‘Robert Moszkowicz nacht in cel wegens fraude-onderzoek’

Moszkowicz werd in 2006 als advocaat geschrapt van het tableau wegens onbehoorlijke praktijkvoering.

Archieffoto van Robert Moszkowicz uit 2012.
Archieffoto van Robert Moszkowicz uit 2012. Foto Evert Elzinga / ANP

Robert Moszkowicz, lid van de bekende advocatenfamilie, heeft een nacht in de cel doorgebracht wegens een onderzoek naar fraude. Dat melden “goed ingevoerde bronnen” aan De Telegraaf. Het onderzoek wordt gedaan door de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket.

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie noemt wegens privacy geen namen van verdachten, maar kan wel bevestigen dat een 63-jarige man uit Monnickendam is aangehouden wegens een onderzoek naar fraude met omzetbelasting. De 63-jarige Robert Moszkowicz woont in Monnickendam. Hij is inmiddels weer vrij. Ook is een 70-jarige man uit Nieuwegein opgepakt, bevestigt het OM.

Geschrapt van tableau

Robert Moszkowicz heeft een juristenkantoor in Amstelveen. Hij werd in 2006 als advocaat geschrapt van het tableau wegens onbehoorlijke praktijkvoering. Ook zijn broers Bram (56) en David (66) werden later uit hun advocatenambt gezet. Max (61) is de enige van de broers die nog als advocaat mag werken.

In 2014 werd al een onderzoek naar Robert gestart, nadat aangifte was gedaan wegens oplichting als juridisch adviseur. Volgens De Telegraaf staat dit onderzoek los van het fraude-onderzoek. Robert Moszkowicz was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Robert begon rechtszaak over serie

Eerder dit jaar werd de documentaire Wij Moszkowicz uitgezonden. “Niet de beste, wel de pijnlijkste”, schreef onze tv-recensent Hans Beerekamp over de documentaire, gemaakt door de zoon van Robert, Max Moszkowicz jr. (37).

Lees de recensie: De erfvloek van de familie Moszkowicz

Deze herfst zou ook de serie De Maatschap worden uitgezonden. De uitzending werd echter gerechtelijk aangevochten door advocaat Yehudi Moszkowicz, wegens schending van het auteursrecht. Er zou een scène in voorkomen over de heroïneverslaving van zijn vader Robert Moszkowicz, die alleen aan diens memoires in Roberts boek De Straatvechter ontleend zou kunnen zijn.

De rechter besloot in mei dat de makers van inzage moesten geven in het scenario van de VPRO-serie, zodat Robert Moszkowicz kon nagaan of zijn auteursrecht is geschonden, maar oordeelde later dat daar geen sprake van was. Volgens de VPRO is de fictieve advocatenfamilie in de serie slechts “geïnspireerd op” de Moszkowiczen. De uitzending staat nu gepland voor januari 2017.