Ziggo maakt Turks tv-pakket pro-Erdogan

Ziggo schoont zijn Turkse pakket op. Alle tv-zenders zijn nu pro-Erdogan. De lange arm van de Turkse regering? Of gewoon toeval?

Samanyolu TV deed live verslag van de Turkse staatsgreep van 15 juli. De zender is nu gesloten wegens banden met de Gülenbeweging, die volgens de regering achter de coup zat
Samanyolu TV deed live verslag van de Turkse staatsgreep van 15 juli. De zender is nu gesloten wegens banden met de Gülenbeweging, die volgens de regering achter de coup zat

Ziggo ververst zijn abonneepakket van Turkse tv-zenders. Onder meer de oppositionele zender Samanyolu TV Avrupa, die banden heeft met de Gülenbeweging, wordt vervangen door drie zenders van staatsomroep TRT, waardoor het hele tv-pakket pro-Erdogan wordt.

Moeten in Nederland nu ook de Turkse oppositiezenders wijken voor de staats-tv van Erdogan? Of zoals Mehmet Cerit van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag twitterde: “Toeval of lange arm van Ankara?”

Volgens Ziggo heeft de beslissing echter niets met politiek te maken. De woordvoerder: “We kijken naar beschikbaarheid en populariteit. Samanyolu is vanaf 1 januari gewoon niet meer beschikbaar voor ons. En uit marktonderzoek blijkt dat de TRT-zenders populair zijn in Nederland.” Een van de geschrapte zenders, TGRT, is overigens pro-Erdogan.

Mehmet Cerit vermoedt dat Ziggo gelijk heeft: “Er zijn praktisch geen kritische zenders meer in Turkije; dat ligt niet aan Ziggo.” Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli voert de Turkse president Erdogan actie tegen de Turkse pers. Tientallen kranten en tv-stations werden gesloten, grotendeels omdat ze verdacht werden van banden met de Gülenbeweging, die achter de coup zou zitten. De enige tv-zender die volgens Cerit nog wat tegengeluid geeft, is Halk TV, die gelieerd is aan de centrumlinkse oppositiepartij CHP. Cerits eigen krant ligt ook onder vuur sinds de staatsgreep omdat het Gülenkrant zou zijn.

Ziggo stopt per 1 december met Samanyolu, TGRT EU en Planet Türk. Commerciële zender TV8 en de staatszenders TRT-1, TRT-Müzik en TRT-Cocuk worden toegevoegd. Show TV, Euro Star, Euro D, ATV Avrupa en Habertürk – allen pro-Erdogan - blijven in het pakket. De prijs van het pakket blijft 7,95 euro per maand.

Volgens Cerit zal de wijziging van Ziggo overigens niet zoveel uitmaken omdat Turkse Nederlanders bij voorkeur tv kijken via internet. “Iedereen heeft zo’n internetkastje naast zijn tv, dan heb je honderden zenders.”