198 Zwarte Piet-activisten aangehouden in Rotterdam

De groep is naar eigen zeggen uitgeweken naar Rotterdam omdat ze Maassluis niet in mochten.

Politiebeveiliging bij de intocht in Maassluis
Politiebeveiliging bij de intocht in Maassluis Remko de Waal/ANP

De politie heeft zaterdag zeker 198 Zwarte Piet-activisten aangehouden in Rotterdam. Dat schrijft ze op Twitter. Volgens de politie negeerde de groep Piet-tegenstanders het demonstratieverbod dat vandaag in Rotterdam geldt, ondanks waarschuwingen.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Intocht #Sinterklaas In #Rotterdam veel aanhoudingen. Maassluis feestelijk: https://t.co/pevOUKkwNb #Maassluis #Rotterdam

Even voor 22.30 uur meldde de politie dat vrijwel alle arrestanten weer zijn vrijgelaten. Slechts een persoon, die verdacht wordt van zware mishandeling, zit nog in de cel

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Van de 198 aangehouden demonstranten zijn er inmiddels 197 weer op vrije voeten. 1 verdachte van poging zware mishandeling zit nog vast.

De activisten weken naar eigen zeggen uit naar Rotterdam omdat ze Maassluis, waar vandaag de landelijke intocht is, niet in mogen. Later op de dag kwam Sinterklaas ook nog in Rotterdam aan. Volgens de politie wilden de demonstranten naar het Willemsplein lopen, waar ouders en kinderen stonden te wachten.

Lees onze reportage van de intocht: Alsof Sinterklaas in Maassluis een risicowedstrijd speelt

Op beelden van de omroep is te zien hoe de aanhoudingen gepaard gaan met opstootjes. Ook op Twitter duiken foto’s op van de arrestaties. De politie bevestigt dat agenten genoodzaakt waren geweld te gebruiken, omdat mensen zich verzetten tegen hun aanhouding.

Twitter avatar RutgerGW Rutger Groot Wassink Simion en vele anderen aangehouden. En t ziet er naar uit onrechtmatig. https://t.co/gljZIY4wvI

Onder de arrestanten bevond zich een raadslid van de Amsterdamse GroenLinks-fractie, Simion Blom. Dat heeft de Amsterdamse fractievoorzitter van de partij bevestigd.

NRC-redacteur Sheila Kamerman is in Rotterdam en tweet over de arrestaties:

Man met mes had geen kwaad in de zin

De intocht in Maassluis lijkt verder rustig te zijn verlopen. Een man werd aangehouden omdat hij volgens de politie een kapmes en ander gereedschap bij zich had. Hij bleek helemaal niet naar de intocht te willen gaan kijken, maar onderweg te zijn naar een vriend om te helpen klussen, aldus de politie. Hij is weer op vrije voeten gesteld.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo De in #Maassluis aangehouden man was met een tas vol gereedschap op weg naar een vriend en wilde niet naar de intocht van Sinterklaas.

Het evenement trok circa 20.000 bezoekers, meldt persbureau ANP. Een tegenvaller voor de organisatie, die op zeker 25.000 mensen had gerekend.