Ziggo maakt Turks tv-pakket pro-Erdogan

Toeval of lange arm?

Ziggo ververst zijn abonneepakket van Turkse tv-zenders. Onder meer de oppositionele zender Samanyolu TV Avrupa, die banden heeft met de Gülenbeweging, wordt vervangen door drie zenders van staatsomroep TRT, waardoor het hele tv-pakket pro-Erdogan wordt. Moeten in Nederland nu ook de Turkse oppositiezenders wijken voor de staats-tv van Erdogan? Of zoals Mehmet Cerit van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag twitterde: „Toeval of lange arm van Ankara?” Volgens Ziggo heeft de beslissing echter niets met politiek te maken. De woordvoerder: „We kijken naar beschikbaarheid en populariteit. Samanyolu is vanaf 1 januari gewoon niet meer beschikbaar voor ons. En uit marktonderzoek blijkt dat de TRT-zenders populair zijn in Nederland.” Een van de geschrapte zenders, TGRT, is overigens pro-Erdogan. Volgens Cerit zal de wijziging van Ziggo niet veel uitmaken omdat Turkse Nederlanders bij voorkeur tv kijken via internet. „Iedereen heeft zo’n internetkastje naast zijn tv, dan heb je honderden zenders.” (NRC)