PSV deelt info muntjesgooiers niet, krijgt kritiek van minister

Volgens Schippers moet PSV “gewoon” meewerken aan het onderzoek van het Spaanse OM.

De supporters gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt.
De supporters gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt. Screenshot YouTube / Diario AS

De namen van PSV-supporters die in Madrid bedelaars vernederd hebben, moeten doorgegeven worden aan het Openbaar Ministerie (OM) in Spanje. Dat meldt persbureau ANP op basis van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD).

De minister reageert hiermee op het nieuws dat PSV heeft gezegd niet mee te willen werken aan een onderzoek van het Spaanse OM. Volgens Schippers kan dat niet: “Als een ander land vraagt om mee te werken aan dit soort rechtszaken doe je dat gewoon.”

Voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tegen Atlético Madrid in maart misdroeg een deel van de PSV-aanhang zich in de Spaanse hoofdstad. De supporters gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt. Ook lieten ze hen opdrukoefeningen doen in ruil voor geld. Filmpjes van het incident werden op internet geplaatst en zorgden voor veel ophef.

Lees ook: Zo werd een groep dronken PSV-supporters wereldnieuws

Zelf actie ondernomen

De directie van de voetbalclub wil de namen niet doorgeven aan het Spaanse OM, omdat het land te lang gedraald zou hebben om actie tegen de daders te ondernemen. Daarop ondernam PSV zelf actie. Zo kregen supporters die zich misdroegen stadionverboden opgelegd.

Schippers vindt het wel goed dat de Brabantse club zelf heeft opgetreden, maar “je kunt dan niet zeggen: we hebben het onderling wel geregeld en verder komt justitie er niet meer aan te pas”.