Meer beleggers willen goedkope medicijnen voor de armen

AFP Photo / John Moore

Steeds meer grote beleggers kijken bij de investeringen in farmaceutische bedrijven of die genoeg doen om hun geneesmiddelen betaalbaar te maken voor arme mensen. Het aantal beleggers dat deze toegang tot medicijnen meeweegt nam de afgelopen twee jaar toe van 35 tot 62. Onder die beleggers, die samen 5.600 miljard dollar aan premiegelden beheren, zijn Nederlandse partijen als APG, Achmea en Robeco.

Dat zegt directeur Jayasree Iyer van de stichting Acces to Medecine Foundation in een interview in NRC. De stichting heeft maandag voor de vijfde keer de Access to Medicine Index gepubliceerd. De index meet hoe de twintig grootste medicijnproducenten ter wereld in de 106 armste landen zorgen voor betere toegang, bijvoorbeeld door geld te steken in de ontwikkeling van vaccins of door soepel te zijn met hun patenten.

De index heeft vooral de interesse van beleggers die bij hun investeringen al langer kijken naar (sociale) duurzaamheid, zoals PGGM en de Church of Sweden. Ook bij de zakelijke beleggers groeit de belangstelling. Zo bezocht Iyer het Amerikaanse Black Rock, een van de grootste beleggers ter wereld, en heeft ze binnenkort bijeenkomsten met grote zakenbanken als Goldman Sachs.

Lange termijn

„Veel beleggers kijken naar de lange termijn”, zegt Iyer. De markten in de rijke landen staan onder druk, onder meer door de opkomst van goedkope kopieën van merkmedicijnen. „Bedrijven moeten nieuwe afzetmarkten vinden en betaalbare medicijnen bieden daarvoor kansen in ontwikkelingslanden.” De risico’s in die landen zijn wel groter dan in het Westen, zegt Iyer: „Om zicht te hebben op die risico’s hebben ook beleggers die kijken naar de korte termijn interesse.”

Voor de vijfde achtereenvolgende keer is GSK de nummer één in de index. GSK ontwikkelt meer dan 30 medicijnen die hard nodig zijn in arme landen maar niet veel geld opbrengen. Grote verliezer is Roche, dat niet eens data heeft aangeleverd.

Lees ook: het interview met Jayasree Iyer: ‘Dure pillen doen ons nu allemaal pijn’