Verkiezing Trump

Juncker: verstoring van relatie EU met VS dreigt

De verkiezing van Donald Trump dreigt de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie ernstig te verstoren. Dit heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, vrijdag gezegd tijdens een lezing voor studenten in Luxemburg.

„De verkiezing van Trump brengt het risico met zich mee dat de betrekkingen tussen de continenten op hun grondvesten en in hun structuur verstoord worden”, hield Juncker de studenten voor. „We zullen de aanstaande president moeten leren wat Europa is en hoe het werkt”, zei hij. Juncker, die de reputatie geniet dat hij van zijn hart geen moordkuil maakt, zei volgens de Luxemburgse krant Le Quotidien ook nog: ,,Mijn eerlijke mening? Met de heer Trump gaan we twee jaar verspillen, terwijl hij de wereld rondreist die hij niet kent.”

Zondag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten bijeen in Brussel om de gevolgen van de verkiezing van Trump met elkaar te bespreken.

In Washington werd intussen bekend dat het overgangsteam van Trump verder zal worden geleid door de aanstaande vicepresident, Mike Pence. Hij neemt deze functie over van Chris Christie, de gouverneur van New Jersey. Volgens Trump is Pence, die tien jaar in het Congres in Washington zat, beter in staat om deze taak met behulp van zijn contacten snel te volbrengen.

In een interview met The Wall Street Journal zei Trump zelf vrijdag dat hij delen van Obamacare, de ziektekostenverzekering die door president Obama werd ingevoerd, wil handhaven. Eerder zei hij dat hij daaraan meteen een eind zou maken.

Na de verkiezingen pagina 6-14