Franse premier Valls wil noodtoestand verlengen

De noodtoestand werd afgekondigd na de Parijse aanslagen en na de aanslag in Nice verlengd.

Premier Manuel Valls.
Premier Manuel Valls. Foto Benoit Tessier / AFP

De Franse premier Manuel Valls wil de noodtoestand in Frankrijk verlengen. Dat heeft hij gezegd in een interview met BBC. De noodtoestand werd na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 afgekondigd, en in juli zes maanden verlengd na de aanslag in Nice.

Volgens Valls is de noodtoestand nodig om “de democratie te beschermen”. Volgend jaar vinden in april en mei de Franse presidentsverkiezingen plaats, in juni de parlementsverkiezingen, en zullen er veel openbare bijeenkomsten plaatsvinden. Het land loopt volgens Valls een risico op aanslagen “zoals we die hebben gezien in Nice”.

Een jaar geleden

Het is deze zondag een jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door een reeks terroristische aanslagen in Parijs. Op zeven locaties sloegen terroristen van Islamitische Staat toe. In totaal kwamen 130 mensen om het leven, en nog steeds liggen er slachtoffers in het ziekenhuis.

Zaterdagavond ging de concertzaal Bataclan, waar 90 mensen omkwamen, weer open met een concert van de Britse zanger Sting.

Zondag bezoeken president François Hollande en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo de zeven locaties en onthullen ze gedenkstenen met de namen van de slachtoffers. Ze beginnen bij het Stade de France en eindigen bij Bataclan.

Noodtoestand omstreden

De noodtoestand is omstreden omdat het uitgebreide bevoegdheden aan autoriteiten toekent. Zo heeft de politie bijvoorbeeld geen rechterlijk bevel meer nodig voor een huiszoeking en kan de minister van Binnenlandse Zaken huisarrest opleggen.

Een officieel onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze maatregelen weinig toevoegen aan de openbare veiligheid.