Dode watervogels Flevoland hadden vogelgriep

Het is nog niet bekend of de dieren de zeer besmettelijke H5N8-variant van het virus onder de leden hadden.

Dode kuifeenden worden geruimd op een strandje bij Monnickendam.
Dode kuifeenden worden geruimd op een strandje bij Monnickendam. Foto Elle Tilgenkamp / ANP

De wilde watervogels die aan het begin van deze week dood werden aangetroffen bij Zeewolde waren besmet met vogelgriep van het type H5. Dat heeft de gemeente zaterdag bevestigd. Het is nog niet duidelijk om welke variant van de ziekte het precies gaat.

Twitter avatar gemzeewolde Gemeente Zeewolde Dode watervogels in Zeewolde hebben vogelgriep, raak zieke en dode vogels absoluut niet aan. Update van de situatie: https://t.co/bHUoexbNxZ

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De gemeente zegt te hopen aan het einde van het weekend te weten welk N-type van de vogelgriep de dieren hadden opgelopen.

Monnickendam

Eerder deze week werd een andere groep dode wilde watervogels aangetroffen, in de buurt van Monnickendam. Zij bleken de zeer besmettelijke H5N8-variant van het virus te hebben opgelopen. Na de vondst werd voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht afgekondigd voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren.

Het virus is inmiddels ook in andere Europese landen aangetroffen. In Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Polen en Zwitserland werden wilde vogels met H5N8 gevonden.

Lees ook: De kippen van boer Kanninga zijn van slag

Niet aanraken

De gemeente Zeewolde en het ministerie van Economische Zaken raden mensen die een zieke of dode watervogel vinden met klem af om deze aan te raken. Bij langdurig contact kan vogelgriep op mensen worden overgedragen. Meer informatie over H5N8 is te vinden op de website van Economische Zaken.

De laatste keer dat Nederland een landelijke ophokplicht instelde was in 2014. Toen breidde een epidemie zich vanuit Zuid-Korea via het noorden van Rusland naar West-Europa uit. Trekvogels hadden destijds de vogelgriepvirussen overgebracht, concludeerde een internationaal consortium van wetenschappers nog in oktober.