Wereldbeker schaatsen

Kramer heerst in Harbin, waar Wüst slechts zevende wordt

Schaatser Sven Kramer heeft vrijdag in China de eerste race over 5.000 meter in het nieuwe wereldbekerseizoen gewonnen. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand zegevierde in een tijd van 6.21,60. Daarmee reed hij een baanrecord in Harbin. Voor Kramer (30) was het zijn 31ste wereldbekerzege op dit nummer.

Jorrit Bergsma moest met een tijd van 6.22,38 genoegen met zilver. De olympisch kampioen op de 10.000 meter moest twee weken geleden bij de KNSB Cup in Groningen op de vijf en tien kilometer ook al twee keer voorrang verlenen aan Kramer. Het brons in Harbin ging naar Erik Jan Kooiman (6.26,43). Voor de stayer was het zijn eerste wereldbekermedaille.

Bij de vrouwen stelde Ireen Wüst op de 3.000 meter zwaar teleur. De olympisch kampioene op die afstand werd zevende, een klassering die haar somber stemde. Wüst had geen verklaring voor haar tegenvallende prestatie. Ze hoopt op een incident, zei de schaatsster. De overwinning ging naar de Tsjechische Martina Sablikova, die Wüst in een rechtstreek duel versloeg: 4.08,26. Marije Joling eindigde als tweede in 4.09,40. De Canadese Ivanie Blondin pakte vrijdag brons (4.09,78). Antoinette de Jong reed de vierde tijd (4.10,03). Melissa Wijfje belandde met 4.11,63 op de zesde plaats. Carlijn Achtereekte, die door een rugblessure niet voluit kon schaatsen, eindigde als laatste. (ANP)

    • Henk Stouwdam