'Geen paniek over Trump'

    Paniekvoetbal, doemdenken, gezeur: het oordeel van de Britten over de ingelaste bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken was stevig. Zondagavond kwamen de ministers bijeen om het over de overwinning van Trump te hebben. Maar het was géén noodbijeenkomst, benadrukten alle betrokkenen na afloop. Slechts een eerste aanzet om te kijken naar de mogelijke gevolgen voor de relatie tussen Europa en Amerika. En ook het belang van het respecteren van de keuze van de Amerikanen werd door allen benadrukt. Verder was de boodschap vooral: we wachten af.

    De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders toonde zich na afloop van de bijeenkomst tevreden, meldt persbureau ANP. "We vinden het allemaal verstandig dat we praten over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en de VS, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen."

    Miroslav Lajcak, minister in Slowakije dat momenteel het EU-voorzitterschap heeft, sprak over een meer "zakelijke verhouding" tussen de EU en de VS. Maar ook onderstreepte geen reden tot paniek te zien. Wel wordt maandag besloten het defensiebudget van de EU te verhogen. Niet vanwege de VS, benadrukten meerdere ministers. Het stond al langer op de planning. Maar, zoals de Italiaanse EU-topdiplomaat Federica Mogherini zei: "In de toekomst kan het nog relevanter worden."

    De Britten waren overigens niet de enige die het ingelaste overleg aan zich voorbij lieten gaan: ook Hongarije en Frankrijk waren afwezig.

    Trump benoemt RNC-voorzitter Priebus tot stafchef Witte Huis

    Foto: Jim Watson / AFP

    Foto: Jim Watson / AFP

    Reince Priebus, momenteel voorzitter van de Republikeinse Nationale Commissie (RNC), is door Donald Trump benoemd tot stafchef van het Witte Huis. Dat meldt CNN zondag. Het besluit wordt later op zondag officieel bekendgemaakt.

    Twitter avatar CNNPolitics CNN Politics BREAKING: Donald Trump is expected to name RNC chairman Reince Priebus to serve as chief of staff, sources tell CNN https://t.co/AxYcsM9VZ3

    De stafchef van het Witte Huis is de belangrijkste adviseur van de president. Hij bepaalt onder meer mede de politieke agenda. Priebus wordt gezien als de juiste schakel tussen Trump en Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Met beiden heeft hij een goede band.

    Ook wordt Steve Bannon aangewezen als Hoofd Strategie en adviseur van Trump. Bannon was de voorzitter van het campagneteam. Trump noemde Priebus en Bannon in een verklaring "hooggekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens de campagne."

    Trump: 'We gaan twee tot drie miljoen criminelen opsluiten of uitzetten'

    Trump gaat zijn verkiezingsbelofte om twee tot drie miljoen criminele illegalen Amerika uit te zetten, nakomen. Dat zegt hij in het interviewprogramma 60 minutes van de Amerikaanse tv-zender CBS. Zondag om 19.00 uur lokale tijd zal het interview met de nieuw verkozen president worden uitgezonden. Enkele flarden verschenen al op internet. Trump kreeg de vraag of hij inderdaad zijn plan om miljoenen illegalen uit te zetten, uit zal voeren. Hierop zegt hij het volgende:

    "Wat we gaan doen is het uitzetten of opsluiten van criminelen, zoals drugsdealers en gangleden. Dit zijn er twee, misschien wel drie miljoen."

    Tijdens zijn campagne sprak Trump al van een zerotolerancebeleid ten aanzien van 'criminal aliens', criminele vreemdelingen. "Op mijn eerste werkdag als president zijn die mensen verdwenen", zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Phoenix, Arizona.

    Eerder zette verschillende Amerikaanse media vraagtekens bij het door Trump genoemde aantal van twee miljoen criminele vreemdelingen. Zo stelt de denktank Migration Policy Institute dat er naar schatting niet twee miljoen, maar 820.000 illegale criminelen in de Verenigde Staten verblijven. In totaal zijn er volgens de denktank elf miljoen illegalen in het land.

    Lees ook het artikel van NRC-redacteur Diederik van Hoogstraten, die in gesprek ging met Trump-aanhangers in Arizona, bij de Mexicaanse grens: In Arizona vieren de ‘deplorables’ feest.

    Muur langs Mexicaanse grens

    Aan Trump werd ook gevraagd of hij nog steeds een muur langs de grens met Mexico wil bouwen, om illegale migranten te weren. Ook op deze vraag antwoordde hij bevestigend. Hij voegde hier aan toe dat op sommige plaatsen ook hekken acceptabel zijn.

    In juni suggereerde Trump dat de Mexicaanse regering "niet hun beste mensen stuurt":

    "Ze sturen mensen met veel problemen en ze brengen die problemen naar ons toe. Ze brengen drugs, ze brengen criminaliteit. Het zijn verkrachters. En enkelen, denk ik, zijn goede mensen."

    Volgens Trump zou Mexico de muur langs de grens betalen. Hij maakte de kritiek op Mexico een vast onderdeel van zijn campagnetoespraken, schreef NRC-correspondent Guus Valk eerder.

    In het interview met CBS ging Trump verder in op de felicitatie die hij telefonisch kreeg van zijn tegenstrever Hillary Clinton. Over die felicitatie zei Trump: "ze was allervriendelijkst".

    Bekijk hier de beelden uit 60 minutes:

    'Middenklasse hielp Trump aan de overwinning'

    Niet de ‘verliezers van de globalisering’, maar de Amerikaanse middenklasse hielp Trump aan zijn verkiezingsoverwinning. Dat schreef NRC-correspondent Guus Valk afgelopen vrijdag. Hij ging in gesprek met Trump-aanhangers in Green Bay, de wc-papierhoofdstad van de wereld. Trump hield twee grote bijeenkomsten in de stad, gelegen in de staat Wisconsin. De overwinning van Trump in het midwesten was het resultaat van de ontstane onvrede over de gevolgen van mondialisering enerzijds, en het negeren van dit gebied door de Democraten anderzijds. Dit bracht Trump de eindoverwinning, zo concludeert Valk:

    "In het agrarische en industriële midwesten van de Verenigde Staten lag de sleutel tot het succes van Trump."

    Lees ook: ‘Gezond narcisme’ heeft gewonnen.

    Zuckerberg reageert opnieuw op Facebook-kritiek

    Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft in een persoonlijk Facebook-bericht opnieuw gereageerd op de kritiek die na de verkiezingen ontstond.

    De kritiek is dat Facebook het wel makkelijk maakt nepnieuws over de presidentskandidaten te verspreiden en dat het algoritme berichten die aansluiten bij de politieke voorkeur van de Facebook-gebruiker zichtbaarder maakt (de filter bubble).

    Lees meer over de beschuldigingen: Zuckerberg: invloed Facebook op verkiezingen overschat

    Terwijl het bedrijf een steeds belangrijker nieuwsbron wordt voor veel Amerikanen, is er geen hoofdredacteur die de echtheid van de berichten checkt.

    De vraag of nepnieuws heeft bijgedragen aan de uitslag van de verkiezingen en wat de verantwoordelijkheid is van Facebook om te voorkomen dat nepnieuws verspreidt, vindt Zuckerberg "erg belangrijk". Maar, zegt hij, "van alles wat mensen zien is 99 procent authentiek". Het nepnieuws is bovendien niet gebonden aan één partij, of zelfs aan de politiek, maar komt aan beide kanten voor. Daarom vindt hij het "extreem onwaarschijnlijk" dat het de uitslag zou kunnen hebben beïnvloed.

    Zuckerberg zegt dat Facebook geen hoaxes wil en daar werk van maakt door voor gebruikers mogelijk te maken nepberichten te rapporteren. Hij geeft wel aan dat het moeilijk is om "de waarheid" te achterhalen. Sommige hoaxes zijn moeilijk te achterhalen of te weerleggen, zelfs van gevestigde media. Sommigen zullen een opnieartikel als nepnieuws markeren als ze er gewoonweg niet mee eens zijn.

    Zuckerberg is wel "trots" dat Facebook heeft geholpen "mensen een stem te geven". Volgens hem zou Facebook twee miljoen mensen hebben geholpen zich te registreren. Eenzelfde aantal zou niet hebben gestemd zonder Facebook. Bovendien heeft Facebook "miljoenen mensen" in contact gebracht met kandidaten en "tientallen miljoenen mensen" de mogelijkheid geboden "miljarden" berichten over de verkiezingen te delen.

    Techredacteur Wouter van Noort schreef eerder over hoe Silicon Valley zou kunnen hebben bijgedragen aan de winst van Trump.

    Lees ook: Won Trump mede dankzij Silicon Valley?

    Van Noort was donderdag samen met Alexander Klöpping te gast bij De Wereld Draait Door en praatte daar over de invloed van sociale media op de verkiezing van Trump:

    Het zit wel snor tussen Trump en Wall Street

    Hij zou ze keihard aanpakken, de banken die "weggekomen waren met moord". Daags na Trumps overwinning blijken Wall Street en hij ineens de beste vrienden.

    Trump beloofde de macht van de financiers op Wall Street te breken, en beschuldigde juist zijn tegenstander Clinton beschuldigde te heulen met Wall Street en vooral zakenbank Goldman Sachs. Veel Trump-stemmers stemden tégen de "politieke

    Maar daalde de koersen na de verkiezingen? Allerminst. De Dow Jones-index bereikte zelfs een recordhoogte. Vooral de financiële sector deden het goed. Persbureau Reuters meldde dat Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, de belangrijkste bank van de VS, gepolst is voor minister van Financiën.

    NRC-redacteur Maarten Schinkel schreef over de relatie tussen Trump en de banken:

    Lees: Het zit wel snor tussen Trump en Wall Street

    De overeenkomst met de film 'Hell en High Water'

    De film High or Hell Water al gezien? Het is het juiste moment. In de film nemen burgers het heft in eigen hand en dat is wat de Amerikanen afgelopen week ook deden, schrijft Menno de Galan, in een opiniestuk in NRC:

    "Als Amerikanen walgen van het systeem wachten ze niet lijdzaam af tot het aan zichzelf te gronde gaat. In plaats daarvan nemen ze het heft in eigen hand. Of stemmen ze op een wreker. Linksom of rechtsom – hell or high water."

    Lees het opinieartikel: Trump geeft kiezer rol in neo-western

    In de film wreken twee broers de financiële malaise die banken hebben veroorzaakt door aan de lopende band bankovervallen te plegen. De Galan:

    "Washington is ver weg in West-Texas, het even majestueuze als schrale decor van deze fraaie neo-western annex roadmovie. De film drijft op een zeer Amerikaanse cocktail van woede, wraak en geweld, voortkomend uit de wil om het systeem te verslaan."

    Herkenbaar?

    Secretaris-generaal NAVO Stoltenberg waarschuwt Trump

    In deze tijd, waarin we voor grote uitdagingen staan op het gebied van veiligheid, is het niet het moment om de samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten ter discussie te stellen. Dat schrijft de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in de Britse zondagskrant The Observer.

    Trump vindt dat de Amerikanen te veel moeten betalen voor het bondgenootschap. Hij zei in juli in The New York Times:

    „Als we niet naar behoren gecompenseerd worden voor de enorme kosten [die we maken] om andere landen militair te beschermen…dan ben ik absoluut bereid om tegen die landen te zeggen: ‘Gefeliciteerd, u gaat zichzelf verdedigen’.”

    Trump wil alleen de NAVO militair steunen als alle bondgenoten 2 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan defensie, maar dat doen slechts vijf van de 28 landen (VS, Groot-Brittannië, Polen, Griekenland, Estland). Als dat niet verandert onder zijn presidentschap, dreigt Trump uit de NAVO te stappen. De Verenigde Staten betalen 70 procent van het NAVO-budget.

    Lees ook: het interview met Ivo Daalder, voormalig NAVO-ambassadeur en lid Nationale Veiligheidsraad over Trumps verkiezing ‘Alles draait om het Amerikaanse belang’

    Stoltenberg schrijft in zijn opinie-artikel dat de enige keer dat de NAVO gebruik heeft gemaakt van het artikel waarmee wordt geregeld dat als een NAVO-lid wordt aangevallen, hij zal worden bijgestaan door alle bondgenoten, na de aanslagen op 11 september 2001 was:

    "Honderdduizenden Europese soldaten zijn vervolgens gestationeerd in Afghanistan, een operatie die een direct gevolg was van de aanval op de VS. Meer dan duizend van hen hebben de hoogste prijs daarvoor betaald."

    Overigens is Stoltenberg vóór een meer gelijke verdeling van het NAVO-budget. In 2014 beloofden alle landen binnen tien jaar 2 procent van het BBP uit te geven aan defensie.

    We moeten nu niet onze eigen weg kiezen, eindigt Stoltenberg zijn betoog. Europa niet, en de Verenigde Staten niet.

    'Hillary Clinton' brengt in Saturday Night Live ode aan Leonard Cohen

    Tijdens de campagne was vooral Alec Baldwins imitatie van Donald Trump het grootste succesnummer van de Amerikaanse comedyshow Saturday Night Live. Maar zaterdagavond bleven de grappen van Baldwin weg. In plaats daarvan opende het programma ingetogen, met comédienne Kate McKinnon die vermomd als Hillary Clinton een uitvoering bracht van Leonard Cohens 'Hallelujah'. Aan het eind van het lied zegt 'Clinton' zichtbaar geëmotioneerd: "I'm not giving up, and neither should you."

    In de rest van de show viel overigens nog genoeg te lachen. De traditionele lange monoloog werd gehouden door komiek Dave Chappelle, die vooral witte Amerikanen op de korrel nam. "Ik heb wit Amerika niet meer zo boos gezien sinds de uitspraak tegen OJ Simpson," aldus Chappelle. Niettemin sloot Chappelle verzoenend af:

    "Ik wens Donald Trump succes en ik ga hem een kans geven. Maar wij, die historisch onderdrukt zijn, eisen dat hij ons ook een kans geeft."

    Lees en bekijk hoe Amerikaanse komieken reageerden op zege Trump

    Farage en Trump hebben 'zeer productieve' ontmoeting

    Zaterdagavond bracht de leider van de UK Independence Party Nigel Farage een bezoek aan Donald Trump in zijn huis in New York. Volgens Farage was het een "zeer productieve" ontmoeting.

    Volgens campagnemanager van Trump Kellyanne Conway hebben de twee een aangename bijeenkomst gehad, waarbij is gepraat over vrijheid, de winst en wat dit betekent voor de wereld. Farage tweette later nog in het bijzonder verheugd te zijn dat Trump voornemens is de buste van Winston Churchill terug te zetten in het Witte Huis. Die buste, die ooit geleend werd aan George W. Bush, zou tegelijk met Bush uit het Witte Huis zijn verdwenen, hoewel het onduidelijk is of er helemaal geen buste van Churchill meer in het Witte Huis staat.

    Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Especially pleased at @realDonaldTrump's very positive reaction to idea that Sir Winston Churchill's bust should be put back in Oval Office.

    Trump gaat als president 'zeer terughoudend' tweeten

    Het volledige interview dat de Amerikaanse televisiezender CBS met Donald Trump had wordt pas vanavond uitgezonden. Maar een klein voorproefje gaf de zender zaterdag alvast wel. In het fragment wordt Trump gevraagd of hij als president op dezelfde manier blijft twitteren als voorheen.

    "Ik ga het heel terughoudend gebruiken," zegt Trump. "Er is niets waar we ons voor hoeven schamen. Het is hoe het is. Ik geloof hier in." Wat hij daarmee bedoelt is nog onduidelijk.

    Trump noemt Twitter verder een geweldige manier van communicatie, hoewel hij vervolgens over het twitteren zegt: "I'm not saying I love it, but it gets the word out." Ook benadrukt Trump hoe belangrijk Twitter is om het verhaal van de media te corrigeren. "Het geeft me een manier om terug te vechten."

    Twitter, Facebook en Instagram hebben volgens de aankomende president een cruciale rol gespeeld in zijn campagne. "Sociale media hebben meer invloed dan al het geld dat de anderen uitgaven. Ik ben daarvan tot op zekere hoogte het bewijs."

    Trump wil uitstel rechtszaak omdat hij te druk is met voorbereiden

    Eigenlijk zou Donald Trump nog deze maand voor de rechter moeten verschijnen in een zaak die werd aangespannen door studenten van zijn Trump University. Maar advocaten van Trump hebben zaterdagavond uitstel aangevraagd van de zitting, zo meldt Politico. In een motie die de advocaten naar de rechtbank in San Diego stuurden wijzen de advocaten erop dat de jury Trump op dit moment niet moet weghouden van zijn "belangrijke en alles-opslokkende" werk om zijn presidentschap voor te bereiden.

    De oud-studenten claimen in de zaak dat ze zijn bedrogen bij een serie college´s over vastgoed. Ze betaalden naar eigen zeggen 35.000 dollar voor “waardeloze geheimen” van door Trump zelf geselecteerde docenten. Tijdens de campagne heeft Trump herhaaldelijk gezegd dat hij deze zaak gaat winnen en heeft hij rechter Gonzalo Curiel ervan beschuldigd vooringenomen te zijn, omdat hij Mexicaanse ouders heeft.

    De advocaten benadrukken in hun motie zaterdag geen verzoek te doen de zaak af te blazen tot na Trumps presidentschap, maar slechts een nieuwe datum na de inauguratie te willen. Zittende presidenten kunnen volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1997 gewoon vervolgd worden voor dingen die zij hebben begaan vóór ze president werden.

    Boris Johnson niet naar speciaal Trump-overleg

    De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson blijft weg van een extra EU-overleg over de verkiezing van Donald Trump dat zondagavond plaatsvindt. Eerder deze week riep Johnson zijn Europese collega's al op te stoppen met het collectieve "whinge-o-rama" (gezeur) over de verkiezing van Trump. Een woordvoerder van Johnson liet zaterdagavond weten geen aanleiding te zien voor de ingelaste bijeenkomst zondag. Johnson komt maandag wel naar de formele ministerraad.

    Kerry benadrukt door te gaan met implementatie klimaatakkoord

    De huidige minister van Buitenlandse Zaken van de VS John Kerry heeft gezegd dat hij er alles aan zal doen het klimaatakkoord uit Parijs te implementeren tot de dag dat president Barack Obama zijn post verlaat in januari.

    De Amerikaanse steun voor dat akkoord staat op losse schroeven onder een presidentschap van Donald Trump. Eerder noemde Trump klimaatverandering een verzinsel van China en kondigde hij aan meer te willen investeren in fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten. Zaterdag vertelde een bron aan persbureau Reuters dat Trump op zoek is naar een snelle manier om onder het klimaatakkoord van Parijs uit te komen.

    Lees ook: Lapt Trump het klimaat aan zijn laars?

    Kerry zei zaterdag na een bezoek aan Antartica dat Trumps regering een eigen positie moet kiezen over klimaatmaatregelen, maar benadrukte ook dat er soms een verschil zit tussen campagneretoriek en daadwerkelijk beleid.

    Dit gebeurde er gisteravond en vannacht in de VS

    Goedemorgen. Het is dag vijf na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en via dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vannacht gingen in de VS weer tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Donald Trump. De protesten in steden als New York, Chicago en Iowa City verliepen zaterdagnacht over het algemeen vreedzaam. In Portland, Oregon, waar sinds dinsdag hevige protesten plaatsvinden, werd zaterdag een man neergeschoten nabij de protesten. Over de toedracht is verder nog niets bekend.

    Twitter avatar MMFlint Michael Moore At today's Trump Tower protest. He wouldn't come down. Here's my Facebook Live coverage: https://t.co/FzxOyljoK5 https://t.co/PxjoALcyn8

    Verder werd gisteravond bekend dat Hillary Clinton de FBI-directeur James Comey de schuld geeft van haar verkiezingsnederlaag, dat Donald Trump op zoek is naar een snelle manier om onder het klimaatakkoord van Parijs uit te komen en dat het Franse parlementslid Marion Le Pen, lid van het extreemrechtse Front National (FN), gaat samenwerken met Stephen Bannon - topman van Trumps presidentscampagne. Lees er alles over in ons liveblog van zaterdag.

    Lees ook: Teruglezen: ‘Clinton geeft FBI-directeur de schuld van haar verlies’