Massaal protest tegen president Zuid-Korea

De demonstranten eisen het aftreden van president Park Geun-hye die betrokken zou zijn bij een corruptieschandaal.

Tienduizenden mensen gingen in Zuid-Korea de straat om te protesteren tegen President Park Geun-hye.
Tienduizenden mensen gingen in Zuid-Korea de straat om te protesteren tegen President Park Geun-hye. Foto: Ahn Young-joon / AP

Tienduizenden mensen zijn zaterdag opnieuw de straat op gegaan in Seoul, Zuid-Korea, om te protesteren tegen president Park Geun-hye. Ze eisen het aftreden van de president.

Park Geun-hye wordt ervan verdacht een vertrouweling, Choi Soon-sil, toegang te hebben gegeven tot vertrouwelijke overheidsdocumenten. Choi Soon-sil zou met haar presidentiële connecties bedrijven onder druk hebben gezet om miljoenen te doneren aan een aantal stichtingen die zij beheert. Maandag werd Choi Soon-sil opgepakt.

NRC-redacteur Anouk Eigenraam is bij de demonstratie aanwezig.

Later in de avond zal de menigte richting het presidentiële huis lopen. Eerder was dit nog door de politie verboden in verband met veiligheidsredenen.

Het is de derde zaterdag op rij dat er wordt geprotesteerd tegen de president. Het is het grootste protest in het land sinds in 2008 mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de import van Rundvlees uit Amerika tijdens de gekke koeienziekte. Volgens de politie zijn er 220.000 mensen op de been. De organisatie houdt rekening met 850.000 mensen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Excuses

Park Geun-hye zei vorige week al kapot te zijn van het nieuws en de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de toegang die Choi Soon-sil kreeg in de documenten. Volgens de BBC zei Park Geun-hye tijdens een persconferentie dat ze teveel vertrouwde op een persoonlijke relatie en dat ze daarom niet goed zag wat er daadwerkelijk aan de hand was.

“Droevige gedachten houden me ‘s nachts wakker. Ik realiseer me dat wat ik ook doe, het moeilijk zal worden om de harten van de mensen te repareren en daar schaam ik me voor.”

De druk op president Park Geun-hye loopt door de massale protesten op. Volgens peilingen heeft nog maar 5 procent van de bevolking vertrouwen in de president. Nooit eerder stapte een president in Zuid-Korea voor het einde van de termijn op.