PostNL wijst ‘ongevraagd’ overnamebod Bpost af

PostNL meldt in een toelichting prima in staat te zijn om zelfstandig door te gaan en vindt het bod uit België te mager.

Postbezorging in de regio Delft.
Postbezorging in de regio Delft. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het bestuur van PostNL ziet niets in een overname door het Belgische postbedrijf Bpost. In een verklaring laat de Nederlandse postbezorger weten het bod van Bpost van zondag af te wijzen. PostNL is naar eigen zeggen prima in staat om zelfstandig door te gaan en vindt het “ongevraagde voorstel” uit België te mager.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma #PostNL geeft 5 redenen om #Bpost af te wijzen:zelfstandig blijven/prijs te laag/overheidscontrole/te zachte voorwaarden/onzekere transactie
Twitter avatar markduursma Mark Duursma #PostNL voelt zich gesteund door Kamp en Rutte bij afwijzing #Bpost. ‘Mening van Nederlandse regering is belangrijke factor in de afweging’

Volgens PostNL erkent Bpost met een bod van 5,40 euro per aandeel niet de werkelijke waarde van het bedrijf. Ook is het Belgische concern onvoldoende duidelijk over de niet-financiële voorwaarden bij een overname. Het gaat dan onder meer over garanties dat banen behouden blijven en dat PostNL voldoende geld krijgt om de eigen strategie uit te voeren.

Lees ook: Vijf vragen over de ‘ongevraagde’ overnamepoging van PostNL.

Ook het kabinet heeft “serieuze bedenkingen” bij de plannen van Bpost, zo herhaalde minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdagochtend in een Kamerbrief. PostNL is in de jaren negentig juist geprivatiseerd, terwijl Bpost nog altijd voor een groot deel in handen van de Belgische staat is. Een combinatie van beiden is volgens Kamp daarom “een stap achteruit”.

Bpost maakte zondag na enkele dagen van geruchten bekend dat het een “verbeterd en vriendelijk voorstel” had gedaan aan PostNL. Het Belgische staatsbedrijf wilde omgerekend 5,65 euro per aandeel betalen, deels in aandelen en deels in contanten. Doordat het aandeel Bpost de afgelopen week minder waard is geworden, valt dat bod nu lager uit.

Vierde grootste postbedrijf van Europa

In de brief van zondag belooft Bpost dat het gaat om een “fusie van gelijken”. Ook zei het concern pas met een concreet bod te komen zodra de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL akkoord gaan. Een samengaan van Bpost en PostNL zou leiden tot het op drie na grootste postbedrijf van Europa.

Ook in mei van dit jaar wees PostNL een fusie met Bpost al van de hand. Beide bedrijven waren toen in gesprek met elkaar, maar die werden van Nederlandse kant beëindigd. Waarom de gesprekken destijds zijn gestrand is niet duidelijk. Of Bpost in mei een bod heeft gedaan – en hoe hoog dat dan was – is niet bekend.