Vier doden bij explosie op NAVO-basis Afghanistan

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Een vliegtuig van de U.S. Air Force op de basis in Bagram Josh Smith/Reuters

Bij een zelfmoordaanslag op een NAVO-basis in de Afghaanse stad Bagram zijn zaterdagochtend vier Amerikanen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters. De Taliban heeft op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag, waarbij ook zeventien gewonden vielen, opgeëist.

Volgens een statement van de NAVO Resolute Support-missie vond de explosie op de grootste militaire basis van Afghanistan iets na half zes ‘s ochtends lokale tijd plaats. Een Talibanstrijder zou de basis zijn binnengedrongen, vermomd als werkman. Hij liet de bom afgaan staand in een rij van Afghaanse medewerkers van de basis.

Later op de dag maakte minister van Defensie Ashton Carter bekend dat de doden Amerikanen waren. Twee van hen waren militairen, de andere twee werkten in een niet-militaire rol voor het leger. Van de zeventien gewonden waren er zestien Amerikaans en één Pools.

Bagram ligt zo’n dertig kilometer ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Eerder deze week vielen er bij een aanslag van de Taliban in de stad Mazar-i-Sharif al zes doden en meer dan honderd gewonden. Een strijder blies zichzelf op voor de deur van het Duitse consulaat.

    • Casper van der Veen
    • Milo van Bokkum