Voorstel Belgische Bpost om PostNL te kopen overtuigt niet

nrcvindt

Nederland staat traditioneel open tegenover buitenlandse investeerders en overnames. Vrijhandel en een toegankelijke economie hebben dit land aanzienlijke welvaart gebracht. De overheid blijft hier in de regel terecht op afstand bij grote grensoverschrijdende fusies en overnames.

Maar het voorstel van het Belgische postbedrijf Bpost voor een combinatie met PostN blijkt nu de uitzondering op de regel te worden. Zondagavond liet Bpost nogmaals weten aan te sturen op een samengaan met PostNL, mits het Nederlandse bedrijf daar zelf mee akkoord wil gaan. Als argumenten voor de overname geeft Bpost schaalgrootte in de krimpende postbezorging en groei in de bezorging van pakketjes. Verder formuleert Bpost de hoofdlijnen van de manier waarop de nieuwe combinatie bestuurd moet worden. De geschetste organisatiestructuur roept vanzelfsprekend de vraag op in hoeverre het bestuur en de commissarissen van PostNL daarop nog invloed kunnen uitoefenen. Of is het tekenen bij het kruisje?

Deze vrijdagmorgen heeft PostNL het voorstel resoluut afgewezen. Zij houdt vast aan haar strategie van zelfstandigheid.

Wat ontbreekt in de plannen van Bpost is een dwingende reden om samen te gaan, zoals Ahold en Delhaize die bijvoorbeeld vorig jaar wel hadden. Ook in die overname speelden nationale gevoeligheden een rol van betekenis. Maar de mogelijkheid van kostenbesparingen in de Verenigde Staten, de inkoopvoordelen in Europa en kruisbestuiving tussen Nederland en België maakten de combinatie beloftevol. Het bewijs van een geslaagde grensoverschrijdende fusie is evenwel altijd de uitwerking.

Bij het voorstel van Bpost is dé nationale gevoeligheid in Nederland: welke rol speelt de Belgische overheid als grootste aandeelhouder? De Belgische staat bezit nu 51 procent van de aandelen Bpost. Als de combinatie tot stand zou komen, wordt dat 40 procent. De Nederlandse staat is al jaren niet meer betrokken bij PostNL. Het aanbod van Bpost om de Tweede Kamer openheid van zaken te geven klinkt precies als het soort politieke beïnvloeding die PostNL, minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en minister-president Mark Rutte (VVD) terecht afwijzen.

Verder moet de Europese Commissie deze combinatie goedkeuren, een ‘detail’ dat in het persbericht van Bpost niet wordt aangeroerd. Het valt te bezien of de Commissie zonder meer akkoord gaat als er ook nog een grote staatsaandeelhouder is. Bijvoorbeeld als er Belgische subsidies aan Bpost in het spel zouden zijn.

Bpost heeft een voorstel geformuleerd dat nu niet overtuigt.