Ziekenhuistarieven

Schippers trekt samen met burgers ten strijde

Rond de ziekenhuistarieven is een soort schaduwsysteem ontstaan.Dat zegt de minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) in een vraaggesprek over de geheime ziekenhuistarieven waar NRC de afgelopen drie maanden onderzoek naar deed „Als je de verschillen in tarieven nu ziet. Die zijn zo groot. Zo nergens op gebaseerd. Zo fictief. Dat is aan de patiënt niet uit te leggen.”

Schippers kondigde vorige week aan dat tarieven niet langer meer geheim mogen blijven. Dat had ze al veel eerder willen doen, zegt ze, maar er waren sinds haar aantreden al te veel ingrijpende veranderingen in de financiering van de ziekenhuizen geweest.

Volgens de minister is druk van buitenaf nodig om tot accurate prijsvorming te komen bij medische behandelingen. „Er is toch geen sector die gezond functioneert waarin je niet weet wat iets kost?”

Schippers kan best wat hulp van activistische burgers gebruiken. „Juist de druk van buitenaf is belangrijk, niet alleen van de minister maar vooral van de patiënten, of van organisaties die naar de rechter stappen”, zegt ze. Mensen die de prijs van hun behandeling willen weten, noemt de minister „maatschappelijk betrokken burgers”.

Schippers: „De tijd is rijp om openbaarheid nu af te dwingen. Spontaan gaat het niet gebeuren.”

Zorgspecial Ziekenhuistarieven

Pagina E8-E13