illegalen

Die muur bij Mexico komt er, verzekert Donald Trump in eerste televisie-interview

Donald Trump gaat zijn verkiezingsbelofte om twee tot drie miljoen criminele illegalen Amerika uit te zetten, nakomen. Dat zegt hij in het interviewprogramma 60 minutes van de Amerikaanse tv-zender CBS dat zondagnacht (Nederlandse tijd) zou worden uitgezonden. Het is zijn eerste televisie-interview na de verkiezingen. Enkele flarden verschenen zondagavond al op internet.

De nieuw verkozen president kreeg de vraag of hij inderdaad zijn plan om miljoenen illegalen uit te zetten, na zal komen. Hierop zei Trump: „Wat we gaan doen is het uitzetten of opsluiten van criminelen, zoals drugsdealers en bendeleden. Dit zijn er twee, misschien wel drie miljoen.”

Gaat hij ook echt een muur bouwen tussen de VS en Mexico, vraagt de interviewer. „Ja”, zegt Trump. Daarop vraagt de interviewer of hij een ‘hek’ ook zou accepteren. Trump: „Op sommige plekken zou ik dat doen, maar op andere plekken is een muur meer geschikt.”

Tijdens zijn campagne sprak Trump al van een zerotolerancebeleid ten aanzien van criminal aliens, criminele vreemdelingen. „Op mijn eerste werkdag als president zijn die mensen verdwenen”, zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Phoenix, Arizona.

Eerder zetten verschillende Amerikaanse media vraagtekens bij het door Trump genoemde aantal van twee miljoen criminele vreemdelingen. Zo stelt de denktank Migration Policy Institute dat er naar schatting niet twee miljoen, maar 820.000 illegale criminelen in de Verenigde Staten verblijven. In totaal zijn er volgens de denktank elf miljoen illegalen in het land.

Trump maakte zondagavond ook bekend dat Reince Priebus, de huidige voorzitter van de Republikeinse Partij en een loyale campagneadviseur van Trump, zijn stafchef wordt. Hij nam het in de strijd om deze functie op tegen Stephen Bannon, de man achter de altright-nieuwssite Breitbart News.

Mexicaans grensstadje over zege van Trump pagina 14-15
    • Auteur Onbekend