‘Citi deels weg uit Londen’

Brexit

Citigroup zou een deel van haar bankiers naar Dublin willen verhuizen vanwege de Brexit. Ook andere banken wegen hun opties.

Canary Wharf, het financiële district in Londen.
Canary Wharf, het financiële district in Londen. Foto Reuters / Greg Bos

De Amerikaanse bank Citigroup is van plan om 900 banen uit Londen naar Dublin te verhuizen in reactie op de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat meldde de Britse krant Sunday Times afgelopen weekend. Citi heeft nu in totaal 9.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de krant heeft het bestuur van Citi vorige maand een vergadering gehouden met de Ierse premier en andere politici in Dublin en zoekt de bank naar kantoorlocaties in de Ierse hoofdstad.

Vorige maand heeft de directeur van Citi in het Verenigd Koninkrijk publiekelijk gezegd dat er sowieso banen in de financiële sector uit Londen zullen verhuizen naar andere Europese landen, ongeacht hoe goed de deal is die de Britse regering met de EU sluit over toegang tot markt voor financiële dienstverlening.

Noodplannen

Ook andere banken met grote kantoren in Londen hebben zorgen over de Brexit. De topman van Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zondag op de Britse televisiezender ITV gewaarschuwd dat banken kunnen wegtrekken uit het Verenigd Koninkrijk, tenzij de Britse regering binnen afzienbare tijd duidelijk maakt welke gevolgen de Brexit precies voor de banken zal hebben.

Volgens RBS-topman Howard Davies zijn Amerikaanse en Japanse banken bezorgd over een ‘harde’ Brexit en werken zij aan noodplannen. Hij roept de Britse premier Theresa May op om de City, het financiële centrum in Londen, gerust te stellen. Het is volgens Davies belangrijk dat banken de zekerheid hebben dat ze na de Brexit vanuit Londen nog steeds zaken kunnen doen in de EU.

Lees ook over handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit: Drie opties voor de Britten

Eén bank wacht in elk geval niet op die verzekering en komt al in actie. De grootste bank van Japan, Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), gaat haar activiteiten op continentaal Europa onderbrengen in een uitgebreid kantoor in Amsterdam. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times eerder deze maand. Nu heeft MUFG zo’n 2.000 werknemers in Londen. Het is nog onduidelijk hoeveel van deze banen ook naar Amsterdam zullen verhuizen.

Volgens de FT overwegen ten minste twee andere grote Japanse financiële instellingen ook serieus uit Londen te vertrekken.