Trump: mogelijk deel Obamacare behouden

Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

Aanstaand Amerikaans president Donald Trump overweegt bepaalde delen van Obamacare, de ziektekostenverzekering die door de huidige president werd ingevoerd, te handhaven. Dat verklaarde hij vrijdag in een interview met The Wall Street Journal. Eerder had hij gezegd daaraan meteen een eind te maken.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker zei vrijdag dat de verkiezing van Trump de betrekkingen tussen de VS en de EU ernstig dreigt te verstoren. Hij deed zijn uitspraak in een lezing voor studenten in Luxemburg. „De verkiezing van Trump brengt het risico met zich mee dat de betrekkingen tussen de continenten op hun grondvesten en in hun structuur verstoord worden”, hield Juncker de studenten voor. „,We zullen de aanstaande president moeten leren wat Europa is en hoe het werkt”, zei hij.

Juncker, die de naam heeft dat hij van zijn hart geen moordkuil maakt, zei volgens de Luxemburgse krant Le Quotidien ook nog: „Mijn eerlijke mening? Met de heer Trump gaan we twee jaar verspillen, terwijl hij de wereld rondreist die hij niet kent.”

Zondag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten bijeen in Brussel om de gevolgen van Trumps verkiezing te bespreken.

In Washington werd intussen bekend dat het overgangsteam van Trump verder zal worden geleid door de aanstaande vicepresident, Mike Pence. Hij neemt deze functie over van Chris Christie, de gouverneur van New Jersey. Volgens Trump is Pence, die tien jaar in het Huis van Afgevaardigden in Washington zat, beter in staat deze taak met behulp van zijn contacten snel te volbrengen. Trump moet in totaal enige duizenden nieuwe mensen aantrekken.

Na de verkiezingen pagina 10-19