Topman Hema: beursgang zou ‘heel mooi’ zijn

Warenhuisketen

Hema maakt nog steeds verlies. Verkopen met winst is voor eigenaar Lion dus moeilijk. Een beursgang?

Topman Tjeerd Jegen van Hema zou het „heel mooi” vinden als de warenhuisketen naar de beurs gaat. Dat zegt hij tegen NRC.

Jegen (45), die in april 2015 aantrad als topman, krijgt „heel veel ongevraagd advies van klanten uit heel Nederland”, zegt hij. „Daar blijkt uit: Hema is van iedereen. Dat voelt ook zo. Als je dat ultiem zou doorvertalen, zou een beursgang natuurlijk heel leuk zijn.” Hema als nieuw volksaandeel? Jegen, volmondig: „Ja!”

Een beursgang is niet uitgesloten. De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, sinds 2007 eigenaar van Hema, probeerde vergeefs de Nederlandse warenhuisketen te verkopen. Hema maakt al jaren verlies, 189 miljoen euro over 2014 en 72,5 miljoen over 2015. De slechte resultaten maken het voor Lion moeilijk Hema met winst te verkopen. Uiteindelijk is het aan de aandeelhouder of het een verkoop wordt of een beursgang. Jegen: „Ik ga er niet over. Maar ik heb wel bepaalde gevoelens erover.”

Jegen is sinds april 2015 de hoogste baas van Hema. Hij keerde terug naar Nederland na vijftien jaar in het buitenland te hebben gewerkt. Intussen draagt hij weliswaar sokken en ondergoed van Hema, maar tompouce, hét Hema-icoon, eet hij niet. „Suiker is een killer.”

Onder Jegens leiding wordt Hema „in hoog tempo” een internationaal bedrijf. Nieuwe winkels openen vooral in het buitenland en in de directie en raad van commissarissen zitten collega’s met andere nationaliteiten. Dat betekent dat de voertaal op het hoofdkantoor, inmiddels omgedoopt tot ‘support office’, Engels is. Voor wie wil, is er Engelse les.

Anders dan zijn voorganger erkent Jegen hoe slecht Hema ervoor staat. De mensen waren „in slaap gesust”, zegt hij. Maar: „Het gaat gewoon niet goed, we zijn niet gezond.”

Toen hij vorig jaar aantrad, miste Hema „sturing”, „de magazijnen puilden uit” en „de kosten rezen de pan uit”. Jegen verwacht niet dat Hema dit jaar alweer winst kan maken. „Het duurt jaren voor Hema weer gezond is.”

Interview Jegen pagina E2-3