Ton Elias niet op de VVD-lijst, maakt bezwaar bij bestuur

Ervaren Kamerlid deed zijn werk goed, maar kreeg te horen dat hij “tegelijkertijd ‘vijanden in de partij’ heeft”, aldus Elias.

Foto ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Ton Elias maakt er bezwaar tegen dat de VVD hem niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft gezet. Het heeft in het selectieproces aan „hoor en wederhoor” ontbroken, schrijft hij in een brief aan partijvoorzitter Henry Keizer.

Volgens Elias was hem afgelopen maandag te verstaan gegeven dat hij zijn Kamerlidmaatschap goed uitvoert, maar dat hij „tegelijkertijd ‘veel vijanden in de partij’ had”. „Aanvullende inhoudelijke argumenten ontbraken”, schrijft Elias. Hij wil van de selectiecommissie horen waarom hij de kans niet krijgt om „me nogmaals met verve en resultaat in te zetten voor de publieke zaak”. En waarom er geen mogelijkheid bestaat om in beroep te gaan tegen het besluit.

Ook verwijt Ton Elias de selectiecommissie van de VVD „neerbuigendheid over het handwerk van de Tweede Kamer”. Dat is geen promotie voor het werk van een parlementariër en zo’n houding schrikt ondernemers af om zich als Tweede Kamerlid beschikbaar te stellen, schrijft Elias. Hij zit sinds eind 2008 in de Tweede Kamer en verkocht zijn communicatiebedrijf om de landelijke politiek in te gaan.

Ton Elias is nu woordvoerder media en luchtvaart in de Tweede Kamer. Hij zat ook in de parlementaire enquêtecommissie over de hogesnelheidslijn Fyra en was voorzitter van de ICT-onderzoekscommissie.

Brief Elias by NRC on Scribd

Hennis op plek twee

Vrijdagmiddag maakte de VVD-top de concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen van maart 2017 bekend. Mark Rutte voert de lijst aan, daarna komt huidig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. In de top-twintig staan vijf namen van mensen die vorige keer niet op de lijst stonden.

Opvallende nieuwe namen zijn op de zestiende plek Sophie Hermans, politiek assistent van premier Rutte, en Bente Becker, nu assistent van minister Henk Kamp. Becker staat op plek veertien. Hoogste nieuwkomer is Dennis Wiersma. Hij staat op plek elf, is 28 jaar en was voorzitter van FNV Jong. Een bekende lijstduwer is Maarten van der Weijden, voormalig olympisch kampioen bij het zwemmen in het open water.

Nogal wat zittende Tweede Kamerleden stoppen ermee. Van bijvoorbeeld oud-staatssecretaris Fred Teeven en ex-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg was al bekend dat ze niet opnieuw op de lijst gingen. Ook een minder bekend Tweede Kamerlid als Joost Taverne stopt – hij is door de selectiecommissie niet toegelaten.