Sobere herdenking aanslagen Parijs

In Parijs wordt dit weekend herdacht dat 130 mensen omkwamen bij bloedige aanslagen in het hart van de stad.

Een man loopt langs het Bataclan, dat sinds de aanslagen gesloten bleef.
Een man loopt langs het Bataclan, dat sinds de aanslagen gesloten bleef. Foto Philippe Lopez/AFP

Zondag is het een jaar geleden dat Frankrijk in het hart werd getroffen. Terroristen maakten 130 doden in de Parijse concertzaal Bataclan, op terrassen in de tiende en elfde arrondissementen en bij het voetbalstadion Stade de France in voorstad Saint-Denis. Familieleden van de slachtoffers staan dit weekend vooraan bij de verschillende herdenkingen. Hoe moeilijk dat ook is.

„Het valt zwaar”, zegt Georges Salines, voorzitter van slachtofferorganisatie 13onze15 Fraternité-Vérité. Hij verloor zijn dochter Lola in de Bataclan en schreef een boek over hoe nabestaanden de bewuste avond en de nasleep van de aanslagen beleefd hebben. „De getuigenissen die je hoort en leest en de beelden die je ziet”, zegt hij, „zijn zelfs voor de professionals die wij zijn geworden moeilijk te verteren.”

Bijna dagelijks staat hij zonder morren media uit binnen- en buitenland te woord. „Maar ik kijk zelf zo min mogelijk naar de televisie”, geeft hij toe.

Lees ook dit interview met Fred Dewilde, die de aanslag op de Bataclan overleefde en er een strip van maakte.

Sober

Op verzoek van de slachtofferorganisaties en de gemeente Parijs zijn de herdenkingen „van een grote soberheid”. De organisaties wilden bovenal geen toespraken, zegt Salines, om een half jaar voor de Franse presidentsverkiezingen te voorkomen dat politici met het thema terrorisme aan de haal zouden gaan „terwijl wij ons willen bezinnen, onze geliefden willen herdenken”. Mensen in Frankrijk en elders in de wereld wordt gevraagd zondagavond voor het raam een kaarsje te branden.

President François Hollande zal zondagochtend in twee uur tijd op de zes getroffen plaatsen gedenkplaten onthullen, maar dus niets zeggen. De verwachting is dat de omstreden voorman Jesse Hughes van Eagles of Death Metal, de band die op 13 november 2015 in de Bataclan speelde, bij die ceremonie aanwezig is.

Aan het begin van de middag leiden de organisaties van slachtoffers een herdenking voor het gemeentehuis van het elfde arrondissement, waar ballonnen losgelaten worden. Voor de nabestaanden is er vervolgens een herdenking achter gesloten deuren. Later op de avond leidt de Parijse aartsbisschop kardinaal André Vingt-Trois een herdenkingsmis in de kathedraal Nôtre-Dame.

Lees ook hoe de Franse staat zorgt voor de kinderen van terreurslachtoffers

Een avond eerder, zaterdagavond, heropent de Bataclan met een eerste concert van de Britse zanger Sting. Familieleden van slachtoffers en een zeer select aantal journalisten en officials zijn voor dat optreden uitgenodigd.

De keus voor de onomstreden Sting valt bij de nabestaanden goed. „Jong en oud weten hem te waarderen”, zegt Nadine Ribet-Reinhart, wier zoon Valentin in de Bataclan om het leven kwam.

„Hij zong al toen ik zo oud was als Valentin vorig jaar.”

Niet veel muzikanten waren bereid in de verbouwde Bataclan op te treden. Dat Sting dat wel doet, zegt Salines „is bijna een verzetsdaad”.