New Yorkers verbranden 1.000 calorieën per les met deze training

New York heeft weer wat nieuws: AG6, een high intensity interval training. Tussen de interactieve neonlichten kun je tot wel 1.000 caloriëen per les verbranden.

„Schrijf maar op”, schreeuwt instructeur Marco, kaal hoofd, gespierd, feloranje shirt, boven de keiharde muziek uit. „Om deze training te kunnen doen, moet je een aardig fitnessniveau hebben. Anders is het te zwaar.” Ik knik bevestigend terwijl ik naar adem hap. Na één ronde AG6, een nieuwe high-intensity interval training die dankzij oplichtende vloeren, een knipperend zaallicht en harde muziek nog het meest wegheeft van een real life videospelletje, is duidelijk: ik heb géén fitnessniveau. Mijn keel brandt alsof ik zes pakjes sigaretten heb gerookt terwijl ik een sprintje naar de trein trok. Er is zelfs een moment waarop ik vrees dat ik ga overgeven.

Duizelig

Marco lijkt niet verbaasd, ik ben niet de enige. Een van mijn teamgenoten verlaat zelfs voortijdig de training omdat ze het te zwaar heeft. „Schrijf je ook op dat we aan het einde van de les allemaal dood waren?”, vraagt Tova (32) tijdens de ultrakorte pauze na ronde twee. De New Yorkse moest even daarvoor rust nemen omdat ze duizelig werd. Toch komt ze nu al ruim twee maanden trouw drie keer in de week naar de AG6-zaal van non-profit sportvereniging Asphalt Green aan de Upper East Side voor de training van 45 minuten. „I love it”, zegt ze.

AG6 is nog het beste te omschrijven als een soort fitness bootcamp maar dan in een arcadehal onder tijdsdruk. In groepjes van drie ga je in rap tempo de zeven work-outstations af die op de grond geschilderd zijn. Er staan steps, er liggen slam balls en elastieken. Squats en lunges, push ups, gewichtjes – alle klassiekers komen voorbij.

Maar wat AG6 uniek maakt, is de omgeving. De interactieve zaal die helemaal in het teken van de training staat. Want de lampen in de witte ruimte veranderen met iedere nieuwe oefening van kleur, de muziek vertelt je wanneer je door moet naar het volgende station (na 30 seconden in de eerste ronde, 1 minuut in de tweede en derde en 30 seconden in de laatste ronde) en iedere nieuwe ronde begint en eindigt met een hartslag die uit de speakers knalt en je mentaal klaar moet maken voor dat wat er komen gaat.

Interactieve oefeningen en neonlichten

Het leukst zijn de interactieve oefeningen. De oplichtende vakken die je al sprintend van de ene kant van de zaal naar de andere moet raken. De cirkels op de vloer die je met je voeten moet uit tikken terwijl je een medicijnbal van een paar kilo boven je hoofd houdt als een bizar soort Dance Dance Revolution-spel.

„De zaal dompelt je volledig onder in de training”, zegt Jennifer Coccia van Asphalt Green. „Al je zintuigen worden geprikkeld. En omdat de oefeningen nooit langer dan een minuut duren, is er geen enkel moment om je af te vragen hoe lang je nog moet. Je moet gewoon door.”

Asphalt Green kocht de technologie achter de training, het in Spanje ontwikkelde PRAMA, vorig jaar nadat Coccia het was tegengekomen op een fitnessbeurs. Ze doopten het AG6, AG voor Asphalt Green en de 6 voor het ‘atletische zesde zintuig’. „Je hebt kracht, mobiliteit, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, snelheid en als zesde het motorisch geheugen”, zegt Coccia. Het wordt getraind met oefeningen die zich niet richten op één enkele spier, maar op de spiergroepen die je gebruikt bij alledaagse bewegingen als bukken en dingen optillen. Coccia: „Omdat je grote bewegingen oefent, train je je hele lichaam.”

1.000 calorieën

Sinds Asphalt Green in april hun AG6-zaal opende, haalt de training regelmatig het nieuws. Niet alleen omdat het de enige van heel Noord-Amerika is die gebruik maakt van de PRAMA-technologie, maar ook omdat de 45 minuten training naar verluidt 1.000 calorieën verbruikt. Ter vergelijking, eenzelfde hoeveelheid tijd op de loopband verbruikt ongeveer de helft. Coccia: „Dit komt doordat de rusttijd tussen iedere oefening zo kort is. Je hartslag blijft hierdoor hoog waardoor je meer calorieën verbrandt.”

Niet iedereen zal echt tot 1.000 caloriën komen. „Je hebt zelf in de hand hoe hard je jezelf pusht.” Maar het is begrijpelijk dat Asphalt Green met de 1.000 calorieën te koop loopt. „Want als New Yorkers iets willen, dan is het wel een efficiënte work-out”, zegt Coccia. Veel calorieën verbranden in korte tijd, is de droom. Het feit dat Asphalt Green tevens de eerste is die de training in Noord-Amerika aanbiedt, heeft ook z’n effect op de populariteit. Coccia: „Want New Yorkers houden ook van de hottest thing.”

Dat laatste wordt door teamgenoot Tova onbewust beaamd. Want naast haar driewekelijkse training op de lichtgevende vloer van AG6, kan ze ook een andere sportschool in de stad aanraden: JumpLife, een work-out die volledig op trampoline wordt gedaan.

    • Anke Meijer