Opinie

Trump kan de natuurwetten niet veranderen

Het duurt misschien nog maar twintig jaar voordat elektriciteit bijna ongelimiteerd, gratis en overal beschikbaar is. Dat vooruitzicht, moet volgens Jules Kortenhorst iedereen in de energiewereld aan het denken zetten.

Centrale op basis van zonnewarmte in Marokko
Centrale op basis van zonnewarmte in Marokko Foto Reuters

Een blog over de toekomst van het Parijse klimaatverdrag en de energietransitie net na de verkiezing van Trump tot de 45ste president van de Verenigde Staten zou op het eerste gezicht misschien een pessimistisch vooruitzicht moeten schetsen.  Maar de inschatting van het Rocky Mountain Institute is aanmerkelijk optimistischer. Wij zijn er van overtuigd dat de energietransitie ondanks Trump zal versnellen. Er zijn drie belangrijke trends gaande, die het tempo zullen bepalen.

Allereerst zorgt voortdurende innovatie ervoor dat duurzame elektriciteit snel de meest kostenefficiënte vorm van energie wordt. Groeiende schaalvoordelen en technologische verbeteringen maken wind, batterijen, en vooral ook zonne-energie steeds goedkoper. Het duurt misschien nog maar 20 jaar voordat elektriciteit bijna ongelimiteerd, gratis en overal beschikbaar is. Dat vooruitzicht, en het versnellende tempo van de groei van deze sector moet iedereen in de energiewereld aan het denken zetten. Dat geldt vooral ook voor een land met de remmende voorsprong van veel gas, de technologie van het verleden.

Vervolgens is er de mobiliteitsrevolutie. Dat gaat niet alleen over de elektrische auto maar ook over slimme, zelfrijdende auto’s, en nieuwe mobiliteitsconcepten zoals bike-shares en Uber. De ontwikkeling van de batterij, recent nog een bijzaak voor mobiele telefoons, ligt nu ten grondslag aan de toekomstige concurrentiepositie van elektrisch rijden en daarmee de wereldwijde auto-industrie.  Let op wanneer de auto-industrie en de elektriciteitsbedrijven zich ook vol op de batterijenmarkt storten.

Ten slotte is er de informatietechnologie die de vraag naar energie niet alleen kleiner maar vooral ook slimmer maakt. LED lampen zijn niet alleen zuinig, maar ook digitaal aan te sturen. De wasmachine kan best even wachten totdat het elektriciteitstarief weer gedaald is omdat de piekuren voorbij zijn. En big data en informatietechnologie maken ons elektriciteitsnetwerk slimmer en meer flexibel.

Het tempo van de innovatie

Dit zijn niet de dromen van onze kleinkinderen. Enerzijds komen deze drie trends nu al onherroepelijk bij elkaar, wanneer bijvoorbeeld de batterij van je auto  ook dienst doet als de energieopslag van het elektriciteitsnetwerk. En anderzijds wordt het tempo van de innovatie niet meer bepaald door Shell of BMW, maar door Tesla en Sungevity.

Klinkt dit allemaal te optimistisch? Natuurlijk. De urgentie van het klimaatprobleem werd wereldwijd sowieso al onderschat. Bovendien is er nu een nieuwe president in de VS die weliswaar zijn eigen denkbeelden over energie heeft, maar die de natuurwetten van de klimaatwetenschap echt niet kan veranderen.  Maar gelukkig zal het merendeel van de wereld zich niet uit koers laten slaan door de klimaatonzin van mijnheer Trump.

Het tempo van de innovatie schrijdt voort, en de toekomstige concurrentiepositie van landen zal afhangen van hun rol in de aanstormende industriële revolutie die energie, mobiliteit en informatietechnologie bij elkaar brengt. De implementatie van het akkoord van Parijs zal daaraan bijdragen. Met of zonder Trump zullen de meeste landen willen profiteren van goedkopere, meer duurzame, en lokale energie. In dat verband zal de implementatie van de wereldwijde klimaatafspraken een goede versneller kunnen zijn. Maar ik zet mijn geld toch vooral op de transitie in de markt. Die gaat echt niet wachten op een president Trump.

Blogger

Jules Kortenhorst

Jules Kortenhorst is directeur van het Rocky Mountain Institute, een in 1982 opgerichte denktank voor de energietransitie.