Colombia en FARC tekenen nieuw vredesakkoord

In het nieuwe akkoord zijn de overwegingen van tegenstanders van het eerste akkoord meegenomen.

Mensen vieren het nieuwe vredesakkoord zaterdagnacht in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Foto: Guillermo Legaria / AFP PHOTO

De Colombiaanse overheid en guerrillabeweging FARC hebben een nieuw vredesakkoord getekend. Zaterdagnacht bereikten de twee partijen in de Cubaanse hoofdstad Havana overeenstemming over een aangepast akkoord, dat een eind moet maken aan het 52 jaar durende conflict.

Lees ook: Colombia komt in een politieke crisis met vergaande gevolgen

Een eerder vredesakkoord werd begin oktober in een referendum door de Colombiaanse bevolking verworpen. Veel Colombianen vonden het akkoord te mild voor FARC-strijders die misdaden hadden begaan. Zo zouden FARC-strijders slechts werkstraffen krijgen opgelegd en verkozen mogen worden in de politiek.

In het nieuwe akkoord zijn de overwegingen van tegenstanders van het eerste akkoord meegenomen, vertelde onderhandelaar namens de overheid Humberto de la Calle zaterdagnacht op een persconferentie. “Het nieuwe akkoord is een kans om twijfels weg te nemen, maar bovenal om ons allemaal te verenigen,” aldus De la Calle.

In een gezamenlijke verklaring doen de twee partijen een appel:

“We roepen Colombia en de internationale gemeenschap op (…) dit nieuwe akkoord te steunen en te zorgen voor een snelle implementatie, zodat we de tragedies van het verleden achter ons kunnen laten. Vrede kan niet langer meer wachten.”

Referendum

Verdere details van het akkoord worden in de loop van zondag bekendgemaakt. Of het nieuwe akkoord wederom via een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd is nog onbekend: geen van de partijen wil daarover vooralsnog iets loslaten.

Oppositiepartijen lieten zaterdagnacht via Twitter weten een nieuw referendum te eisen. Oppositieleider Álvaro Uribe las na een gesprek met de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zaterdagnacht een verklaring voor waarin hij eiste dat het nieuwe akkoord eerst kan worden ingezien door oppositieleden en slachtoffers van de FARC, voor het officieel wordt.

Veel tegenstanders van het eerste akkoord maakten bezwaar tegen het feit dat FARC-strijders geen gevangenisstraffen zouden krijgen opgelegd, maar slechts werkstraffen. Of op dit punt aanpassingen zijn gedaan is onbekend. Wel zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zaterdagnacht op de Colombiaanse televisie dat de werkstraffen zullen worden uitgebreid met gebiedsrestricties, gecontroleerde levensomstandigheden en verplichte werktijden.

Een ander controversieel onderdeel van het eerste vredesakkoord, waarin stond dat de FARC-strijders verkozen mogen worden, is niet aangepast. Wel zal de FARC een compleet overzicht van haar bezittingen moeten opstellen waarna slachtoffers van de guerrillabeweging gecompenseerd kunnen worden, aldus Santos.

Nobelprijs

Santos kreeg in oktober de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse Nobelcomité liet toen weten te hopen dat “de vredesprijs de partijen de kracht zal geven om te slagen in deze uitdagende taak”.

Lees ook: Vredesprijs moet akkoord redden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet zondagochtend in een verklaring weten blij te zijn met het nieuwe akkoord.

“Dit akkoord is een belangrijke stap op de weg van Colombia richting de vrede. De Verenigde Staten zullen met de Colombiaanse regering samenwerken bij de implementatie van het uiteindelijke vredesakkoord.”

    • Clara van de Wiel