Recensie

Staalkabelbundel

Foto Bastiaan Heus

Foto Bastiaan Heus

Is dat een horrorclown op je schouder of… Roy van den Berg liet de Nederlandse topsprinters vorig jaar flink schrikken door na een afwezigheid van twee jaar zich op een tatoolijntje na te kwalificeren voor de olympische teamsprint. Ze schrokken niet alleen van de fysieke verschijning van deze staalkabelbundel uit het Kampense land, maar ook omdat hij een tijdje weg was geweest. Of, zoals columnist Thijs Zonneveld schreef: ‘Om zijn carrière te beschrijven heb je drie pakken lege A4’tjes nodig: het is een aaneenschakeling van comebacks en zijstappen naar andere sporten.’

Behalve een regelmatig heen-en-weer tussen het gladde hout van het velodrome en de opspattende kluiten van de BMX-baan (in beide disciplines won hij een reeks titels) liepzwomrende Van den Berg een kwart triathlon en voetbalde hij. En hij kwam weleens in een krachthonk. Die benen krijgen 600 kilo de lucht in. Afgaande op de foto zal hij ook hoge ogen gooien bij het tot op heden onuitgevonden fietswielbowling. Eerst is hij dit weekend in Apeldoorn nog de schrik van zijn na de Olympische Spelen uitbollende concurrenten. Wij hebben intussen vooral medelijden met die onschuldige tandwielen en kettingen die al dat geweld moeten opvangen. Straks breken de trappers als luciferhoutjes van zijn fiets – hopelijk net voorbij de finish.

    • Arjen Fortuin