Volgend jaar geen zwarte pieten meer in Vlaanderen

Dat hebben Vlaamse kinderzenders, speelgoedwinkels, theaterorganisaties en onderwijsinstanties besloten.

De roetpiet, het veranderende uiterlijk van Zwarte Piet in Nederland. Foto Roos Koole/ ANP

De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet zorgt ook voor veranderingen in Vlaanderen. Vanaf 2017 zullen er geen volledig zwartgeverfde pieten meer te zien zijn. Dat meldt de Vlaamse nieuwsomroep VTM.

Een aantal Vlaamse kinderzenders, speelgoedwinkels, theaterorganisaties en onderwijsinstanties hebben dit besloten door de ondertekening van het Pietenpact.

Lees ook over een expositie in het Persmuseum in Amsterdam Zwarte Piet: voor wie aandacht wil

Vrije viering zonder raciale stereotyperingen

Het Pietenpact is een initiatief van de culturele organisatie deBuren die wil dat elke verwijzing naar zwarte mensen verdwijnt. De Vlaams-Nederlandse organisatie is voorstander van een levendig debat tussen voor- en tegenstanders van de figuur Zwarte Piet, maar het is nu tijd voor “compromis en pragmatiek”, zo laat deBuren weten in een verklaring.

Volgens de culture organisatie is Sinterklaas door de eeuwen steeds aangepast, in de huidige tijd betekent dit een feest zonder raciale stereotyperingen.

“Het uitgangspunt is dat we Sinterklaas vieren zonder raciale stereotyperingen. Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten - roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten - jong en oud komt verblijden.”

De televisiezenders en productiemaatschappijen Sylvester, Ketnet en Studio 100 beloven in het Pietenpact dat ze geen producten maken of aankopen die de figuur Zwarte Piet op een racistische manier uitbeelden. VTMKZOOM en Dreamland geven aan dat vanaf volgend jaar geen zwart of bruin geschminkte pieten meer te zien zijn.

Onder het nieuwsbericht van VTM reageren veel mensen verontwaardigd op deze verandering.

    • Huib de Zeeuw