VN waarschuwen voor genocide in Zuid-Soedan

Volgens de speciale VN-gezant vinden er etnisch doelgerichte verkrachtingen plaats en worden er talloze burgers gedood.

Archieffoto van het Zuid-Soedanese leger.
Archieffoto van het Zuid-Soedanese leger. Foto Justin Lynch/ AP

De burgeroorlog in Zuid-Soedan dreigt te ontaarden in een genocide. Daarvoor waarschuwt Adama Dieng, special gezant van de Verenigde Naties (VN) voor Zuid-Soedan, zo bericht persbureau AP.

Op een persconferentie in de hoofdstad Juba gaf Dieng recente voorbeelden van etnisch doelgerichte verkrachtingen, het doden van burgers met machetes en het platbranden van dorpen.

Zuid-Soedan verwerpt aanklacht

Volgens de VN-gezant voor Zuid-Soedan wordt het land overspoeld met wapens, is er een ongedisciplineerd leger actief en heerst er een humanitaire en economische crisis. “Genocide is een proces”, zo liet Dieng weten. Hij voegde daar aan toe dat alle elementen aanwezig zijn voor een ramp.

De Zuid-Soedanese minister van Informatie Michael Mukuei verwerpt deze beschuldiging.

“Ik ben het niet met hem eens. Het is een zeer negatief bericht en het helpt ons land niet verder. Wat er in Zuid-Soedan gebeurt heeft niets te maken met een genocide.”

VN ligt ook onder vuur

De VN liggen zelf ook onder vuur in Zuid-Soedan. In een recent gepubliceerd rapport wordt de VN-vredemissie UNMISS aangerekend dat zij geen bescherming boden toen er in juli gevechten uitbraken tussen regeringstroepen van president Salva Kiir en milities van toenmalig vicepresident Riek Machar. Een VN-kamp werd aangevallen waar burgers werden verkracht, mishandeld en vermoord; in totaal kwamen 73 mensen om.

Lees ook een achtergrondartikel van NRC-correspondent Koert Lindijer: Verkracht voor de ogen van VN-soldaten

Als maatregel ontsloeg de VN de Keniaanse commandant Ondieki. In reactie daarop trok Kenia haar troepen terug uit UNMISS. In totaal leverde Kenia 1.000 van de 12.000 manschappen.