Zweedse pionier is sneller dan Nederlands toptalent

Schaatsen

Bij de eerste wereldbeker won Sven Kramer moeiteloos de vijf kilometer. De jonge Zweed Nils van der Poel viel op met een toptijd in de B-groep.

Sven Kramer tijdens de KNSB Cup, vorige week in Groningen.
Sven Kramer tijdens de KNSB Cup, vorige week in Groningen. Foto Vincent Jannink/ANP

Een eindeloze reeks kwartet-starts in een lege hal, weinig is zo troosteloos als de B-groep van een wereldbeker schaatsen op de lange afstand. Maar in het Chinese Harbin zat vrijdag bij de start van het internationale seizoen het nieuwe elan juist verstopt tussen het tweede garnituur. Nils van der Poel, een twintigjarige Zweed met Nederlandse opa, brak ’s ochtends vroeg in alle anonimiteit het baanrecord. Met zijn tijd van 6.28,32 zou hij in de A-groep als zesde zijn geëindigd. Nog voor zijn Nederlandse generatiegenoot Patrick Roest, twee weken geleden nog de revelatie bij de strijd om de KNSB-Cup en nu zevende in 6.29,27.

Veel bleef bij het oude bij de opening van het pre-olympisch seizoen, voor goed gevulde tribunes in schaatscentrum Heilongjiang in Harbin. Sven Kramer boekte zijn 31ste wereldbekerzege op de vijf kilometer. In 6.21,60 bleef hij Jorrit Bergsma (6.22,38) en Erik Jan Kooiman (6.26,43) voor. Alweer een Nederlands podium.

Bij de vrouwen verraste de Japanse Nao Kodaira met winst op de 500 meter (38,00). Op de drie kilometer ging de winst naar wie anders dan Martiná Sáblíková. De Tsjechische rekende in een rechtstreeks duel hard af met Ireen Wüst, die zoals vaker aan het begin van het seizoen instortte in de laatste ronden: 4.08,26 om 4.11,76 (zevende). Ook veelzeggend: de 44-jarige Claudia Pechstein reed, in de B-groep, verreweg de snelste slotronde van iedereen.

Jonge toppers zijn op de lange afstanden ver te zoeken, zeker buiten Nederland. De Nieuw-Zeelandse inliner Peter Michael knoopte met een zesde plaats op de vijf kilometer (6.27,89) aan bij een doorbraak die zich vorig jaar aankondigde. Maar vooral de winst in de B-groep van Van der Poel viel op. Twee seizoenen geleden blonk de Zweedse pionier al incidenteel uit. Vorig jaar kampte hij met overtraindheid. „Tegenslag houdt het vuur brandend”, sprak hij toen. In een opleidingsgroep van gedreven Scandinaviërs hervond hij zijn vorm en haakte hij in Harbin weer aan bij de top. Ambitie heeft de stayer uit Trollhättan genoeg. „Uiteindelijk wint degene die het meest toegewijd is.”