VN: IS executeert zestig burgers in Mosul

IS executeerde zeker zestig burgers afgelopen week wegens verraad. De VN roepen op tot actie.

Een Koerdische peshmerga-strijder in een tunnel van IS. Foto: Odd Andersen / AFP

Afgelopen week heeft Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul zeker zestig mensen geëxecuteerd. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verraad. Dat meldt de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra’ad Al Hussein, vrijdag in een verklaring.

Dinsdag zouden veertig mensen zijn geëxecuteerd vanwege verraad en samenwerking met de Iraakse veiligheidsdienst. De lichamen werden in elektriciteitspalen door de hele stad opgehangen, gekleed in oranje kleren met de tekst “verraders en agenten van de Iraakse veiligheidsdienst”.

Woensdag zouden twintig mensen zijn doodgeschoten omdat ze informatie hadden gelekt aan de veiligheidsdienst. Ook hun lichamen werden opgehangen in de stad met de tekst “geëxecuteerd” en “gebruik van mobiele telefoons om informatie te lekken naar de Iraakse veiligheidsdienst”.

Zeid Ra’ad Al Hussein noemt in de verklaring de omvang van het menselijk lijden in Mosul en andere IS-gebieden ondraaglijk en verlammend:

“Hartverscheurend zijn de beelden van kinderen die worden gedwongen om executies uit te voeren, verhalen van vrouwen die worden verdeeld onder IS-strijders en executies vanwege het bezit van een SIM-kaart”

Lees ook: Zo is het om vast te zitten in Mosul, omsingeld door IS

Gerechtigheid

In de wijk Shura vond de Iraakse veiligheidsdienst maandag 961 mensen in een ondergrondse gevangenis. Volgens de VN worden in Mosul tienduizenden burgers vastgehouden. Ze zouden worden ingezet als menselijk schild.

Zeid Ra’ad Al Hussein riep vrijdag op om in actie te komen om de rechten van de slachtoffers en overlevenden te beschermen:

“Gerechtigheid voor de slachtoffers en overlevenden moet onpartijdig, transparant en effectief zijn. De regering van Irak moet de rechtshandhaving in de gebieden die op IS zijn heroverd snel herstellen en verzekeren dat de gevangenen snel terecht worden gesteld.”

Menselijk schild

Maandag ontdekte het Iraakse leger in het stadje Hammam al-Alil, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Mosul, een massagraf met daarin zo’n honderd onthoofde lijken. Het stadje werd twee dagen hiervoor heroverd op IS. Twee weken geleden meldden de VN dat IS zeker 230 burgers bij strijd rond Mosul had geëxecuteerd.

Sinds eind oktober wordt er hevig gevochten om Mosul tussen Iraakse troepen en milities, gesteund door een internationale coalitie, en IS. De Iraakse troepen proberen de stad te heroveren op IS. Mosul is sinds juni 2014 in handen van IS en na het Syrische Raqqa de belangrijkste stad van de terreurbeweging.

    • Belia Heilbron