Echt steigerhout wordt schaars

Meubels

Wat eventjes in de mode leek te zijn na de crisis in de bouw, blijkt nooit meer weggegaan te zijn: meubelen van steigerhout.

Foto David van Dam

Wat maakt het rijtje hippe interieurclichés van cactussen, schapenvachtkleedjes en industriële lampen compleet? Meubels van steigerhout.

Van alles is tegenwoordig wel een steigerhoutenvariant te krijgen, zo populair is het. Bedden, boekenkasten, eettafels, bureaus, kledingkasten, wijnrekjes, stoelen, tuintafels. Het hout ziet er robuust en onbewerkt uit, alsof het zo van de bouwplaats komt. Maar dat is dus niet altijd zo.

Eerst de cijfers. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bedrijven met steigerhout in de handelsnaam in zes jaar tijd meer dan verviervoudigde. Het aantal staat dit jaar op 89. Nog eens 369 bedrijven vermelden daarnaast het woord steigerhout in hun bedrijfsomschrijving.

In deze cijfers zijn natuurlijk niet álle bedrijven opgenomen die in steigerhout handelen, want een onderneming kan zich ook prima met het hout bezighouden zonder dat in de bedrijfsnaam te benoemen. Toch geeft het een aardig beeld van hoe de handel in steigerhout de afgelopen jaren groeide.

Ook bouwmarkten als Gamma, Karwei en Hornbach bevestigen de populariteit van steigerhout, zowel los als al verwerkt in meubels. De ketens willen geen precieze cijfers geven over de hoeveelheid hout die ze verkopen, wel constateren woordvoerders van alle drie de bouwmarkten respectievelijk dat „de vraag ieder jaar stijgt” (Karwei), „het grote getallen zijn” (Gamma) en „het een groeiende markt is” (Hornbach).

Vraag het houthandels of kleine ondernemers en ook zij zeggen: het is populair. „Wij dachten: het is een hype die overgaat”, zegt Cees van de Beek, inkoper bij houthandel Jongeneel. Het bedrijf heeft 43 vestigingen in Nederland. „Maar het blijft. En de markt groeit ook nog eens.”

Lees ook over woontrends: Waarom het jaren-dertighuis zo geliefd is

Planken vol spetters

Wat is dat steigerhout nou precies? Van oorsprong (en dat is een cruciaal woord) is het hout dat in bouwsteigers gebruikt wordt. Planken stevig genoeg om bouwvakkers en hun gereedschap te dragen. Standaardmaat: 32 bij 200 millimeter, zo’n 5 meter lang.

Die planken, die vol spijkers en spetters van cement of verf zitten door de werkzaamheden die erop verricht worden, kwamen zo’n acht jaar geleden voor het eerst op de markt. „Het begon met de crisis”, zegt Van de Beek. Toen stortte de bouw in en kwamen er veel steigeronderdelen terug bij de handelaren. Daar begonnen mensen vervolgens mee te decoreren en bouwen.

Het weerbarstige, ‘vintage’ uiterlijk van hout past goed bij de rauwe, industriële inrichting die de laatste jaren zo in de mode raakte in winkels, restaurants en bij mensen thuis. Het is ook praktisch: je kunt het zowel binnen als buiten gebruiken.

Het hout raakte zo geliefd dat het al gauw moeilijk was nog écht steigerhout te vinden. Er is immers maar een beperkt aantal bouwplaatsen en steigers in het land.

Entree nieuw steigerhout. Dat is net als ‘gewoon’ steigerhout gemaakt van vurenhout, dat komt van de fijnspar, maar heeft nooit echt in een bouwsteiger gezeten. Wel is het zo bewerkt dat het oud lijkt of het heeft een vaal kleurtje meegekregen – „greywash” of „whitewash”.

Foto David van Dam

Productie van steigerhout voor de webwinkel Steigerhout.nl in Hoek van Holland. Foto David van Dam

Gewoon vurenhout

Soms is het zelfs niet eens bewerkt. Ook blank, onbewerkt, nieuw steigerhout bestaat. Maar dat is dus eigenlijk gewoon vurenhout.

Waarom heet het dan toch steigerhout? Dat is vooral „slimme marketingtaal”, meent Sebastiaan Vreekamp, verantwoordelijk voor de inkoop van hout bij Karwei. Inmiddels „herkennen” klanten het hout aan die naam, zegt hij.

Het is het nieuwe steigerhout dat de meeste meubelmakers en bouwmarkten nu gebruiken of verkopen. Niet alleen vanwege de schaarste; het is namelijk een stuk gemakkelijker nieuw steigerhout te bewerken, ook voor doe-het-zelvers. Je zaag gaat niet stuk op de spijkers en er zitten minder splinters in.

Lees ook: Negen steengoede ontwerpen die je níet op de Dutch Design Week ziet

Nog zo’n ontwikkeling, zegt Van de Beek van Jongeneel, is dat het hout tegenwoordig niet „vers” maar „droog” wordt aangeleverd. Dan zit er geen vocht meer in het hout, dat voorkomt dat het krom trekt. Best handig als je het hout tot een kast, stoel of tafel wil bewerken. En de laatste trend? Steigerhout in allerlei kleuren, aldus de houthandelaar. Blauw, groen en zelfs roze.

Het nieuwe steigerhout is meestal net iets goedkoper, afhankelijk van de mate waarop en waarmee het bewerkt is. Bij de webwinkel Steigerhout.nl bijvoorbeeld, betaal je voor een plank nieuw, onbewerkt steigerhout (vurenhout dus) van 32 bij 50 bij 3.000 millimeter 3,81 euro. Voor een plank écht steigerhout van ongeveer hetzelfde formaat (32 bij 50 bij 2.500 millimeter) betaal je 6,05 euro.

Wie authentiek wil zijn, moet er dus wat voor over hebben.

Een greep uit het aanbod van webshop Steigerhout.nl. Gebruikt of nieuw: herken jij het?