Weekendtips: Le Guess Who, Toni Erdmann en Arrival

Weekend Wat te doen dit weekend? Sinterklaas komt aan in Maasluis en in sciencefictionfilm Arrival komen aliens aan in de VS.

Scène uit Arrival met Amy Adams.
Scène uit Arrival met Amy Adams.

Film: Toni Erdmann

Onmogelijke dochters. Ze lijken bij moeilijke vaders te horen. En dat is dan ook precies het steekspel dat de Duitse regisseur Maren Ade in haar derde speelfilm neerzet. De film is een wonder van fijnzinnige ironie en ontregelend cynisme. De film biedt een even tragikomische als absurdistische onttakeling van moderne familierelaties, die perverse parallellen vertoont met de consultancy- en businesscultuur van het nieuwe Europa, en de rafelranden van de economische unie. Soms lijkt het alsof de vader-dochterrelatie maar een afleidingsmanoeuvre is om de camera uit een kantoorgebouw te kunnen laten kijken naar een Roma-getto dat achter een muur is weggewerkt.

Toni Erdmann
In: 36 bioscopen
●●●●●

De trailer van Toni Erdmann. Meer tips onder deze video.

Lees ook: Vader pakt te pas en te onpas zijn fopgebit erbij

Festival: Le Guess Who?

Foto Stephane Munnier

Foto Stephane Munnier

Het Utrechtse Le Guess Who?-festival begon tien jaar geleden als presentatie van nieuwe Canadese groepen, is uitgegroeid tot een vierdaags festival voor alternatieve muziek. Dit weekend zijn er zo’n 150 optredens. De Amerikaanse band Wilco is eregast, NRC tipt ook de hiphop van Digable Planets en de grootste sambazangeres van Brazilië: Elza Soares.

Lees het interview met Wilco: ‘Kijk naar de wereld, zie hoe hard zij is’
Lees het profiel over Elza Soares: De feniks zingt om niet te sterven

Film: Arrival

Arrival is een fris en consistent gestileerde film met een rafelrandje. Even lijkt het een vrome les te worden over de angst voor het onbekende, maar Arrival heeft een troef in de mouw: het draait om beleving.

Arrival
In: 45 bioscopen

●●●●

De trailer van Arrival. Meer tips onder de video.

Lees ook: Aliens versus linguïsten

Cabaret: André Manuel

Hij zal het woord allochtonen niet meer gebruiken, zegt André Manuel, met een behendige knipoog naar de actualiteit. Maar dan knalt hij het woord erin dat hij de hele avond wél zal gebruiken – schaamteloos en buitengewoon veelvuldig: negers. Waarmee hij de toon weer terdege heeft gezet. Manuel is nu eenmaal geen pleaser, maar een pestkop. De Onzen is zijn zestiende cabaretsolo. Hij spaart zichzelf ook niet. „Ik ben een optimist. Bij mij zit de zaal altijd half vol.”

De Onzen door André Manuel. Tournee t/m 27 mei.
Zie: bunkertheaterzaken.nl.

●●●●

Foto Edwin Goed

Foto Edwin Goed

Lees ook: Satire van Andre Manuel zoekt humor op gevaarlijk terrein

Toneel: Race

Regisseur Eric de Vroedt brengt met Race (2009) van David Mamet een van de gevoeligste onderwerpen in deze tijd in beeld. Huidskleur veroorzaakt een explosie van emoties, luidt de strekking van de grimmige komedie. Race speelt zich af in een advocatenkantoor. De steenrijke, witte Strickland wordt ervan verdacht een zwart meisje in een hotelkamer te hebben verkracht. Het spel is opvallend licht en heeft vaart, zelfs als de opeenstapeling van spitsvondigheden de toeschouwer doet duizelen. Knap is dat De Vroedt in deze grote zaalproductie klein spel niet veronachtzaamt.

Race
Door het Nationale Toneel.
Tournee t/m 14 jan.

●●●●●

De teaser van Race. Meer tips onder de video.

Lees ook: Grimmige komedie vol radeloosheid in zwart-witdiscussie