Recensie

Gimeno bedwelmt met Bruckners zevende

Gustavo Gimeno is een topdirigent in de dop. Hij werd chef in Luxemburg om zich in relatieve rust verder te ontwikkelen. Zaterdag gaf hij een voortreffelijk concert in Eindhoven.

Het Orchestre Philharmonique du Luxembourg met Janine Jansen tijdens een concert in Luxemburg. Foto François Zuidberg

Na zijn droomdebuut bij het Concertgebouworkest in 2014, toen hij inviel voor Mariss Jansons, zocht Gustavo Gimeno bewust de luwte op. In plaats van gretig op de gastdirectiecarrousel te springen werd hij chef in Luxemburg om zich in relatieve rust verder te ontwikkelen en repertoire op te bouwen. Het tekent een topdirigent in de dop, met visie en een zintuig voor de grote lijn. Zaterdag was Gimeno met zijn orkest in Eindhoven voor een voortreffelijk concert.

Tekenend voor Gimeno’s groeiende statuur: Janine Jansen durfde het aan met hem Bergs Vioolconcert bij de horens te vatten. Afgaande op de partituur die ze bij de hand hield is dat ook voor Jansen geen gesneden koek, al bleek het warmbloedige, expressionistische meesterwerk haar op het lijf geschreven. In januari speelt ze het met Gatti en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Na de pauze gidste Gimeno zijn uitstekende orkest trefzeker door Bruckners populaire Zevende symfonie: bedwelmende strijkersmelodieën, stralend koper, alpine vergezichten, geestdriftig vraag-antwoordspel en een gelaagde totaalklank. Bruckners bloksgewijze componeertrant kan nog weleens log en oorverdovend uitpakken, maar Gimeno zorgde voor een uitgekiende balans en statige zwier.

    • Joep Stapel