Sting heropent Bataclan - Hollande onthult gedenkplaten

President Francois Hollande en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo zullen zondag alle zeven terreurplekken bezoeken.

Foto gemaakt vanaf de openbare weg. Zanger Sting heropent met een concerttheater Bataclan.
Foto gemaakt vanaf de openbare weg. Zanger Sting heropent met een concerttheater Bataclan. Foto Bart Maat / ANP

Nothing comes from violence and nothing ever could. Met de tekst van Fragile kon Sting een toepasselijke snaar raken bij honderden nabestaanden die naar het openingsconcert van Bataclan waren gekomen. Een jaar geleden vielen hier 90 doden door drie terroristen van Islamitische Staat tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal.

Frankrijk herdenkt dit weekend de aanslagen in Parijs op 13 november. Zondag bezocht president François Hollande met de Parijse burgemeester Anne Hidalgo alle zeven terreurplekken om gedenkplaten met namen van de 130 vermoorde mensen te onthullen. Ze gaan langs het Stade de France, de vijf bars en restaurants in het oosten van Parijs en de concertzaal Bataclan. De Notre Dame houdt een avonddienst.

De tekst gaat verder onder de foto’s:

Foto Philippe Wojazer / AFP

President Hollande en burgemeester Hidalgo laten ballonnen los. Foto Philippe Wojazer / AFP

Foto Philippe Wojazer via AP

Hollande spreekt met een slachtoffer van de aanslagen na een herdenking in Stade de France. Foto Philippe Wojazer via AP

Foto Christophe Petit Tesson / Reuters

President Hollande en burgemeester Hidalgo onthullen een gedenkplaat voor concertzaal Bataclan. Foto Christophe Petit Tesson / Reuters

De sfeer van de herdenkingen is op verzoek van de slachtofferorganisaties en de gemeente Parijs “van een grote soberheid”. De organisaties willen geen toespraken, om te voorkomen dat een half jaar voor de Franse presidentsverkiezingen politici het thema terrorisme voor eigen gewin zouden kunnen inzetten.

Sting heropent gerenoveerd Bataclan

Zaterdagavond opende zanger Sting Bataclan met een concert. De gerenoveerde concertzaal was zwaar beveiligd. Bezoekers werden grondig gefouilleerd door een groot aantal politieagenten. Onder de bezoekers waren vijfhonderd nabestaanden en zo’n duizend anderen. Het opgehaalde bedrag gaat naar twee slachtofferorganisaties.

Lees ook dit interview met Fred Dewilde, die de aanslag op de Bataclan overleefde en er een strip van maakte.

De 65-jarige Sting, die in 1979 al eens in Bataclan speelde als leadzanger van The Police. In tegenstelling tot Eagles of Death Metal, is Sting een veilige keuze, waar weinig mensen aanstoot aan nemen. Hij begon zijn concert met een minuut stilte.

Foto David Wolff Patrick / AP)

Sting tijdens de minuut stilte. Foto David Wolff Patrick / AP)

“We hebben twee belangrijke dingen te doen vannacht”, zei hij. “Ten eerste, het herdenken en eren van diegenen die hun leven hebben verloren bij de aanslagen van een jaar geleden, en ten tweede, het leven en de muziek waar deze historische plek voor staat vieren. We zullen hen niet vergeten.” Hij speelde nummers als Fragile (‘nothing comes from violence and nothing ever could‘) en Message in a Bottle (‘I’ll send an S.O.S. to the world‘).

Beelden van het openingsconcert van Sting:

Nog steeds liggen negen mensen in het ziekenhuis als gevolg van de aanslagen. Zeshonderd mensen krijgen psychologische bijstand, volgens de Franse regering.

Lees ook hoe de Franse staat zorgt voor de kinderen van terreurslachtoffers

Eagles of Death Metal geweigerd

Twee bandleden van Eagles of Death Metal, onder wie zanger Jesse Hughes, werden geweigerd bij de concertzaal. “Ze zijn gekomen en ik heb ze weggestuurd. Sommigen dingen vergeeft men niet”, zei de Bataclan-directeur tegen persbureau AFP.

De mannen waren niet welkom vanwege uitspraken van Hughes eerder dit jaar. Hij stelde dat de beveiliging van het theater mogelijk betrokken was bij de aanslag. Tegen Amerikaanse media zei hij dat het erop leek dat de aanslag van binnen in de zaal werd gecoördineerd. De band kon ontsnappen via de achterdeur, maar een medewerker kwam om.

Lees ook de reconstructie van de aanslag in Bataclan: Zodra de agent schiet, ontploft het bomvest

De bandleden worden zondag wel verwacht bij de afsluitende herdenkingsbijeenkomst bij Bataclan, met slachtoffers en overlevenden. Er zullen ballonnen worden opgelaten en er is een gospelkoor. Een pianiste, die tijdens de aanslagen te hulp schoot, zal ook spelen.

Beelden van een concertbezoeker tijdens Fragile van Sting:

Na Sting treden deze maand onder andere Peter Doherty, Marianne Faithfull en Youssou N’Dour in de zaal op. In een interview met Le Figaro zei programmeur en mede-eigenaar Jules Frutos onlangs dat het moeilijker dan gedacht is om de programmering rond te krijgen. Veel artiesten weigeren in de zaal te spelen.