Staking dwingt KLM tot schrappen van vluchten

Luchtvaart

KLM kijkt naar „aanpassingen in de dienstregeling” om te voorkomen dat reizigers te veel last krijgen van acties van de bonden. Die eisen het intrekken van bezuinigingen.

None
Foto ANP

KLM overweegt zaterdag vluchten te schrappen vanwege een nieuwe staking van het cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij zegt te kijken naar „aanpassingen in de dienstregeling”, om te voorkomen dat passagiers te veel last hebben van de acties. Om hoeveel vluchten het gaat, kon een woordvoerder van KLM vrijdag niet zeggen.

Volgens de zegsvrouw wordt de omvang van de staking pas op zaterdag zichtbaar, wanneer duidelijk wordt hoeveel werknemers meedoen. Wat voor voorbereidingen KLM nu al treft, kon ze niet zeggen. Door de aanpassingen verwacht de luchtvaartmaatschappij zes tot zeven miljoen euro per dag te verliezen, meldt KLM in een verklaring.

Vakbond FNV kondigde donderdag al aan om voor elke vlucht minimaal een uur het werk neer te leggen, uit protest tegen een bezuinigingsmaatregel die KLM onlangs heeft doorgevoerd. Afgelopen woensdag legde het cabinepersoneel al 40 minuten het werk neer voorafgaand aan elke vlucht. Ook vorige week donderdag werd actiegevoerd.

Een steward(ess) minder

Sinds vorige week zet KLM op ongeveer 40 procent van de intercontinentale vluchten één steward of stewardess minder in. Op die manier kan de maatschappij de productiviteit met de vereiste 4 procent verhogen. Het cabinepersoneel vindt dat de werkdruk daardoor te hard toeneemt. Ook willen FNV en VNC een einde aan een slepend pensioenconflict.

KLM benadrukt in de verklaring van vrijdag dat het openstaat voor onderhandelingen over een cao. De vakbonden willen echter pas aan tafel zodra KLM de omstreden bezuinigingsmaatregel schrapt. Een poging van KLM om de vakbewegingen via een kort geding weer aan tafel te krijgen verloor KLM eerder deze week: volgens de rechter kon het bedrijf de bonden daar niet toe dwingen.

    • Joost Pijpker