‘Koerden verwoesten Arabische dorpen in Irak’

De vernielingen van de laatste twee jaar zouden als oorlogsmisdaden kunnen worden bestempeld, volgens Human Rights Watch.

Het rode, Koerdische, deel is intact gebleven, terwijl het blauwe, Arabische, deel is verwoest in dit dorp.
Het rode, Koerdische, deel is intact gebleven, terwijl het blauwe, Arabische, deel is verwoest in dit dorp. Foto Human Rights Watch

Koerdische troepen hebben onrechtmatig Arabische huizen en dorpen in het noorden van Irak verwoest. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport zondag. De vernielingen van de laatste twee jaar zouden als oorlogsmisdaden kunnen worden bestempeld, aldus HRW.

Sinds 2014 hebben Koerdische troepen, vooral peshmerga-strijders, delen van Noord-Irak op IS veroverd. Maar sindsdien zouden ze er Arabische huizen hebben verwoest, omdat ze niet willen dat Arabieren terugkomen. Volgens HRW zijn in ten minste 21 dorpen in Noord-Irak huizen met opzet verwoest, zeventien in de regio Kirkuk en vier in Nineveh, nadat deze zijn veroverd op IS. De verwoestingen kunnen niet zijn aangericht met door IS geplaatste explosieven of luchtaanvallen, aldus het rapport.

HRW maakte ook een video bij het rapport. De tekst loopt verder onder de video:

In sommige dorpen zijn alleen in Arabische delen vernielingen aangericht, terwijl Koerdische delen onaangetast bleven. Andere Arabische dorpen werden volledig met de grond gelijk gemaakt met bulldozers en explosieven. De gebieden staan officieel onder het gezag van de Iraakse regering, maar de Koerdische autoriteiten maken er de dienst uit. Zij hebben nog niet gereageerd op de aantijgingen van HRW.

HRW roept de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Koerdische autoriteiten om met de vernielingen te stoppen.

Lees ook een reportage over een vluchtelingenkamp bij Mosul in Irak Ontsnapt aan IS, zit Shaheen nu gevangen bij de Koerden

Met de verwoestingen schenden de Koerden internationale verdragen, aldus HRW, die op basis van interviews met meer dan honderd ooggetuigen, bezoeken van dertien dorpen en satellietbeelden de verwoestingen heeft kunnen vaststellen. Op beelden van 62 andere dorpen zijn ook verwoestingen te zien, maar er zijn geen ooggetuigenverslagen die kunnen bevestigen door wie die zijn aangericht.

Sinds IS in begin 2014 zijn offensief in Irak begon, zijn drie miljoen Irakezen uit hun huizen gevlucht. Van hen wonen nu 1,5 miljoen sunnitische Arabieren in de Koerdische regio in Irak, volgens HRW.

Mosul en Raqqa

Koerdische troepen werken momenteel met het Iraakse leger samen om Mosul te heroveren op IS, de op een na grootste stad van Irak. Ze worden daarbij gesteund door de Amerikaanse luchtmacht.

Lees ook: Wie vechten er allemaal in de bonte coalitie tegen terreurbeweging IS?

In Syrië is vorige week de aanval op Raqqa ingezet. Wat wordt gezien als de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS.