KLM schrapt zaterdag drie vluchten vanwege staking

Het gaat om een vlucht naar Mexico-Stad, Berlijn en Londen. De passagiers zijn hierover geïnformeerd.

Foto Koen van Weel / ANP

KLM schrapt zaterdag drie vluchten vanwege een nieuwe staking van het cabinepersoneel. Het gaat om de vluchten naar Mexico-Stad (KL0687), Berlijn (KL1835) en naar Londen (KL1011). De passagiers zijn hierover geïnformeerd, de vluchten worden omgeboekt, zo meldt de luchtvaartmaatschappij.

Door de annuleringen hoopt KLM dat passagiers zo min mogelijk last hebben van de stakingen. De maatregel kost de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen zes tot zeven miljoen euro per dag.

Vakbond FNV kondigde donderdag al aan om voor elke vlucht minimaal een uur het werk neer te leggen, uit protest tegen een bezuinigingsmaatregel die KLM onlangs heeft doorgevoerd. Afgelopen woensdag legde het cabinepersoneel al 40 minuten het werk neer voorafgaand aan elke vlucht. Ook vorige week donderdag werd actiegevoerd.

Een steward(ess) minder

Sinds vorige week zet KLM op ongeveer 40 procent van de intercontinentale vluchten één steward of stewardess minder in. Op die manier kan de maatschappij de productiviteit met de vereiste 4 procent verhogen. Het cabinepersoneel vindt dat de werkdruk daardoor te hard toeneemt. Ook willen FNV en VNC een einde aan een slepend pensioenconflict.

Lees ook: Cabinepersoneel van KLM mag doorgaan met acties.

KLM benadrukt in de verklaring van vrijdag dat het openstaat voor onderhandelingen over een cao. De vakbonden willen echter pas aan tafel zodra KLM de omstreden bezuinigingsmaatregel schrapt. Een poging van KLM om de vakbewegingen via een kort geding weer aan tafel te krijgen verloor KLM eerder deze week: volgens de rechter kon het bedrijf de bonden daar niet toe dwingen.