11.607 mensen opgepakt sinds noodtoestand Ethiopië

Het aantal arrestaties is sterk gestegen. Drie weken geleden waren er nog 1.645 mensen opgepakt.

Demonstratie in de stad Bishoftu in Ethiopië. Foto: Tiksa Negeri / Reuters

In Ethiopië zijn sinds het afkondigen van de noodtoestand in oktober al meer dan 11.000 mensen opgepakt. Dat meldt persbureau AFP op basis van de staatstelevisie EBC.

Volgens de regering zijn ze opgepakt omdat ze betrokken waren bij activiteiten die verboden zijn, zoals het beschadigen van publieke en persoonlijke eigendommen, het aanzetten tot geweld en bedreigingen.

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië

Stijging arrestaties

Het aantal arrestaties is in een paar weken sterk opgelopen. Drie weken geleden meldden de autoriteiten dat er sinds het afkondigen van de noodtoestand in totaal 1.645 mensen waren opgepakt.

Het is al enige tijd onrustig in Ethiopië en daarom besloot de regering op 10 oktober de noodtoestand uit te roepen voor een periode van zes maanden. Premier Hailemariam Desalegn zei destijds te hopen dat de regering hiermee kon afrekenen “met de antivredeselementen die zich gesteund weten door buitenlandse mogendheden en die de vrede en veiligheid in het land in gevaar brengen”.

Protesten

De afgelopen maandag zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren voor politieke vrijheden en eisen ze dat er een einde wordt gemaakt aan landonteigeningen. De bevolking is niet tevreden met de compensatie die ze van de regering krijgen voor hun grond. De regering koopt veel grond op zodat ze de hoofdstad kan uitbreiden en grond kan verkopen aan buitenlandse investeerders. Bij de demonstraties zijn al honderden doden gevallen.

Ook zijn er verschillende bedrijven uit de tuinbouwsector aangevallen. De bedrijven zijn een relatief makkelijk doelwit voor de bevolking om hun onvrede te uiten. Begin september vertrok het Nederlandse tuinbouwbedrijf Esmeralda Farms al uit Ethiopië.

    • Belia Heilbron