PostNL wijst overname door Belgische Bpost af

Post

PostNL vreest controle door Belgische overheid na fusie met Bpost en heeft geen vertrouwen in toezeggingen over banen en pensioenen.

Foto ANP / Lex van Lieshout

PostNL wijst het overnamebod van het Belgische postbedrijf Bpost af. In een vrijdagochtend gepubliceerde verklaring lichten de bestuurders en commissarissen van PostNL hun besluit toe. Beleggers zijn niet blij met de afwijzing: de koers van PostNL daalde vrijdagochtend meer dan 5 procent.

Bpost, voor 51 procent in handen van de Belgische staat, stuurde zondag een „vriendelijk voorstel” naar PostNL voor een „fusie van gelijken”. Voorwaarde voor een definitief bod is instemming van PostNL, schreef Bpost. Maandag liet PostNL al weten dat het voorstel ongevraagd was. De top van PostNL komt nu met een onderbouwde afwijzing.

Een zwaarwegend argument is de blijvende controle door de Belgische overheid die PostNL voorziet, ook als het Belgische staatsbelang naar ongeveer 40 procent daalt. De Belgische staat zou drie vertegenwoordigers krijgen in de raad van bestuur, de Belgische werknemers houden een ambtenarenstatus. In de verklaring wordt de Belgische vicepremier De Croo, onder meer verantwoordelijk voor post, geciteerd: „Met een belang van 40 procent zal geen enkele beslissing de raad van bestuur passeren waar de Belgische Staat het niet mee eens is”

De top van PostNL verwijst ook naar de afwijzende reacties van het Nederlandse kabinet. Premier Rutte en minister Kamp (Economische Zaken, VVD) spraken deze week van „een stap terug” als het in de jaren 90 geprivatiseerde PostNL zou worden overgenomen door een staatsbedrijf. Die uitspraken heeft PostNL „meegenomen bij haar afweging”, ook omdat er het komende half jaar belangrijke overheidsbesluiten voor de postmarkt worden verwacht.

PostNL, dat maandag stabiele derdekwartaaalcijfers presenteerde, is naar eigen zeggen succesvol met de eigen strategie. De daling bij post is onder controle door kostenbesparing, activiteiten in Italië en Duitsland groeien, in 2017 verwacht het bedrijf dividend uit te kunnen keren.

De door Bpost geboden prijs – 5,40 per aandeel – is volgens PostNL te laag. Omdat die prijs deels in aandelen Bpost wordt betaald en de koers van Bpost na teleurstellende kwartaalcijfers is gedaald, is het overnamebedrag deze week gedaald van 2,5 naar 2,4 miljard euro.

De niet-financiële toezeggingen van Bpost zijn volgens PostNL te vrijblijvend. Het garanderen van gelijkblijvende pensioenen en de belofte van nieuwe banen zijn niet onderbouwd en niet overtuigend. Als laatste reden noemt PostNL de onzekerheid over het doorgaan van de transactie, onder meer omdat de Belgische koning akkoord moet gaan. Het risico komt daarom volgens PostNL bij haar aandeelhouders te liggen.

Die aandeelhouders oefenen ondertussen druk uit op PostNL om toch te gaan praten met Bpost. Grootaandeelhouder John de Mol, eigenaar van 5 procent van PostNL, en Amerikaanse beleggers sturen daar op aan. Ook de Tweede Kamer bemoeit zich met de zaak. D66 wil dat Kamp en Rutte de biedingsbrief van Bpost openbaar maken, na een aanbod van Bpost om dat te doen.