Facebook: ‘Je bent overleden’

Door een glitch verklaarde Facebook vrijdagnacht veel gebruikers dood. Zelfs Mark Zuckerberg ontsnapte niet aan de fout.

Het profiel van Zuckerberg tijdens de glitch
Het profiel van Zuckerberg tijdens de glitch Facebook

Voor veel Facebook-gebruikers was vrijdagavond inloggen een soort bijna-dood-ervaring. Wie even zijn timeline wilde checken of een status wilde posten, werd verrast door een onverwachte mededeling: op deze pagina word je herinnerd. Naast een bloemetje stond verder te lezen: “We hopen dat anderen troost zullen putten uit dingen die mensen hier delen.”

De mededeling verscheen op meerdere profielen, maar niet op alle miljarden pagina’s. Een glitch in het systeem van Facebook bleek verantwoordelijk voor de plotselinge doodverklaringen. Uiteindelijk duurde de fout niet langer dan een paar minuten, maar toen was het kwaad al geschied. En niemand bleek immuun.

De fout werd al snel een onderwerp voor spot.

Facebook liet in een reactie op de controverse weten dat het een “vreselijke” fout is geweest. “Het spijt ons heel erg.” Op dat moment was iedereen alweer tot leven gewekt.