EU-ministers

Ministers Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komen niet opdagen bij ‘Trumpoverleg’

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Hongarije hebben zondagavond verstek laten gaan tijdens een speciale, aan Donald Trump gewijde vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De Britse minister Boris Johnson liet weten dat hij de Europese paniek sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen overtrokken vindt. „Een democratische daad heeft zich voltrokken, nu volgt een transitieperiode en we zullen werken met de huidige en toekomstige [Amerikaanse] regering om het best mogelijke resultaat te bereiken voor het Verenigde Koninkrijk”, aldus zijn woordvoerder. De Franse minister Ayrault zou de bijeenkomst onnodig vinden, al bleef hij officieel weg om ‘agendatechnische’ redenen.

De Hongaren zijn blij met Trump: premier Viktor Orbán verwelkomde diens zege als de „terugkeer naar echte democratie” en het einde van „de liberale non-democratie”. In veel EU-landen is juist bezorgd gereageerd, omdat Trump de militaire en economische band met Europa op een lager pitje lijkt te willen zetten en de Russische president Poetin bewondert.

Maandag vergaderen de buitenlandministers over het intensiveren van de samenwerking op defensiegebied en de inrichting van een Europees militair hoofdkwartier. Die vergadering was al gepland.