KLM en vakbond weer in gesprek, werkonderbrekingen opgeschort

De drie uit voorzorg geannuleerde vluchten gaan nog steeds niet door.

Stickers van de vakbonden op kleding van KLM-personeel bij het bemanningscentrum op Schiphol
Stickers van de vakbonden op kleding van KLM-personeel bij het bemanningscentrum op Schiphol Koen van Weel/ANP

Vakbond voor cabinepersoneel VNC gaat weer praten met luchtvaartmaatschappij KLM en annuleert de werkonderbrekingen die voor zaterdag gepland stonden. Dat heeft de bond in de nacht van vrijdag op zaterdag besloten. VNC meldt op haar site dat KLM met een voorstel is gekomen over de voorgenomen bezuinigingen dat “interessant genoeg” is. Ook vakbond FNV stopt voorlopig met werkonderbrekingen.

De inhoud van het voorstel is nog niet bekend, maar is voor de bonden goed genoeg om de werkonderbrekingen te stoppen. Die stonden ingepland omdat de organisaties niet blij zijn met het plan van de luchtvaartmaatschappij om op elke vlucht één stewardess minder in te zetten. Daardoor zou de werkdruk voor het cabinepersoneel teveel toenemen. Ook is er langere tijd sprake van een pensioenconflict. KLM probeerde eerder deze week de bonden tevergeefs met een kort geding naar de onderhandelingstafel te krijgen.

Dat blijkt nu dus niet nodig. De drie vluchten van zaterdag die uit voorzorg geschrapt werden -naar Mexico-Stad, Berlijn en Londen- gaan nog steeds niet door. KLM schrijft op haar site “verheugd” te zijn dat de werkonderbrekingen worden opgeschort. Een woordvoerder van VNC benadrukt aan ANP dat het aanbod van KLM niet moet worden gezien als een cao-resultaat. “Het is een raamwerk”.