Leger Birma doodt 34 moslimmilitanten in Rakhine

Sinds 2012 is de gewapende strijd tussen het leger en militanten van de islamitische Rohingya verhevigd.

Beelden van het Birmese leger, na de gevechten van zaterdag.
Beelden van het Birmese leger, na de gevechten van zaterdag. Foto: AFP

Bij gevechten tussen het Birmese leger en moslimmilitanten in de deelstaat Rakhine zijn dit weekend zeker 34 rebellen omgekomen. Dat heeft de Birmese regering zondag bevestigd, melden persbureaus AFP en AP. Volgens de lokale krant The Global New Light of Myanmar vielen er twee doden aan de kant van het leger.

Volgens een regeringsverklaring werd het leger zaterdagochtend aangevallen door zo’n zestig rebellen, die ook enkele dorpen in brand zouden hebben gestoken. Hierbij kwamen zes rebellen en één militair om. 36 rebellen werden gearresteerd. Toen militairen een dag later het gebied inspecteerden, werden ze opnieuw aangevallen. Bij gevechten in verschillende dorpen kwamen vervolgens nog eens 28 rebellen om. Na de aanval van zondag werden geen mededelingen gedaan over mogelijk dodelijke slachtoffers aan de kant van het leger.

De staat Rakhine in het westen van Birma, op de grens met Bangladesh:

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi weigert ‘Rohingya’ te zeggen.

In Rakhine treedt het leger hard op tegen de rebellen, nadat vorige maand negen politieagenten door hen werden gedood bij een aanval op politiebureau’s. Volgens het leger worden de rebellen steeds actiever. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het leger echter van het uitmoorden en verkrachten van de islamitische Rohingya-minderheid in het gebied. De Rohingya worden door de boeddhistische meerderheid in Birma beschouwd als illegalen uit Bangladesh. In Rakhine wonen ongeveer 1,1 miljoen mensen van deze etnische groepering.

Sinds de aanval op de politiebureaus vielen aan de kant van de rebellen reeds 29 doden. In 2012 vielen er nog meer dan honderd doden en raakten tienduizenden ontheemd door de gevechten tussen het leger en de moslimmilitanten. Nog steeds wonen veel leden van de Rohingya-minderheid in opvangkampen.