Turkije sluit 370 ngo’s vanwege ‘terrorisme’

Onder de ngo’s zijn kinder- en mensenrechtenorganisaties en organisaties voor advocaten.

Archieffoto van de Turkse politie in actie in Istanbul
Archieffoto van de Turkse politie in actie in Istanbul Foto Yasin Akgul / AFP

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 370 niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) bevolen hun deuren te sluiten vanwege “terrorisme-gerelateerde aanklachten”. Dat meldt persbureau AP zaterdag. De politie viel een onbekend aantal kantoren binnen en hield medewerkers aan.

De actie werd vrijdagavond uitgevoerd. Veel organisaties kregen geen uitleg over waarom zij hun werk niet mogen voortzetten. Onder de ngo’s zijn mensenrechtenorganisaties, kinderrechtenclubs en organisaties voor advocaten.

Terreurdreiging

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus verdedigde de arrestaties en zei dat Turkije hard moet optreden tegen “meerdere terreurdreigingen”. Kurtulmus zei dat er “sterke bewijzen” zijn dat de organisaties banden hebben met terreurbewegingen. Mocht dit niet kloppen, mogen de ngo’s hun deuren weer openen, aldus de vicepremier.

Volgens Ankara zijn van de 370 ngo’s 190 gelinkt aan de Koerdische strijdgroep PKK, 153 aan Fethullah Gülen, negentien aan de extreemlinkse strijdgroep DHKP-C en acht aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Lees ook: ‘Oppositie bedrijven is nu een misdrijf’

Coup

Sinds een mislukte coup in juli zijn al zeker 110.000 mensen in Turkije ontslagen of geschorst en 37.000 gearresteerd. Ankara zegt dat de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep zit. Gülen ontkent dit en heeft geïnsinueerd dat president Erdogan zelf de coup heeft georkestreerd.

Turkije heeft de VS om de uitlevering van Gülen gevraagd. Washington wil hier pas aan meewerken als Ankara met overtuigende bewijzen komt die de prediker aan de couppoging linken.

Lees ook: ‘Extreme zorgen’ van EU over Turkije’

Zowel de Verenigde Staten als het Westen hebben kritiek op de enorme arrestatiegolven in Turkije. Volgens hen grijpt Erdogan de couppoging aan om critici in Turkije de mond te snoeren.