Spionage

Snowden is niet bang voor Trump: ‘Hij is maar een president’

Al verdient hij volgens Donald Trump de doodstraf, de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maakt zich geen zorgen over de nieuwe president van de Verenigde Staten.

„Hij is maar een president, maar één persoon. We hoeven niet bang te zijn voor Donald Trump, net zomin als we onze hoop moesten vestigen op president Obama. We moeten zorgen dat onze technologie en wetten zo goed zijn dat geen enkele president er misbruik van zou kunnen maken.”

Snowden, een voormalige medewerker van de geheime dienst NSA, smokkelde in 2013 documenten naar buiten die het bestaan van massale afluisterprogramma’s bewezen. Daardoor ontstond grote ophef over de uit de hand gelopen surveillancemethoden die Amerikaanse en Britse geheime diensten ontwikkelden om terroristische netwerken op te rollen.

Trump, zo is de verwachting, zal de bevoegdheden van de geheime dienst eerder uitbreiden dan beperken. Zo stond hij pal achter de FBI toen die opsporingsdienst met Apple in conflict raakte over toegang tot een iPhone van een verdachte.

Donderdagavond gaf Edward Snowden een video-interview in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski, na afloop van de film Snowden.

Trump beschouwt Snowden als een verrader. Hij wil de banden met de Russische premier Poetin aanhalen en mogelijk aandringen op uitlevering van Snowden.

Edward Snowden: „Ik ben nog altijd bereid terug te komen en voor de Amerikaanse rechter te verschijnen. Maar alleen als ik de jury kan uitleggen waarom ik dit deed.”

Snowden wil niet als een spion berecht worden, maar als een klokkenluider die ingreep op het moment dat de overheid naar zijn mening de wet overtrad. „Ik ben daar niet bang voor. Als ik bang was aangelegd had ik de Amerikaanse geheime dienst nooit verlaten.”

Amnesty International probeert met een schrijfactie president Obama te bewegen gratie te verleden aan Snowden, nog voordat Trump in januari president wordt.

    • Marc Hijink