Brieven

President Donald Trump

Toonders Trotteldrom komt tot leven

Illustraties Cyprian Koscielniak

Als er iets is dat de verkiezingswinst van Trump laat zien, is het dat de bedreiging van de vrije Westerse wereld niet van buiten komt, maar in ons zelf zit. We hoeven niet bang te zijn voor Poetin, voor IS-terroristen of de Ottomaanse aspiraties van Erdogan. De vrees moet uitgaan naar interne destructieve krachten die groter zijn dan lang voor mogelijk werd gehouden.

De situatie doet denken aan het briljante verhaal van Marten Toonder over het monster Trotteldrom. Het gaat over een welvarend eiland vol aardige en redelijke bewoners, dat regelmatig wordt bezocht door een monster dat er alles kort en klein slaat. Onbegrip en vertwijfeling alom.

Dan blijkt dat er om de zoveel tijd iets in de inwoners van het eiland Trottel vaart, dat maakt dat zij als groep en in razende colonne alles kapot maken dat zij met hard werk zelf tot stand hebben gebracht. We zijn een eensgezind volk, hoe komen we zo gek, vragen de bewoners zich af. Waarop Tom Poes antwoordt: een menigte wordt altijd een monster dat ervan houdt dingen kapot te maken.

De onrust in het volk van Trottel, die uitgroeit tot een zelfvernietigende kracht, is in veel westerse democratieën aan de orde. Het is de onrust en onvrede over globalisering, immigratie, verlies van identiteit, inkomensongelijkheid, enz. In diverse landen zijn populistische krachten aan het werk die erin slagen deze onrust en onvrede te mobiliseren. Tot nu waren de eendracht en eensgezindheid voldoende om de echte gekte te voorkomen. Met de verkiezing van Trump is daar een einde aan gekomen.