Opinie

    • Marike Stellinga

Waarom banken blij zijn met Trump

None

Niet alleen de peilingen zaten ernaast, de financiële markten ook. Althans, degenen op de markten die er hun werk van maken te voorspellen wat er gebeurt als bijvoorbeeld Donald Trump de verkiezingen wint.

The New York Times zette na de uitslag nog maar eens op een rij welke grote banken een (forse) daling van de Amerikaanse aandelenmarkten hadden voorspeld: bijvoorbeeld Citibank, JP Morgan Chase, Barclays, Morgan Stanley – niet de minsten. Op de financiële markt staan zij als het ware achter de kraam de vis te verkopen. Twee dollar voor een vissie, maar twee dollartjes! Komt u maarrrrr!

De voorspelling van de banken lag ogenschijnlijk in lijn met wat er vorige week gebeurde: toen Trumps kansen stegen in de peilingen, daalden de beurzen. Toen zijn kansen afnamen, stegen ze. Een beurswijsheid was geboren.

Heel even woensdagochtend leken de somberaars gelijk te krijgen, maar al snel bleek dat op de Amerikaanse beurzen van dalingen geen sprake was. Ze sloten in de plus en sindsdien mag je zelfs van heus enthousiasme voor Trump spreken. Legt u dat maar eens uit, buurvrouw.

Ik heb ook een beurswijsheid: de beurs is als het weer, je houdt er achteraf een praatje bij. Er handelen zo ontzettend veel actoren op de financiële markten, die echt niet allemaal gaan vertellen wat ze denken (dan valt er immers niks te verdienen met hun speciale inzicht) dat zelfs de meest ingevoerden een natte duim in de lucht steken om te voelen hoe de wind waait. Die bovendien, als ze de windrichting weten, er niet vanzelfsprekend belang bij hebben ons simpele zielen wijzer te maken.

De beurs is niet te duiden. Dus neemt u vooral alles wat ik hierna opschrijf met een korreltje zout. Het is mijn interpretatie van de verklaringen die nu te horen zijn.

Trump heeft tijdens zijn campagne van alles geroepen dat van invloed op de economie en de beurzen kan zijn. Een deel daarvan is ronduit slecht voor de winsten van bedrijven en de groei van de economie, een deel ronduit goed. Beleggers geloven kennelijk nu dat het goede de boventoon zal voeren in zijn beleid op de korte termijn.

Wat is goed in de ogen van de beurs? Trump wil de belasting voor bedrijven fors verlagen. Trump wil minder regels voor bedrijven. Hij wil de belasting voor middeninkomens verlagen en hij wil de infrastructuur verbeteren door daar fors in te investeren. Sommige economen zeggen het al tijden: om de economie echt op te peppen, moet de overheid de portemonnee trekken.

Het meest opvallende optimisme over president Trump kwam wat mij betreft van de banken en verzekeraars. De rente stijgt, denken ze, omdat Trump moet lenen voor zijn investeringsplannen, en dat betekent dat banken en verzekeraars weer makkelijker geld kunnen verdienen. Trump heeft tijdens de campagne bovendien gezegd dat hij de strenge regels voor banken wil verzachten. Banken lijken te denken dat de man die Hillary Clinton ervan beschuldigde te nauwe banden te hebben met Wall Street een vriend van ze is. Oh, ironie.

Wat is slecht? Concreet: het opzeggen of openbreken van handelsverdragen kan leiden tot handelsoorlogen en protectionisme. Dat verhoogt de kosten voor bedrijven en voor burgers, en schaadt de (wereld)economie. Maar het meest schadelijke zit elders: een grillige, beledigingen rondstrooiende man is nu de machtigste man ter wereld. Alles hangt af van hoe hij zich als president gedraagt, in de VS en tegen de rest van de wereld. Wild om zich heen slaand of niet? Spanningen tussen landen en bevolkingsgroepen vergrotend of niet? Het heeft geen zin zijn beleid nu te rationaliseren, het is afwachten. Nog een beurswijsheid: reken nergens op.

Marike Stellinga is econoom en schrijft elke zaterdag op deze plek over politiek en economie
    • Marike Stellinga