Pole position voor Hamilton, Verstappen op vier

Hamilton hield in Brazilië zijn teamgenoot Rosberg achter zich. Als Rosberg zondag wint, is hij wereldkampioen.

Lewis Hamilton na de kwalificatie in Brazilië.
Lewis Hamilton na de kwalificatie in Brazilië. Foto Nelson Almeida / AFP

De Brit Lewis Hamilton heeft de beste startpositie verworven voor de Grand Prix van Brazilië. Hij was zaterdag met een tijd van 1.10,736 de snelste tijdens de kwalificatie, voor zijn Duitse Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg - die 1.10,838 reed. Max Verstappen start vanaf plek vier.

Rosberg is bijna zeker van de wereldtitel. Hij heeft negentien punten voorsprong op Hamilton (349-330). Als Rosberg zondag als eerste finisht, dan is hij kampioen, maar de afgelopen races bewees Hamilton dat de strijd nog niet over is. Zo pakte de Brit in zowel Mexico als de VS pole position én de winst.

Als Rosberg inderdaad de wereldtitel pakt, wordt dat een primeur voor de Duitser. Zijn vader, Keke Rosberg, won eenmaal de wereldtitel, in 1982. Hamilton pakte al drie keer eerder de titel: in 2008, 2014 en 2015.

Verstappen finishte 0,749 na Hamilton. Ook rivaal Kimi Räikkönen was sneller dan de 19-jarige Nederlander.

60 keer pole position

Het wordt de zestigste keer dat Hamilton van pole position start. Slechts twee coureurs in de geschiedenis verwierven vaker de eerste startpositie: racelegendes Michael Schumacher (68) en Ayrton Senna (65).

Na Brazilië wordt er alleen nog een grote prijs in Abu Dhabi verreden. Die vindt zondag 27 november plaats.

Bekijk ook deze voorbeschouwing op de race in Brazilië: