Minstens 52 doden bij explosie in Pakistan

De ontploffing had plaats in een afgelegen islamitische gebedsplaats.

Medewerkers van een ziekenhuis in Pakistan wachten tot gewonden van de aanslag aankomen.
Medewerkers van een ziekenhuis in Pakistan wachten tot gewonden van de aanslag aankomen. Foto Fareed Khan / AP

Een bomaanslag in een islamitische heiligdom in het zuidwesten van Pakistan heeft zaterdag aan zeker 52 mensen het leven gekost. Dat het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Ook raakten meer dan honderd mensen gewond.

De ontploffing had plaats in de Shah Noorani-gebedsplaats, zo’n 100 kilometer van kuststad Karachi. Op het moment van de explosie waren honderden mensen in het gebouw aanwezig. Reddingsdiensten evacueren mensen naar de nabijgelegen plaats Hub. Gewonden worden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De gebedsplaats wordt al 500 jaar gebruikt door soefi-moslims. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam, die door veel moslimextremisten als ketters wordt gezien. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Onrustige regio

Een lokale gezaghebber bevestigde dat een ambulancehelikopter niet kon worden ingezet, vanwege duisternis in de bergachtige regio. De gebedsplaats is gelegen in de onrustige regio Baluchistan. In die provincie vechten separatistische bewegingen al sinds 1948 voor afscheiding van Pakistan. Ook Al-Qaeda en andere moslimextremisten zijn actief in Baluchistan.

De explosie komt een dag nadat veiligheidsdiensten een commandant van de verboden islamitische terreurbeweging Jundullah doodde. De strijder was het brein achter meerdere zelfmoordaanslagen in Karachi en Baluchistan.

Eerder terreurgeweld

Baluchistan werd afgelopen maanden vaker opgeschrikt door terreuraanslagen. In augustus kostte een bomaanslag op een ziekenhuis in Quetta het leven aan 75 mensen. Twee weken geleden vielen bij een aanslag op een politieschool in dezelfde stad zeker 59 doden en meer dan honderd gewonden.

Ligging van Baluchistan: